Veszélyes gyülekezet 2. – 73 százalék

George Barna (a legnagyobb amerikai keresztény közvéleménykutató) felmérte, hogy azok az emberek, akik nem járnak gyülekezetbe, miért nem járnak. Elég meglepő lett az eredmény – legalábbis számomra. 73%-uk azért, mert senki nem hívta őket!

Ennyire egyszerű – és egyben szomorú a válasz. Mert nem hiszem, hogy nálunk nagyon más lenne a helyzet. Pedig ha egy ötven tagú gyülekezet komolyan venné a hívogatást, ha lenne erre külön egy felkészítés, lennének felelősei ennek, ha minden új látogatónak elkérnék az elérhetőségeit, ha tudatosan végezné a gyülekezet az „adatbázisépítést” nagy valószínűséggel több ezer embert tudna elérni közvetlenül. Amit az iwiw, a facebook meg tud csinálni, arra a gyülekezet képtelen.

Elég nagy hiba. Tékozlás. Mulasztás. Kihagyott lehetőség. Bűn?????

Erről is volt szó a chupi2009 tréningen – hogyan lehet gyülekezeti adatbázist építeni tudatosan! Hiszem, hogy a gyülekezeti marketing nem csak egy divatos keresztény amerikanizmus, hanem szó szerint a misszió motorjának egyik hengere. Ha más nem múlik rajta, csak ennyi – hogy ez a 73% eljön-e a gyülekezetbe – akkor a misszió kulcsa is lehet!

Chupi2009 oktatócsomag előrendelése gyülekezetek, vezetőségek számára: www.chupi2009.com

6 válaszok
 1. Sonki
  Sonki says:

  Nagyon sokan azért nem hivogatnak (hivogatunk) a gyülekezetbe, mert elég egyértelmű, hogy gáz: az illető vendég nem érezné jól magát, valószínűleg csak még inkább megbizonyosodna róla, hogy nem neki való ez az egész kereszténység dolog.

  Sad, but true.

  Válasz
 2. boresit
  boresit says:

  hm, ezzel én is sokszor találkoztam már. Ami mindig elgondolkodtatott: ha mondjuk a gyülekezeti tagok 50% azért nem hívogat, mert szerinte gáz a saját gyülekezete – akkor miért nem változtatja meg a gyülekezetét?
  Ha viszont csak 10% nem hívogat emiatt – akkor a maradék 90% miért nem?

  Válasz
 3. Kono
  Kono says:

  Szerintem nem a gyülekezetekbe kell az embereket hívogatni, hanem Jézushoz. Nagy különbség.

  Másrészt: George Barna Magyarországon végezte a kutatást? Mert Mo-n szerintem az a 73% azért nem jár, mert:
  -a szomszédja abba a gyülekezetbe jár.
  -az utcájában valaki abba a gyülekezetbe jár.

  A gyülekezet nem egyenlő a helyi vallás-felekezeti pártok szervezett összejöveteleivel. A gyülekezet az Eklézsia, Krisztus teste. Hála Istennek, ahhoz, hogy valaki a Gyülekezetbe épüljön be, nem szükséges semmilyen vallás-felekezethez tartoznia. Elég, ha Jézushoz tartozik, az Ő testéhez.

  Válasz
 4. infaustus
  infaustus says:

  Kono,

  De úgy nem igazán ildomos keresztény életet élni, hogy nem jár gyülekezetbe az, aki már „Jézushoz tartozik”. Bár van rá példa, de mégsem ez az újszövetségi minta.

  apcsel,

  Ha hívnánk ezt a 73%-ot, és ők eljönnének, hogy éreznék magukat a gyülekezeteinkben? Alapvetően a gyülekezet (ld. pl. ApCsel, levelek), nem a hitetlenek kiszolgálására van. Egyen kívül nem is tudok olyan újszövetségi megjegyzésről, hogy esetleg hitetlenek is lennének egy istentiszteleten.

  Mindamellett magam is támogatom, hogy hadd jöjjön, akit érdekel. Csak fennáll a veszély – és George Barna ezt is felmérhetné -, hogy hány hitetlen jár úgy gyülekezetbe, hogy nem tért meg. Elhívták, elment, megszokta, megtetszett neki, de nem tért meg, és most azt hiszi, hogy hívő.

  Válasz
 5. Kono
  Kono says:

  Infaustus,
  az ÚSZ-i minta, amire hivatkozol, épp a közösséget nevezi gyülekezetnek, és nem egy szervezett alkalmat.
  Szerintem megtalálja a közösséget mindenki, aki Jézushoz tartozik. Közösség és kapcsolatok nélkül ugyanis lehetetlen hívő életet élni.
  Ez a közösség lehet a helyi gyülekezet is természetesen. Csak a fogalmakat nem szabad összekeverni. A közösség nem az, amikor egy órát minden héten együtt ülsz a padban a „tesókkal”. Az még csak nem is gyülekezet. Bármennyire igyekszünk elhitetni mindenkivel :D

  Rátapintasz a lényegre: a gyülekezet nem a hitetleneknek való. Az a hívő, újjászületett emberek közössége, legalábbis a Biblia alapján. A hitetlenek ne járjanak, csak ha megtérnek, és változni akarnak.
  Sok „nagy ember” véleménye ez: inkább menjen a kocsmába, mert onnan még megtérhet, de ha egyszer elkezd gyülekezetbe járni, a szíve mégis távol marad Istentől, akkor ezzel csak elkárhozni lehet!

  Válasz
 6. infaustus
  infaustus says:

  Kono, „gyülekezetbe járás” alatt én is azt értettem, amit leírtál, csak a megfogalmazás nem volt szerencsés. Ugyebár gyülekezetbe nem lehet elmenni, mert az nem egy hely. Szóval egyetértek veled.

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük