És mégis folytatjuk…

(Elnézést kérünk azoktól, akinek másodszor is kiment a blogértesítő, a plugin hibája volt, pedig nyomatékosan jelezték, hogy már javították azt a hibát, hogy a cikk frissítésekor újból levelet küld. Ezek szerint mégsem…)

Kedves barátaink, követőink, partnereink, megrendelőink, szimpatizánsaink és ellendrukkereink, úgy döntöttünk, hogy egy év csönd után mégis folytatjuk!

Természetesen az elmúlt évben is tartottunk tréningeket, dolgoztunk együtt lelkészekkel, gyülekezetekkel és egyházvezetőségekkel – bár szinte kizárólag felkérésre és meghívásra. Itt a blogon csönd volt, lassan egy éve nem írtam semmit – bár offline sorban írtam és írom a könyveimet és az új tréninganyagokat.

A visszavonulás mögött két alapvetően személyes ok volt. Az első, a “kisebbik” ok néhány olyan hangvételű és stílusú negatív vélemény illetve “testvéri ítélethirdetés” volt, ami elvette a kedvem attól, hogy az APCSEL29-et tovább csináljam. Ez az igazság – még ha gyengeségnek is tűnik annak a beismerése, hogy talán túl érzékenyen reagáltam ezekre a kritikákra. Nem az “értelmes” viták fájtak, abból is volt sok, de a jobbító kritikák, a kölcsönös tisztelet jegyében zajló “egyet nem értések”, illetve azok nyílt kibeszélése mindig hasznosak voltak. Az kedvetlenített el, amikor olyan “nagyon hívő” keresztények találtak meg és “osztottak ki”, akikkel sosem találkoztam, akik tőlem semmit sem kérdeztek, sem a magánéletemről, sem az APCSEL29-ről, és anélkül, hogy bárminek akár a valóságtartalmáról, akár az okairól egyáltalán érdeklődnének, Jézusra hivatkozva és igeversekkel dobálózva fenyegettek pokollal vagy nullázzák le az egész életemet, az Istennel való kapcsolatomat, az Istenért végzett szolgálatomat, vagy épp azt a rengeteg lelkészt, gyülekezeti vezetőt és hívő embert, akik visszajelezték, hogy amit kaptak tőlünk, az áldás volt számukra.

Sokat emésztettem magam mindezek miatt, de amikor a leginkább feladtam volna, valahogy mindig jött egy újabb megerősítés, egy újabb köszönőlevél, egy újabb felkérés, valaki felhívott vagy csak emailt írt, hogy mennyire szükség van arra, amit csinálunk… Még most is tanulom, hogy nem vagyok olyan “jó”, mint amilyen szeretnék lenni, hogy sok dolgot rontok el és nem is mindent tudok helyrehozni, és hogy sosem lesz olyan, hogy mindenkinek tetszik, amit gondolok vagy teszek. De azt hiszem, végre túltettem magam mindezen. Hiszem, hogy van értelme és haszna a munkánknak, ezt bizonyítja, hogy még mindig sokan keresnek és hiányolják a tréningeket vagy a cikkeket. A jövőben talán még fókuszáltabban szeretnék dolgozni, inkább azokra figyelve, akik értékelik, amit csinálunk, akik használni akarják az anyagainkat, és akik úgy gondolják, hogy ha nem is felelek meg minden keresztény minden elvárásának, akkor is van, amiben Isten használhat és áldássá tehet, és elfogadnak testvérnek Krisztusban, barátnak és munkatársnak a szolgálatban, segítőtársnak az evangélium terjesztésében és gyülekezeteink megújításában. Akit pedig szimplán botránkoztat a puszta létünk vagy a munkánk, az inkább ne olvassa az írásainkat, ne kövesse a tevékenységeinket, hanem imádkozzon értünk – annak talán több haszna lesz, mint a “kegyes és jószándékú” ítélkezésnek itt vagy másutt. De talán tényleg én voltam túl érzékeny – ideje volt ezt levetni és folytatni a megkezdett munkát, végigfutni az előttünk nyitott pályát!

A másik oka a hallgatásnak sokkal egyszerűbb, viszont sokkal jelentősebb: az elmúlt másfél évben egyszerűen más volt a fókusza a munkámnak: aktívan bekapcsolódtam a politikai életbe. Elsősorban a saját városomban, de volt egy éves “kirándulásom az országos pártpolitikában is – és mindez rengeteg időt és energiát igényelt – ami ezután talán még csak fokozódni fog. Meggyőződésből és hittel csinálom mindezt, egyfajta személyes elhívás és küldetéstudat alapján, abban a hitben, hogy a krisztusi értékrendszer, Isten nagylelkűsége és útmutatása pozitív hatással lehet nem csak a gyülekezet zártabb közegében, hanem a közéletben és társadalmi közösségeinkben is, és hogy hozzá tudok járulni mások boldogulásához a közvetlen környezetemben vagy azon túl is. Sokat tanítottam a felelősségről, és ezen a téren is vallom: bár nem tudok mindent megtenni, jól csinálni vagy helyrehozni, sem a magam, sem mások életében – de van, amit igen! És igyekszem azokra koncentrálni. Nagyszerű élmény volt olyan politikusokkal és közéleti szereplőkkel beszélgetni Jézusról, hitről, megtérésről, akikkel csak a híradókban szoktunk találkozni, részt venni politikai folyamatokban úgy, hogy mindenki tudta, hogy én keresztényként, a Biblia példáira és elveire hivatkozva, az evangéliumot szeretném képviselni a közös ügyeink megvitatásában és a közösségünk szolgálásában. Számomra a politika a misszió társadalmi kivetülése – persze egészen más formában, mint ahogy azt mondjuk a “vallásos-konzervatív-jobboldal” ma teszi a nagypolitikában. De az ezzel kapcsolatos gondolataimnak mindenképpen szeretnék majd teret formálni – ez talán nem ide, az APCSEL29 oldalára való.

Tehát ezek a személyes okok – egészen őszintén megfogalmazva a lényeget.

És akkor hogyan tovább?

Most csak a nagyon-közeljövőig tervezünk, úgyhogy csak pár sarokpontot írnék le:

 • Folytatom a blogot: hetente egy-két cikk ezután biztosan érkezik.
 • Úgy döntöttem,hogy hasonlóan a közéleti blogokhoz, moderált hozzászólások lesznek ezután. A nekem/nekünk szánt személyes üzeneteket – akár dicséretek, akár ítéletek – nem fogjuk publikálni, de természetesen elolvasom azokat is, és ahogy tettem eddig is, válaszolok is rájuk privátban. A blog publikus felületét azonban szeretnénk az adott cikkről szóló tartalmi vitáknak fenntartani. Aki mindkét oldalról véleményezne, kérem bontsa ketté az üzenetét a nekem szólóra, és a tartalmi jellegűre. Köszönjük ebben a megértéseteket! MÉGIS MARAD A MODERÁLÁS NÉLKÜLI VERZIÓ…
 • A prémium felületre feltöltöttük a Tárház Magazin (az Enrichment Journal magyar változatának) teljes archívumát, nyolc év valamennyi magazinját PDF formátumban! A prémium anyagok sorát is folyamatosan bővíteni fogjuk – a következő feltöltés a tíz éves igehirdetői szolgálatom gyűjteménye lesz!
 • Végre elérhetővé vált a Theologion Bibliaiskola anyaga is, amely közel 500 A4-es oldalnyi, nagyon részletesen kidolgozott tanítást tartalmaz 37 fontos témakörben, sokukhoz prezentációkkal és feldolgozást segítő feladatlapokkal együtt! A megrendelés után máris küldjük a letöltési linket – egyébként pedig durván levittük minden anyagunknak az árát!
 • A tréninganyagainkat is folyamatosan töltjük fel – az első három már rendelhető is, igaz, ezek a korábban is elérhető tréninganyagaink. A tréningcsomagok a szöveges vázlatokon és jegyzeteken túl  tartalmazzák a prezentációkat, az MP3 hanganyagokat, ahol van, ott a videókat is. Hamarosan felkerül a Gerilla evangélizáció, a Kreatív tanítás valamint a Tépőzáras kommunikáció anyaga is!
 • Szeptembertől újból üzemelni fog a churchresponder is, és azon keresztül újból elérhető lesz a 365 napos lelki diéta. Akinek nem futott végig korábban az egy éves sorozat, természetesen ott folytathatja, ahol abbamaradt a responder rendszerünk leállásakor.
 • Végül szeptembertől szeretnék elindítani egy olyan blogot is, ahol a kereszténység társadalmi és politikai kapcsolódásairól lesz szó. Az APCSEL29 a jövőben is felekezetközi és politikamentes szolgálat és blog marad, a vezetéstudományok, szervezetfejlesztés, kommunikáció és PR-marketing keresztény alkalmazására, “megszentelésére” fókuszálva.

Egyelőre eddig látunk és tervezünk. Négy-öt új tréninganyagon is dolgoztam az elmúlt időszakban, de előbb az eddigieket szeretném véglegesíteni és elérhetővé tenni, az új témákkal majd csak azután fogok érdemben is foglalkozni. Közben pedig szeretnénk minden elmaradásunkat pótolni – akit érint, attól még egy kis türelmet kérünk.

Hamarosan jönnek tehát az új cikkek és a régi/új tréninganyagok! Addig is örömteli és felüdítő nyarat kívánok, kívánunk mindannyiunknak!

Barátsággal,
Sándor

10 válaszok
 1. Daxner Tamás
  Daxner Tamás says:

  Kedves Sándor!

  Csak szeretném jelezni, hogy nagyon örülök, hogy folytatod. Személy szerint nagyon sokat épültem a cikkekből, a feltöltött anyagokból. Nehezen tudom mihez hasonlítani az írásaidat, de talán Szabados Ádám blogjai voltak még rám ilyen hatással. Csak így tovább!

  Testvéri szeretettel,

  Daxner Tamás

  Válasz
 2. Baráti Róbert
  Baráti Róbert says:

  Sziasztok!

  Nagyon örülök nektek! Az utóbbi félévben már kicsit temettem az apcsel29-et, mondanom sem kell, hogy nem kárörömmel…de ez most NAGYON JÓ HÍR!
  Szeretem a honlapot, értékesnek tartom a munkátokat: Hiánypótló és egyedülálló!
  Kívánok sok örömet, kitartást, megújulást a portálnak – és nektek!
  Ézsaiás 40:27-31

  Válasz
 3. Phral
  Phral says:

  Kedves Sándor!

  Nagyon sok áldást és útmutatást jelent a munkád/munkátok sokaknak, köztük nekem és gyülekezetünk számára is.

  Nevesd ki a beteg kötözködőket!

  Az ÚR veled!

  Válasz
 4. Feri
  Feri says:

  Én is örömmel vettem észre a visszatérést!! Mindamaellett, hogy korábbi cikkek szóltak arról, hogy a neten naprakésznek kell lenni. Persze tudom más egy gyülekezet és más egy misszió.

  Politika – csatlakoznék az egyik előttem szólóhoz: “Csak óvatosan!”
  Hááááát ami itt az elmúlt években történt pl. egyházi törvény kapcsán, az elég felemás érzéseket (indulatokat!) keltett. Az evangéliumi kisegyházak, közösségek nagyon sajátos bánásmódban részesültek (akarva, akaratlanul viselniük kell a bizniszegyház stigmát). Egyébiránt tiszteletreméltó keresztény atyafiak kényszerülnek mást (homlokegyenest ellenkezőt!) mondani személyesen mint nyilvánosan. Jézus szavai örökérvényűek: “adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené!”

  Válasz
 5. Farkas Tibor
  Farkas Tibor says:

  Kedves Sándor!!

  Nagyon jó, hogy újra itt vagy!!! A cikkeid és az egész honlap nagyon kreatív és haladó szellemű, amiből nagyon sokat lehet tanulni és épülni. Igazi reformer vagy ezen a téren és mint a történelem is mutatja, az újítókat gyakran éri kritika, elutasítás. Nagyon sok erőt, kitartást és Isten gazdag áldását kívánom életedre és munkádra a sikeres folytatáshoz, mert nagyon értékes a munkád! Köszönjük neked!!!

  Válasz
 6. Karancsi Ilona
  Karancsi Ilona says:

  Csak annyit, hogy Jézus nem politizált, és őt követjük
  Egyébként nagyon örülök, hogy újra indult a szolgálat. Sok áldás volt a korábbi munkán is és lesz ezen is. Köszönjük

  Válasz
 7. Hajdú B. Kadosa
  Hajdú B. Kadosa says:

  Néhány hete – hosszú várakozás után – töröltem szomorúan a könyvjelző-eszköztárból az “ApCSel29-et”… Örülök, hogy most visszatehetem! :-)
  Sok hasznos, építő írást olvastam, rendeltem meg tőletek, ami személyes hitéletemben és szolgálatomban is segítségül volt a továbbhaladásban.
  További jó munkát, erőt és áldást a feladatok végzése közben!

  Válasz
 8. Kerekes Ernő
  Kerekes Ernő says:

  Kedves ApcCsel29, én is nagyon örülök, hogy folytatjátok. Sajnos nem csak nektek okoznak kárt azok a testvérek, akik Isten szolgálatának tekintik, hogy másokat agyagba döngöljenek. Ne hagyjátok magatokat! Nemzetközileg sincs olyan sikeres, közismert szolgálat, vagy gyülekezet, akiket ne támadnának ugyanilyen durván. Sőt még fikázó honlapok létrehozására sem sajnálják az időt és fáradságot, amit inkább az evangélium hirdetésére, és hiteles krisztusi gyülekezetek létrehozására kéne fordítaniuk. Ami újszerű, friss, lépést tart a környezet kihívásaival, azt kétségkívül könnyebb leördögizni, mint végiggondolni, és józan biblikus véleményt alkotni róla.
  A magam részéről szeretném szilárdan leszögezni, hogy a tevékenységeteket hitelesnek, krisztusinak, áldottnak és hiányt betöltőnek tartom! Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek mindennel egyet kell érteni, amit megjelentettek. De a szándékotok és a hozzáállásotok számomra megkérdőjelezhetetlen.

  Válasz

Szóljon hozzá Ön is!

Véleménye vagy kérdése van? Beszélgetne velünk?
Írjon bátran, és válaszolunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.