TERVEZETT PUBLIKÁLÁS: 2018


Néhány szó a készülő új képzési anyagunkról

Vajon miért nem tudjuk hatékonyan megszólítani, elérni, szolgálni a különböző generációkba tartozó embereket? Talán mert annyira különfélék vagyunk, hogy egyszerre nem is lehet. A fiatal lelkész nem érti az idős presbiterek gondolkodását, ők pedig hiába is szeretnék, nem tudják rávenni az unokáikat, hogy eljöjjenek istentiszteletre. A középkorúak hiányoznak az egyházból, mert vagy fiatalabbak, vagy idősebbek szolgálnának feléjük, de valami miatt nem tudják felkelteni a figyelmüket. A gyülekezet tipikusan többgenerációs közösség, és sokszor csak azért vagyunk tele konfliktusokkal és kudarcélményekkel, azért nem hatékony a kommunikációnk vagy a szolgálatunk, mert bár mindannyian ugyanazt szeretnénk, nem ismerjük és nem értjük egymást. De ez valahol magától értetődő, hiszen különböző generációkhoz, különböző világokhoz tartozunk.

Régen nem voltak akkor különbségek, sok területen szakadékok a generációk között, mint manapság. De régen nem is változott a világ egyetlen generáció alatt akkorát, mint ma. Azok az okostelefonok, amelyek nélkül ma egy tinédzser már nem is érzi embernek magát, magasabb technológiai szinten van, mint az a NASA űrszonda, amit a szülei gyerekkorában fellőttek. A mai idősek még kézzel írták a leveleiket egymásnak, a középkorúak már látták életre kelni az internetet, a harmincasok emaileznek, a húszasok már szinte csak a facebookon posztolnak, de még inkább számítógépen, a tiniknek pedig ott a viber a telefonjukon. Bár ez látszólag csak egy “apró” technológiai változás, két dolgot érdemes észrevenni ebből az egyetlen példából. A különböző generációk eltérő időt töltenek azzal, hogy a mondanivalójukat megfogalmazzák, átgondolják és átadják. Egy levél megírása közben az üzenetünk átgondolására órák, néha napok is a rendelkezésünkre állnak, az emailek esetében ez a folyamat lerövidül 15-30 percre, míg a facebookon már csak másodpercekről beszélhetünk. A kommunikáció egyre felszínesebbé, meggondolatlanabbá és felelőtlenebbé vált, ami azután tovább gyűrűzik a kapcsolatainkba is. Másrészről az időseket ugyanúgy nem tudjuk megszólítani a facebookon keresztül, mint a fiatalokat hosszú emaileken vagy apró betűkkel teleírt plakátok által.

A ma élő emberek hat különböző generációba tartoznak: a legidősebbek a tradícionalisták, míg a 2010 után születetteket alfáknak hívják. Minden generáció másképpen gondolkodik, másképp dolgozza fel az információkat, másképp tanul, dolgozik és szórakozik, másképp viszonyul a saját kortársaihoz és a többi generáció tagjaihoz. Mások az elvárásai, másfajta vezetőket keres, másképpen lehet őket motiválni, mások az erősségeik és a hiányosságaik. Ha megismerjük és megértjük, “hogyan működnek” az egyes generációk, akkor sokkal nagyobb eséllyel tudunk hatni is rájuk, és hatékonyabban tudjuk megszólítani, inspirálni, mobilizálni őket. Ha ezt az ismeretanyagot és szemléletet alkalmazzuk a gyülekezeti szolgálatainkra és missziós munkánkra is, bár nem fogja pótolni sem az imádságot, sem a Szentlélek munkáját, de legalábbis a saját munkánkban sokat fog segíteni.

Sajnos ebben a témában magyar nyelven nem igazán jelentek meg keresztény publikációk. Az APCSEL29 legújabb, roppant izgalmas és nagyon aktuális képzési anyaga ezt az űrt próbálja meg betölteni.

Képzési anyagunkban egyrészt bemutatjuk, mi jellemzi a különböző generációkat, s ebből mit és hogyan építhet be az egyház a maga szolgálatába, másrészt kitérünk arra, hogy a különböző generációk egymáshoz hogyan viszonyulnak, és a generációk hogyan tudnak hatni és szolgálni egymás felé a különböző relációkban.

A TRÉNINGANYAG TERVEZETT TARTALMA:

teljes szövegű ebook + audiobook mp3 formátumban + prezentációk

 

document-compress-icon document-frequency-icon document-application-icon

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük