Hogyan űzzük el a látogatóinkat?

Olvastam egy cikket erről a témáról az Evangelism Coach International oldalán. Nagyjából lefordítottam a listájukat, pár dolgot átfogalmazva vagy kiegészítve – íme az “én” rögtönzött listám:

1. Senki nem köszönti a látogatót
2. Rossz a levegő a teremben
3. Rögtön a magánéletében akarunk turkálni, azzal a magabiztossággal, hogy Isten az első találkozáskor éppen rajtunk keresztül akarja feltárni az összes bűnét
4. A személyes tér megsértése (túl közel állunk hozzá, amikor beszélünk vele)
5. Nincs szemkontaktus, amikor beszélgetünk – elnézünk mellette, másra figyelünk
6. Rögtön ölelgetjük és „szent csókkal” köszöntjük az idegeneket
7. Túl sok együttérzés és érzelgősség – „elcsöpögünk” a találkozás örömétől
8. Szegezzük neki a(z egyébként egyértelmű) kérdést: „Most vagy itt először?”
9. Koszos mellékhelyiségek
10. „Döglött-hal” kézfogás
11. Kényszer-beszélgetések: úgy érezzük, muszáj odamennünk hozzájuk, de igazából nincs mit mondani nekik
12. Kérdezünk valamit, és nem figyelünk a válaszra
13. Közömbös arccal üdvözöljük őket – „ordít rólunk”, hogy voltaképpen egyáltalán nem számít nekünk, hogy itt vannak-e vagy sem
14. Rossz ízű kávé, a legolcsóbb üdítők vagy ízetlen sütemények
15. Sokan rávetik magunkat a látogatókra (egymás után), mint a piranják a friss húsra
16. Azonnali megtérésre hívás és a megtérők imádságának azonnali elmondatása
17. Megjegyzéseket teszünk az öltözködésére, hajviseletére, piercingjére, sminkjére, stb.
18. Igeversekkel bombázzuk
19. Szidjuk a világot, a „bűnös embereket” – vagyis általában negatívan beszélünk vagy pletykálkodunk
20. Felügyelet nélküli gyerekszoba

Ha van még “ötlet” – várom a hozzászólásokat!

5 hozzászólás
 1. saab
  saab says:

  Londonban, a Hillsong gyüliben nagyon profi a vendégek fogadása, és persze ők elég nagy létszámot is kezelnek le hétről hétre… Egy másik jó példa egy kóreai gyülekezet, ahol az első látogatásom alkalmával 3szor etettek meg: Egyszer a nagygyülivel, aztán a vendégekkel külön, majd még este egy kerti sütögetésre is elrángattak az ifivel.:) Végül szeretem azokat a gyüliket is, ahol észrevétlen maradhatok, nem próbál senki beszervezni… Ha csak ezt a 3at veszem, nem biztos, hogy ugyanazok a tippek működnének mindenhol, de lényeg az őszinte légkör, a képmutatásmentes közeg. Az arcúlata egy gyülinek meg legyen egyedi, mivel a benne lévő emberkék is egyediek. Ha bennünk van Jézus, akkor nyugodtan lehetünk önmagunk! :D

  Válasz
  • Baté Dóra
   Baté Dóra says:

   Nagyon tetszenek a felsorolások,de tényleg nagy külömbségeket lehet látni mivel ahol kevesen vannak a gyüliben nehezebb észrevétlen maradni,de én szeretem ha észre vesznek.Utoljára már terhesnek éreztem a hit parkban,hogy mennyire nem vesznek észre.Én nagyon szeretem észrevenni az ismeretleneket,de nem tolom már őket megtérni ez Isten dolga.

   Válasz
 2. Kono
  Kono says:

  A módszerekről le kell szokni, helyette az aktuális vezetést tanácsolnám… Emellett nem árt, ha próbáljuk azt adni, amik vagyunk. Nem kell profibbnak látszani, később úgyis kiderül minden.

  Én azt tapasztalom, h ha valaki hitetlenül gyülekezetbe jön, igenis igényli azt, h vki odamenjen, szeretetteljesen ráköszönjön, vagy akár megveregesse a vállát, v csak kezet fogjon vele, pláne, ha ezt vezető teszi. Még soha senki nem sértődött meg emiatt.
  De az emberek nem hülyék, átlátnak a szitán. Ha a hátad közepe sem kívánja a beszélgetést, és nem is érdekelnek téged, akkor hiába teszel úgy, mintha… Nem kell képmutatóskodni, de szabad nyíltan és bátran kifejezni az érzéseket, és mélyre rántani egy beszélgetést.

  Én nem tudom, ezt a listát miféle gyülekezet írta, de a mi tapasztalatunk az, h ha bejön valaki, rádönti minden szemetét, kérés nélkül is, nemhogy még a személyes szférájába nem hatolhatsz. Még azt is elmondja, amit sosem kérdeznél tőle.

  Olcsó üdítővel, sütivel senkit nem lehet elzavarni. A hiteltelen, képmutató élettel és az ige unalmas, semmitmondó elemezgetésével viszont még azt is elzavarod, aki maradni akart.

  Válasz
 3. Zsotza
  Zsotza says:

  Egyetértek az előttem Szólókkal. Én sok gyülekezetben voltam vendég,és két dolog irritált erősen: 1.: Ha átnéztek rajtam, 2.: Ha valaki -beszélgetés helyett-nyomatta a propaganda szövegét.

  Válasz
 4. smiley
  smiley says:

  21. Hívjuk fel a figyelmét arra, hogy vigyázzon az itt található értéktárgyakra (ne egyél a teremben, ne hintázz a széken, össze ne koszold a falat…)
  :D

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük