Veszélyes gyülekezet 6. – Az evangélium hitelének visszaszerzése

Ez egy olyan probléma, amivel szembe kell néznie a posztmodern- és posztkeresztény társadalomban élő egyháznak – és így minden helyi gyülekezetnek, illetve minden egyes keresztény embernek. Az evangélium hitele a nyugati kultúra szemében elveszett. Részben egy kifejezetten keresztény ellenkultúra hatására – mint pl. a new age, a posztmodern, az okkultizmus, részben pedig az egyház hiteltelenné válása miatt, amit a kívülállók jól/rosszul (?) azonosítanak az evangéliummal. Mindenesetre mind a tradicionális keresztény „vallás”, amit a népegyházak képviselnek, mind az erőteljesen amerikai beütésű „evangélikál” vagy evangéliumi vonal, amit nálunk is az evangéliumi-és karizmatikus kisegyházak visznek – társadalmi szinten nemigen tudja már elérni az emberek ingerküszöbét. Mindannyian belekerültünk egy fiókba, amely fel van címkézve, és kialakult az egyházzal-evangéliummal-Jézussal szembeni cinikus apátia, mint légkör vagy közeg, amelyben nekünk evangéliumot kellene hirdetnünk.

Azt hiszem arra lenne szükség – mindig itt kötök ki lassan, bármilyen témájú postba is fogjak – hogy a megoldás egy olyan „kereszténység” lenne, amely egyszerre ortodox a Bibliához való ragaszkodásában, és multikultúrális-technokrata-asszimiláló-és-asszimilálódó a környezetéhez, a saját helyi kulturális- és társadalmi közegéhez való viszonyában. Tudom, hogy mindig ez volt a cél, de az utóbbi évszázadban szerintem ezt valahogy elveszítette az egyház. Vagy a kulturális közegét, és ezzel az embereket „engedte ki a kezéből”, vagy a Bibliát, mint mércét. ahogy én látom, bár lehet, hogy tévedek, sem a történelmi egyházak, sem az úgynevezett evangéliumi közösségek nem maradtak fenn az utóbbi 30 év változásainak viharán. Különben tele lenne a sajtó (és nem a gyülekezeti könyvesboltok, hanem a világi média!!!!) az ébredések híreivel.

Veszélyes gyülekezetté csak az tud válni, amely egy határozott értékrendet tud határozottan és konzekvensen (és mindeközben szeretettel és kegyelmesen) képviselni a mai értékzavaros világban, és amely ezernyi kapcsolódási ponton csatlakozik össze az őt körülölelő társadalommal és kultúrával – vagyis az emberekkel. Értékhűség és kapcsolódási pontok – ez a kettő kell az evangélium hitelességének visszaszerzéséhez. Szerintem.

6 hozzászólás
 1. Pádár Zoltán
  Pádár Zoltán says:

  Zoltán.
  Szerintem ez a hiteltelenség nem most kezdödőt el.Sajnos nagyban hozzájárultak a történelmi egyházak is.Nagyon sokáig tudatlanságban tartották az embereket.Ráadásul a klérus tévtanításokkal terhelték az embereket.Ki használva Isten kereső emberek joszándéku akaratukat.Máté/15/1-9.Sajnos ez a helyzet van most.Hiteles emberekre van szükség akik meg is élik Istennel való közösséget.Tulteológizált az ige hirdetés.Jézus is ugy hírdette az evangéliumot,hogy minden ember megérthesse,és ugy mond nem csak a kiválasztotak.Isten igéjét,és Szent Szellemét nem lehet kisajátitani.

  Válasz
 2. csere lászló
  csere lászló says:

  az evangélium ,Isten legyen az első,s az emberek iránti türelem megértés,s nem egy térítő keresztes hadjárat,s az is fontos ,hogy levetkőzzük a keresztény gőgöt,hogy mi tudjuk a “tutit”,a mi tanításuk az egyedüli,s jó,biblikus-ezek után jön a megújjulás

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük