Bizalmi index: mire elég a 14. hely?!

A GFK piackutató cég évente elkészíti és publikálja a legfontosabb szakmák bizalmi indexét. Húsz szakmát mérnek, 15 európai és pár európán kívüli országban, közel 20.000 fő megkérdezésével. A felmérés lényege: kikben bízunk, és kikben nem.

Íme a legutóbbi, 2010-es lista:

Ami bennünket ebből érinthet, a 14. helyre csúszott papság. (A politikusok 9%-áról nem is érdemes beszélni…)

Az emberek fele nem bízik az egyház vezetőiben. Gondolom ezzel együtt magában az egyházban, a kereszténységben sem. Bár lehet, hogy nem ennyire egyértelmű a kettő összekötése. Mindenesetre egy fontos dolgot ne felejtsünk el: nem szimpátia-index, hanem bizalmi! Vagyis nem arról van szó, hogy egyetértünk-e velük, hanem hogy mennyire megbízhatók, hitelesek, autentikusak, milyen mértékben fordulnánk hozzájuk, ha szükség lenne rájuk.

Ebből a szempontból elég gáz ez a 14. hely, és az 50%.

Mi lehet ennek az oka?!

És mit csináljunk, hogy ez megváltozzon?!

Mert ha ez nem késztet azonnali változásokra és változtatásokra egyházakat, egyházi vezetőket, ha most nem születnek azonnali megoldási javaslatok és stratégiák az emberek bizalmának visszanyerésére, ha vezetőink még csak komolyan se vesznek egy ilyen társadalmi visszajelzést, akkor ugyan mit akarunk mi ebben a világban?!?!?!

Bizalom nélkül a kutya se fogja komolyan venni az üzenetünket, hiába életbevágó, életet mentő, hiába a világ legfontosabb üzenete!

8 hozzászólás
  • boresit
   boresit says:

   evangéliumi lelkészek… hm. szerintem az átlagember nem is tudja, hogy az meg micsoda, arról nem is beszélve, hogy ugyan miért is bíznának 50-100 fős, pár éve, max. 1-2 évtizede létező “egyházak” vezetőiben az emberek, legalábbis társadalmi szinten…

   Válasz
   • Kerekes Ernő
    Kerekes Ernő says:

    Változatlanul úgy vélem, hogy a “papság” kifejezés magyarul önmagában sem vonzó, magam se tudom miért, de így van. És nem is túl informatív. Hányadik lenne a “keresztények”, “keresztény vezetők”, a “hívők” vagy az “egyház” kategória? Valószínűleg nem sokkal előbb, de jobban érintené a lényeget. Ezzel együtt értem, miért figyelmeztető a 14. hely, bár egyetlen ember vagy gyülekezet nem tud a “papság” besorolásán érdemben változtatni. A maga részéről teljes mértékben hitelességre törekedhet, ennél többet nem tehet.
    Magyarországi szinten bizonyságtételkor előkerül: Történelmi vagy, vagy szektás? “Jehova” vagy, vagy hites? Körülbelül itt tart az átlagmagyar raktárkészlete. Most már hozzágondolhatja: vagy a maradék 200 közül az egyik… Nagy baj, hogy egyik sztereotip kategória sem pozitív kicsengésű. Ettől még persze sokan eljutnak Krisztushoz, hála a Szentléleknek. Tényleg, maga Jézus Krisztus hányadik lenne?

    Válasz
 1. giora
  giora says:

  hmm… talán a sztereotípiák kialakulásának van alapja.
  talán csoda lenne, ha egy keresztény magában keresné a felelősséget a történtek alakulásáért, s nem a környezetében.
  talán változna pár dolog, ha lenne önkritikánk.

  Válasz
 2. sznattila
  sznattila says:

  Itt a gond az, hogy mindegyik 100 százalék kellene legyen…

  Prioritások szempontjából viszont a “papság” hányadik helyen kellene legyen? És mit kellene elmozdítson onnan? És nézzük ezt a listát két lábbal a földön állva. Szerintem azzal kezdeném, hogy a tűzoltók és az ambulancia kellene legyen első helyen…
  Nézzük meg, hogy a túlélés érdekében mely “szakmák” a fontosabbak és előbbrevalóak most minden “szellemieskedés” nélkül…
  Én második helyre a családot tenném, nincs is rajta a listán, miért?…

  Válasz
 3. andriska
  andriska says:

  szakmákat teszteltek,és nem pozitiv szavakat.Pap vagyok,lelkész vagyok,egyházi alkalmazott vagyok,bérese vagyok az egyháznak stb.A pap az,aki áldozatot mutat be,azaz a hivatásában önfeláldozó.a lelkész talán az,aki igyekszik betegeket,öregeket látogatva hitelesiteni az egyház üzenetét a megmentő Szeretetről.Gyomlálom a temető gruppjait,sepregetés közben zsótárt dudolok.A tűzoltók a mi szemünkben is hősiesebbek,azt a l4.helyet csak áldani lehet,hogy egyáltalán az átlagembernek az értékrendjében egy ilyen rangos helyen vagyunk,s nem kerültünk a labdajátékok rádióközvetitői mögé,vagy a vizilabdázó sportolók mögé,vagy a Fradi minden drukkere mögé.

  Válasz
 4. Pádár Zoltán
  Pádár Zoltán says:

  Szerintem teljesen elveszítette a hitelességét a papság.Úgy látom,beteljesedik az ige mert a betű öl szellem az mi meg elevenít. Isten szent szelleme nélkül nem lehet megérinteni az embereket.Hiányzik a példa mutatás.Amit prédikálnak azt a cselekedeteik,életvitelük nem tükrözi vissza.Tisztelet a kivételeknek. Jézus semmit nemtett úgy,hogy hitelét vesztette volna.

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük