Veszélyes gyülekezet 2. – 73 százalék

George Barna (a legnagyobb amerikai keresztény közvéleménykutató) felmérte, hogy azok az emberek, akik nem járnak gyülekezetbe, miért nem járnak. Elég meglepő lett az eredmény – legalábbis számomra. 73%-uk azért, mert senki nem hívta őket!

Ennyire egyszerű – és egyben szomorú a válasz. Mert nem hiszem, hogy nálunk nagyon más lenne a helyzet. Pedig ha egy ötven tagú gyülekezet komolyan venné a hívogatást, ha lenne erre külön egy felkészítés, lennének felelősei ennek, ha minden új látogatónak elkérnék az elérhetőségeit, ha tudatosan végezné a gyülekezet az “adatbázisépítést” nagy valószínűséggel több ezer embert tudna elérni közvetlenül. Amit az iwiw, a facebook meg tud csinálni, arra a gyülekezet képtelen.

Elég nagy hiba. Tékozlás. Mulasztás. Kihagyott lehetőség. Bűn?????

Erről is volt szó a chupi2009 tréningen – hogyan lehet gyülekezeti adatbázist építeni tudatosan! Hiszem, hogy a gyülekezeti marketing nem csak egy divatos keresztény amerikanizmus, hanem szó szerint a misszió motorjának egyik hengere. Ha más nem múlik rajta, csak ennyi – hogy ez a 73% eljön-e a gyülekezetbe – akkor a misszió kulcsa is lehet!

Chupi2009 oktatócsomag előrendelése gyülekezetek, vezetőségek számára: www.chupi2009.com

6 hozzászólás
 1. Sonki
  Sonki says:

  Nagyon sokan azért nem hivogatnak (hivogatunk) a gyülekezetbe, mert elég egyértelmű, hogy gáz: az illető vendég nem érezné jól magát, valószínűleg csak még inkább megbizonyosodna róla, hogy nem neki való ez az egész kereszténység dolog.

  Sad, but true.

  Válasz
 2. boresit
  boresit says:

  hm, ezzel én is sokszor találkoztam már. Ami mindig elgondolkodtatott: ha mondjuk a gyülekezeti tagok 50% azért nem hívogat, mert szerinte gáz a saját gyülekezete – akkor miért nem változtatja meg a gyülekezetét?
  Ha viszont csak 10% nem hívogat emiatt – akkor a maradék 90% miért nem?

  Válasz
 3. Kono
  Kono says:

  Szerintem nem a gyülekezetekbe kell az embereket hívogatni, hanem Jézushoz. Nagy különbség.

  Másrészt: George Barna Magyarországon végezte a kutatást? Mert Mo-n szerintem az a 73% azért nem jár, mert:
  -a szomszédja abba a gyülekezetbe jár.
  -az utcájában valaki abba a gyülekezetbe jár.

  A gyülekezet nem egyenlő a helyi vallás-felekezeti pártok szervezett összejöveteleivel. A gyülekezet az Eklézsia, Krisztus teste. Hála Istennek, ahhoz, hogy valaki a Gyülekezetbe épüljön be, nem szükséges semmilyen vallás-felekezethez tartoznia. Elég, ha Jézushoz tartozik, az Ő testéhez.

  Válasz
 4. infaustus
  infaustus says:

  Kono,

  De úgy nem igazán ildomos keresztény életet élni, hogy nem jár gyülekezetbe az, aki már “Jézushoz tartozik”. Bár van rá példa, de mégsem ez az újszövetségi minta.

  apcsel,

  Ha hívnánk ezt a 73%-ot, és ők eljönnének, hogy éreznék magukat a gyülekezeteinkben? Alapvetően a gyülekezet (ld. pl. ApCsel, levelek), nem a hitetlenek kiszolgálására van. Egyen kívül nem is tudok olyan újszövetségi megjegyzésről, hogy esetleg hitetlenek is lennének egy istentiszteleten.

  Mindamellett magam is támogatom, hogy hadd jöjjön, akit érdekel. Csak fennáll a veszély – és George Barna ezt is felmérhetné -, hogy hány hitetlen jár úgy gyülekezetbe, hogy nem tért meg. Elhívták, elment, megszokta, megtetszett neki, de nem tért meg, és most azt hiszi, hogy hívő.

  Válasz
 5. Kono
  Kono says:

  Infaustus,
  az ÚSZ-i minta, amire hivatkozol, épp a közösséget nevezi gyülekezetnek, és nem egy szervezett alkalmat.
  Szerintem megtalálja a közösséget mindenki, aki Jézushoz tartozik. Közösség és kapcsolatok nélkül ugyanis lehetetlen hívő életet élni.
  Ez a közösség lehet a helyi gyülekezet is természetesen. Csak a fogalmakat nem szabad összekeverni. A közösség nem az, amikor egy órát minden héten együtt ülsz a padban a “tesókkal”. Az még csak nem is gyülekezet. Bármennyire igyekszünk elhitetni mindenkivel :D

  Rátapintasz a lényegre: a gyülekezet nem a hitetleneknek való. Az a hívő, újjászületett emberek közössége, legalábbis a Biblia alapján. A hitetlenek ne járjanak, csak ha megtérnek, és változni akarnak.
  Sok “nagy ember” véleménye ez: inkább menjen a kocsmába, mert onnan még megtérhet, de ha egyszer elkezd gyülekezetbe járni, a szíve mégis távol marad Istentől, akkor ezzel csak elkárhozni lehet!

  Válasz
 6. infaustus
  infaustus says:

  Kono, “gyülekezetbe járás” alatt én is azt értettem, amit leírtál, csak a megfogalmazás nem volt szerencsés. Ugyebár gyülekezetbe nem lehet elmenni, mert az nem egy hely. Szóval egyetértek veled.

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük