Isten becsületes prófétái

“Ha pedig egy próféta elbizakodottan olyan igét mond az én nevemben, amelyet nem parancsoltam neki, vagy ha más istenek nevében szól, az a próféta haljon meg! De gondolhatnád magadban: Miről ismerjük meg, hogy nem az ÚR mondott egy igét? Ha egy próféta az ÚR nevében mond egy igét, de az nem történik meg, nem teljesedik be: azt az igét nem az ÚR mondotta, hanem a próféta mondta elbizakodottságában; ne félj tőle!”
5Móz. 18,20-22

Elmaradt az elragadtatás. Ki tudja már, hányadszor…

Index, bulvár rovat: május 21-én elragadtatás, októberben világvége.

Május 22-e, negyed egy van.

Mit mondjak, “ide jutott” a Biblia, a hitünk, egy nagyon komoly dolog, amiben mi keresztények igenis hiszünk! Kinek a hibája ez? Nem, ezúttal nem a gonosz-bűnös-hitetlen-pogány-istentagadó-ördögi-akármilyen világé, hanem ki kell mondanunk: bizony a keresztények bűne, hogy a bibliai igazságoknak már csak az index bulvár rovatában jut hely!

A Facebookon egész napos ünneplést szerveztek az ateisták a mai napra! Ha esetleg tényleg megtörtént volna az elragadtatás, akkor azért, mert a sok bigott hívő végre eltűnt, és nem zavarja már a köreiket – ha meg nem történt semmi, akkor azért, mert a sok hülye keresztény megint felsült.

Több mint 25.000 ember csatlakozott a felhíváshoz…

Botrány?!

Ki tehet erről?!

Azt hiszem, megint csak mi, keresztények.

Meghallgattam a bibliatanulmányt, ami alapján Harold Camping, amerikai próféta kihirdette, hogy tegnap meg kellett volna történnie az elragadtatásnak. Magyarul is elérhető, számos segédanyaggal együtt, ki tudja még meddig, de egyelőre itt van még:

Minősíteni nem akarom.

Amin elgondolkodtam – és ami miatt ez a cikk is megszületett: vajon nem kellene nagyon komolyan elgondolkodnunk azon, mekkora felelősség Isten nevében bármit is mondani?! Prófétálni?! Már csak a bevezetőben idézett igeversek miatt is?!

Annyi mindent “prófétáltak” már jóravaló, kedves, őszinte hitű keresztény emberek, vagy hangos és nagyon karizmatikus hitszónokok, és amikor nem történt semmi – akkor nem történt semmi. Még nem hallottam, hogy egy próféta azt mondta volna: bocsánat, bizonyára félreértettem valamit, tévedtem!

“Szerencsére” Isten megbocsát. A mai próféták nagy “szerencséjére” már nem fogják kivégezni azt, aki az Úr nevében szól, de a próféciája “nem jön be”. Az élet megy tovább, a honlap szövege előbb-utóbb megváltozik, talán egy másik dátum kerül fel, némi magyarázattal. 25.000 ünneplő ateista felé pedig holnap még nehezebb lesz szolgálni. Aki pedig magára marad a beteljesületlen “próféciájával”, annak legfeljebb “nem volt hite, hogy elhiggye…” :-(

Emberek vagyunk, bűnösök, gyarlók, még ha keresztények is. Legjobb szándékunk, legbuzgóbb imádságunk és legerősebb hitünk ellenére is oly sokszor tévedünk, elbukunk, kudarcot vallunk. Isten mindezek ellenére szeret, mindezek ellenére még mindig bízik bennünk, és velünk együtt akar dolgozni, küzdeni embertársaink megmentéséért. De kicsit könnyebb lenne a dolga, ha legalább az önbecsülésünk és a felelősségvállalásunk megmaradna közben, és ha mást nem is tudnánk tenni, csak szégyenkezve megvallanánk, hogy tévedtünk, legalább legközelebb lenne egy hajszálvékony esélyünk arra, hogy bárki is komolyan vegyen.

Isten becsületes prófétái százszor meggondolják, mielőtt kiejtenék azt a pár szót: “Ezt mondja az Úr…” És ha valamit félreértettek, egy pillanatig sem gondolkodnának azon, hogy kimondják: “Tévedtem, bocsánatot kérek!”

Ennyi lenne az egész.

De enélkül hogyan várhatnánk el, hogy komolyan vegyenek az emberek bármit is, amit mondunk… pedig az életük, az örök életük múlik a ránk bízott üzeneten!

30 hozzászólás
 1. profetikus
  profetikus says:

  Érthetetlen az, hogy Isten Igéje világosan figyelmeztet arra, hogy a próféciát meg kell vizsgálni. Mégis annyi ember bedől az ilyen szónoklatoknak.
  Nagyon hálás vagyok azért, hogy egyre több olyan alkalom van ma a magyar eklézsiában, ahol az emberek megtanulhatják a prófétálás igei szabájszerüségeit, ahol biztossággal megtanulhatják az ajándékok használatát!A másik dolog pedig, hogy bármennyire is gyakorlottak vagyunk a próféciák átadásában, emberek vagyunk és fogunk tévedni. Ezért tartom fontosnak azt, hogy a szolgálók csapatban dolgozzanak. Így hamarabb sor kerül a korrigálásra.
  Az is meghatározó egy prófétánál, hogy tudható legyen róla, hogy alá rendeli az életét a vezetőinek abban a közösségben, ahová tartozik.

  Válasz
 2. Baráti Róbert
  Baráti Róbert says:

  Igen, arra vigyázni kell, nehogy kiöntsük a fürdővízzel a gyereket, de ezek a “próféták” nagyon rombolják a hitelességet. Csak az a baj, hogy megint az egyszerű keresztyén emberek is megisszák a levét, a nagyok “botlásainak”.

  Válasz
 3. profetikus
  profetikus says:

  Számomra nem elfogadható az, hogy valaki olyan próféciát mondjon amelyben napra pontosan meghatározza az elragadtatás idejét!!Az Igével ellentmond. Sajnos ezt csináljak a jehovisták, a szombatisták is. Elfogadható ez bárki szamara?

  Válasz
  • Baráti Róbert
   Baráti Róbert says:

   Teljesen egyetértek, szerintem sem számolható ki, csak az Atya tudja az idejét. Hogyan álljunk hozzá? Ma meglátogattam egy kilencven éves ágyban fekvő testvért, tizenöt éves kora óta jár az Úr utján. Nagyon jó “receptet” adott: Nem készülni kell, hanem készen kell állni.
   Igen, mindig készen állni, s akkor nem kell spekulálni, számolgatni…
   Egyébként már maga a számolgatás is hitelteleníti számomra a próféciát.

   Válasz
 4. Dr. szpahi
  Dr. szpahi says:

  Végighallgattam az általatok jelzett family-rádiós műsort. Számomra elkeserítő az a bátorság, ahogy ezeket a tévtanításokat terjesztik és minden nyelvre igyekeznek lefordítani. Szomorú az is, hogy sokakat elhitetnek és magukkal rántanak a pusztulásba. Egyszerűen nem tudom elhinni a megdöbbenéstől, hogy miképpen lehet ilyen gnosztikus, eretnek spekulációkat neoprotestáns köntösben újratálalni.

  Megbotránkoztató már az is, hogy keresztény ember nem abban bízik, hogy a Szentlélek vezeti az egyházat és a híveket, hanem azt képzeli, hogy a “beavatottak” számára a Biblia szövegéből spekulatív számításokkal kikalkulálható a világvégének pontos időpontja. Holott Krisztus világosan megmondta: “Nem tartozik rátok, hogy ismerjétek az időpontokat és a körülményeket. Ezeket az Atya szabta meg saját hatalmában.” Ap.Csel. 1.7.

  Válasz
 5. Sytka
  Sytka says:

  Sajnos kezdem megérteni miért kérte Pál, hogy a prófétálást meg ne vessük. Az ember hajlik rá, főleg egy olyan korban, amikor túlzsúfolt a “szellemi éter” mindenféle próféciával.

  A tény az, hogy szellemi téren az egyház jelenleg egy következmények nélküli szervezet. Bárki, bármekkora sületlenséget vizionálhat, prófétálhat és ezt teljesen büntetlenül megteheti. Ha “nem jön be” a prófécia, arra is farzsebből előrántható magyarázat van percek alatt: “az imáknak köszönhetően Isten mégsem teszi meg”, “elszámítottuk a dátumot”, “szellemben megtörtént”… A vége mindig ugyanaz: nincs számonkérhetőség, nincs tényszerűség – ha megfigyelitek ezekkel a próféciákkal semmit nem lehet kezdeni megítélés szempontjából, csak a bizonytalanságot növelik.

  A véleményem az, hogy a mai próféták nagy része hamis próféta – azok is, akik nem mondanak konkrét világvége-dátumot, mint a fenti fickó. Ezek a hamis próféták persze nem gonoszak, hanem naivak, jóhiszeműek, túlbuzgók – én “vizionáriusoknak” szoktam nevezni őket.

  Válasz
  • berci
   berci says:

   Az a baj, hogy nem csak a prófétálás az, ami következmények nélkül történik.
   Én erre próbálom felhívni a figyelmet, nekem ezt adja a józanság lelke, bár jómagam sem vagyok maga a megtestesült tökéletesség, és ezt vállalom is.
   Bárcsak más is felvállalná.

   Válasz
  • Baráti Róbert
   Baráti Róbert says:

   Kedves Éva!

   Meg akartam keresni, mert valahol olvastam róla a neten, de nem találtam meg. így e szerint súlyozd a véleményem. A minap kezembe került a “Látomás” című könyve, olvasgattam. Megítélése sokféle lehet, de ha nézem amit leírt az sajnos “bejött”, vagy folyamatban van…
   E melett kedveltem a konzervatív stílusát, egyszerűen tette a dolgát. Valahogy ilyennek képzelek egy prófétát is: hiteles élet mellett hirdeti az igazságot.
   De ez szubjektív vélemény:) Ja,és öcsém a Norbi:)

   Válasz
   • Éva
    Éva says:

    Ami a “nagy”-ot illeti, meg az elfogultságot,a Keresztelőről mondta Jézus hogy “nem született az emberek között nála nagyobb” következésképp van nagy és nagyobb :).
    Ami pedig a hiteles életet: szerintem alig van/volt nála hitelesebb. A magam részéről ünnepnappá tenném :) azt az 1958-as időpontot, amikor fogta magát és a gyilkos gyermekek után eredt csak úgy, a Lélek indítására.
    Csodálkoztoook? minden dolognak van már napja, világnapja :)

    Az ismeretlensége viszont döbbenetes, tud.diákkörben – ELTE – a budapesti nyilvános gyermekgyilkosság után (Blaha Lujza tér) EGY SZÓ SEM esett Wilkerson szolgálatáról…

    Azért említem, mert egy ilyen “prófécia” – elragadott gyülekezet – nyilvános nevetség tárgya lehet, ami meg megérdemelné a max elismerést, az “nincs”!

    Válasz
 6. kata
  kata says:

  Szia kedves Ismeretlen! A napokban jártam ezen az oldalon, és már nemtom,de vhol itt láttam egy kis videót,amit elmélkedésre szántak.Egy pöttöm lány ugra-bugrált egy téli kis szűk utcán,egy kis sikátorban. Majd megállt,hogy a falra írja a krétával azt,hogy a l m a,vagyis l é l e k. Tudna mekem vki segíteni ,hogy ezt a videót hol találnám meg? Fontos lenne!!! Köszönöm

  Válasz
 7. grafomann
  grafomann says:

  Két dologra gondolok.
  1. Egy ilyen projekt óriási befolyást eredményez, rengeteg ember megismeri a nevét (Champing, Family Radio, előtte soha nem hallottam róla), és valahogy az ilyen típusú vallásos embereket nem érdekli, hogy valami nem jött be, de a lényeg, hogy kapcsolatba kerültek egy szellemi vezetővel. Olyan ez, mint az ideológiák, és diktátorok, követőik mindent elhisznek nekik. Tehát óriási reklám Champing-nek.
  2. Tudomásom szerint egy Rádió tulajdonosa (Family Radio), amelynek ez szintén óriási reklám és valószínűleg a hallgatottság miatt nem kevés anyagi bevétellel jár. És a PR fogás, hogy az EGYETLEN hiteles forrás! Nem vagyok PR menedzser, az üzleti világban sem vagyok otthon, de ennyi még nekem is átjön.

  Ezekhez csak annyit, hogy nem is lenne ezzel baj, ha nem pont a keresztyénség mázával öntenék le ezt az egészet. Amit teszünk arról tanúskodik, hogy kinek a szolgálatában állunk. Ez miről tanúskodik?

  Válasz
  • Éva
   Éva says:

   Pontosan arról tanuskodik akire gondolsz. Mert gyümölcseikről ismerjük meg, felsoroltad a gyümölcsöket (szellemi vezető és holdudvara, üzleti szempontok, reklám – és a végén a bukás) és ami még ennél is szomorúbb, hogy azoknak a lelkében, akik éppen Istent keresnék, de még valami hátráltatja őket, utcahosszat visszadobja, hiszen “Isten emberei” tévedtek.
   Vagy mondjatok jobbat, ne szomorítson (hogy az Úr ebből is jót tud kihozni – amiben biztos vagyok).

   Válasz
   • grafomann
    grafomann says:

    Évának (nemtudom, oda címezi-e). József történetéből: “Ti rosszat akartatok gyelekedni velem, de az Isten jóra gondolta fordítani azt”. Ez egyetlen reményem ilyen húzós helyzetek kapcsán, hogy Isten az emberek rossz szándékait képes a jó ügy előmenetelére formálni. Nem tudom, hogyan csinálja, de maximális respect érte neki, mert bőven van ilyen gonosz szándék. Legyen az akár tudatos manipuláció (mert itt sem tudhatjuk, hogy ez tudatos-e), vagy legyen az ‘csak’ szimplán elbizakodottság. :/ Istenem, el kellene takarítani a romokat, tudnál segíteni?

    Válasz
 8. Zsotza
  Zsotza says:

  A hamis próféták közös jellemzője: 100% engedelmesség elvárása- 0 % felelősség-vállalással. Sajnos,a politikai életben hamarabb van következménye a csibészségeknek,mint a “vallási piacon”. Jehova Tanúi tanítóhivatala,amely önmagát “Hű és értelmes rabszolga-osztály”-nak nevezi simán “Nagy Babilonnak” nevezi az összes többi (keresztény) felekezetet,nagy szerényen így jellemzik önmagukat (!): >>” A rabszolga osztály mint csoport kiváló példát mutat abban, hogy ’követi a Bárányt, bárhová megy is’. […] A rabszolga osztály tagjai szüzek maradnak szellemi értelemben, mivel nem szennyezik be magukat „Nagy Babilon”, vagyis a hamis vallás világbirodalmának hitnézeteivel és szokásaival (Jel 17:5). Semmilyen hamis tanítás ’nem találtatik a szájukban’, és ’szeplő nélkül’ megőrzik magukat Sátán világától. (Ján 15:19)
  […]Igen, Jehova vezetésről gondoskodik a rabszolga számára. Ezért teljesen megbízhatunk a rabszolgától kapott szentírási értelmezésekben és útmutatásokban.
  Jehova a szent szellemét is kiárasztja a rabszolga osztályra.
  “<< (Őrtorony, 2009. február 15. 24. oldal.) Napjainkban több,mint 7 millió ember ezt el is hiszi.

  Válasz
 9. Zsotza
  Zsotza says:

  Néhány hamis,letagadott, XX. századi prófécia az Őrtorony Társulat (Jehova Tanúi) irodalmából,-beszkennelve: http://jtinfo.blog.hu/2011/06/05/meg_a_xx_szazadban_magyarul_nyomtatasban -és: http://jtinfo.blog.hu/2011/06/05/a_nemzedek_nyomtatasban Az 1975-ös -természetesen szintén elhallgatott- hamis prófécia (armageddon) története: http://jtinfo.blog.hu/2010/10/03/az_1975_os_kudarc_teljesebb_tortenete Nem csupán hiteltelenné teszik a hamis próféták a Bibliát,-amit “csak ők ismernek”,hanem a bűneiket letagadják, “elkenik”. Mostanában nem is a Jehova Tanúi “Biblia-kezelése” zavar ma már a legjobban,hanem a tisztességtelenség,a minimális “betyárbecsület” hiánya. Megcsinálják a vezetők a “balhét”,és “rákenik” a bajt az egyszerű tagokra. Az “Érveljünk az Írásokból” című könyvükben így hárítják a felelősséget a szerencsétlen,egyszerű tagokra,-akiknek vakon kell engedelmeskedniük a Vezető Testületnek: >>”Jehova Tanúi nem állítják magukról,hogy ihletett próféták. Voltak tévedéseik. Mint Jézus Krisztus apostolainak,nekik is voltak téves várakozásaik.”<< ("Érveljünk az Írásokból",139.oldal) Így összemosni a nyilvánvaló,hamis,-dátumos- próféciákat az egyszerű tévedésekkel. Döbbenet! Legalább csak annyit mondanának,írnának: "Bocsánatot kérünk, mert hamisan prófétáltunk!"

  Válasz
 10. Phral
  Phral says:

  Valóban nevetségesek ezek a hamis próféciák.
  Ugyanakkor az is megdöbbentő, hogy manapság senki sem emeli fel a szavát a hamis tanítások és az azokat képviselők ellen (David Wilkerson sokszor beszélt róluk).
  Legtöbbször azért sem merik ezt megtenni, mert a hamis tanítókat gyakran óriási támogatói körök veszik körül, ill. nagy vagyoni “sikereket” tudhatnak maguk mögött. Aki pedig ezekkel rendelkezik, gyakran már “Isten emberévé” is válik.

  Az elragadtatással kapcsolatosan pedig nem csak a dátummal kapcsolatban kell elgondolkodnunk, hanem annak a tanításával kapcsolatban is (még akkor is, ha “nagy emberek” tanítanak róla).

  Szabados Ádám cikke mindenképpen elgondolkodtató, amit ajánlok mindenki figyelmébe: http://www.evangeliumi.hu/konyvtar/konyvek/A_TITKOS_ELRAGADTATAS_FIKCIOJA.pdf

  Válasz
  • Éva
   Éva says:

   Szomorúan nyugtázom az első bekezdést – tényleg nincs mit tenni. Szembe-hangoskodni? Megérné? Tényleg nem.

   Viszont az elragadtatás tényként kezelése nagyon érdekes. Két félből teszik egybe… tudjátok melyikből? (én tudom)

   Szóval, az egyik: “meg el kell távolítani ami az útjában van” (az Antikrisztus s Jelenésekben – most nem nézem meg) – de ez LEHET, az akkorra megvalósuló ökumené, félelmetes ? hogy a pápa tekintélye…

   És bizony több prófécia szól arról, hogy a pápa, papjai holttestén keresztül menekül majd Rómából…

   Elnézést hogy direkt voltam. De ez az a verzió, ahol minden egybevág…

   A másik, Jézus eljövetelekor – “nem halunk meg mindnyájan, akik élünk, elváltozunk és elragadtatunk a levegőégbe” (Pál apostol – most szintén nem nézem meg) ugyanekkor a halottak feltámadnak.

   Ez a két igerész SEHOL nincs egyben. Sőt, az van, az ötödik pecsétnél (Jelenések) ,a “meddig nem ítélsz még Uram” -kérdésre válasz: “míg be nem telik azoknak a SZÁMA akiket szintén megölnek akárcsak őket.” ÉPPEN üldözésre számíthatunk, nem pedig arra, hogy “simán megússzuk az Antikrisztust” :)) – elnézést a kifejezésért.

   Válasz
 11. andriska
  andriska says:

  az elébb elolvastam,volt még időm,a Mi történt május 2l.én?-tamit ugye a főpróféta kitalálts feltálalt.Hát nem semmi ez a zagyvaság,ennél még az l84o-s amerikai adventista világvége-várók is külömbet mondanak.Hanem akkor majdnem 4 millió embert sodort az éhhalálba a hitbizonyosság.S talán Amerika aranykönyvébe ezt jegyzik jobban,mint a hidegháboru megnyerését:az egész USA összefogott,hogy az élet-folytatásához szükséges anyagiakat megnyerhessék azok,akik mindenüket szét merték osztani nehány héttel azelőtt,amikorra várták őszinte alázattal drága Jézusunkat.E májusi leesettál-lu próféták azonban kikönyökölve lesik az elkárhozását azoknak október 2l-től,akik május 2l.meg nem tértek.Ők meg elszállnak,mint a …Az utolsó mentegetőző mondatuk az egyik legkevésbbé evangeliumi:ha nem tudnád,hogy meg vagy mentve,stb.Tudom é,hogy szobatiszta vagyok?Tudom.Tudom é,hogy olvastam a Szentirást?Tudom.Tudom é,hogy Jézus értem halt meg?Tudom.Lehetetlen,hogy október 2l.-én úgy vigyen el Jézus,hogy ne számitsak reá már most.

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük