001. Ne legyél naív: az élet nehéz!


Az első üzenet ebben a sorozatban egy nagyon egyszerű és magától értetődő üzenet: az élet nehéz!

Ez nem ijesztegetés, nem is valamiféle magyar depressziós hozzáállás a bennünket körülvevő valósághoz, hanem egy logikus, magától értetődő és nagyon is rendben lévő tény. Az élet nehéz. Nem szabad ezen sem csodálkozni, sem felháborodni, hanem ennek megfelelően kell a mindennapjainkat berendezni! Naivitás azt gondolni, hogy az élet majd magától megad nekünk mindent, áldozatok, befektetések, munka, kitartás, kockázatok, és esetenként bizony csalódások vagy kudarcok nélkül. Nem fog! Ne legyél naív! Fogadd el, hogy semmi nincs ingyen, semmi nincs könnyen – de mielőtt elkeserednél, hadd tegyem hozzá azt is, hogy semmi sem lehetetlen! Nem lehetetlen, hogy boldog légy és boldogulj, nem lehetetlen, hogy olyan életet élj, amelyben jól érzed magad, amelyben megvalósíthatód az álmaidat, és amelyben egy valóban értékes életet élhetsz, miközben te magad is értéket teremtesz a környezetedben. Nem lehetetlen – de nem is könnyű! Azért mondom a legelején, hogy készülj fel rá! Nehéz – de megéri! Az olimpiára is nehéz kijutni, nagyon kevés sportolónak sikerül egy-egy sportágban országonként, de a győzelem megéri! Sőt, még akkor is megéri, ha a dobogó környékére sem kerül a sportoló, de részt vett az olimpián, ott volt a nemzet legjobbjai között, és megpróbálta! Az az út, amit megtett, már önmagában óriási és bámulatos, az a siker, amit elért, már önmagában is jelentős – de nem volt könnyű! Rengeteg munka, edzés, áldozat, önmegtagadás és lemondás kellett hozzá – de ki vonja kétségbe, hogy megérte vagy sem?! Senki! Ugyanígy az anyagi biztonság és jólét megteremtése is nehéz. Legalábbis legálisan, fenntartható módon, becsületesen! Persze ha valakinek van egy gazdag papája, az nem érzi annyira a súlyát, de a papának nehéz volt! Leonardo Da Vinci-től származik egy szellemes, de igaz gondolat: „Aki egy nap alatt akar meggazdagodni, azt másnap rendszerint felakasztják!” Mert a meggazdagodás nem egynapos feladat – és most mindegy, miről van szó, nem csak pénzben kifejezhető gazdagságra gondolok, a tudással, a készségekkel ugyanígy vagyunk. De nem is lehetetlen, nem is irreális! Csak épp nem könnyű! Nem hiába énekli a Kispál és a Borz: „Akiknek megy, azoknak nagyon simán, ma túl könnyű gonosznak lenni…” – Persze így nem nehéz, ezt mindenki tudja, és talán ezért is próbálják egyre többen a könnyebb utat, a becstelen, hazug, hamis és sokszor kifejezetten gonosz utat, hátha ott könnyebb. És látszólag könnyebb – de hadd mondjam, hogy csak látszólag! Hidd el, hogy jobban jársz, ha egy tiszteletre és megbecsülésre méltó, nyílt és elszámoltatható élet megélésére kötelezed el magad, mert hosszú távon, és főképp a lelkiismereted, a lelki békéd és a kapcsolataid szempontjából mindenképpen értelmesebb és értékesebb életet fogsz így élni. Nem könnyűt, de értékeset!

Szóval ne legyél naív! Mi a naivitás? Amikor valami olyasmire számítasz, ami nem fog megtörténni, ami nem történhet meg, mert azon a módon, azzal az elvárással, amivel hozzáállsz, vagy talán teljesen objektíven is lehetetlen. A naivitás az, ha egy 50 kilós cementes zsák előtt mosolyogsz, hogy ez semmiség, kisujjal is felemelem, holott az igazság az, hogy talán két kézzel is csak nyögve tudod arrébb vinni! Persze nem kell sírva fakadni sem a súly, sem a feladat láttán, hanem reálisan kell gondolkodni és cselekedni! Nem lehet egy hónap alatt megtanulni egy nyelvet, akárhogy is ígérik a reklámok, mert ahhoz sok-sok gyakorlás kell, sokszor az idegen nyelvű környezet és kapcsolatok kellenek. Nem lehet tanulás, tapasztalatok, referenciák nélkül egyből a ranglétra tetejére felülni (legalábbis becsületesen nem), mert az élet rendje, hogy mindig annak adatik a továbblépés és az előrejutás, aki a rábízottakon hű volt. Naivitás azt gondolni, hogy munka nélkül meg lehet gazdagodni, és ugyanígy naivitás azt gondolni, hogy az emberi kapcsolataink majd maguktól működni fognak és boldoggá tesznek benne minket is, meg a másikat is! Sokan azt gondolják, hogy a házasság, a szerelem, a barátság olyan, mint a perpaetum mobile: csak be kell indítani, és utána örökké megy magától. Sajnos ez nem igaz – és bizonyítja ezt a rengeteg válás és kapcsolati probléma! Magától semmi nem működik! Ezt feltételezni naivitás! Az élet minden területére igaz, hogy befektetés nélkül, munka nélkül, ráfordított idő nélkül, kitartás nélkül, áldozatok nélkül, a nehézségek és a kudarcok elhordozása és legyőzése nélkül nem fog menni! Ezt felnőtt módon tudomásul kell vennünk! Az élet nehéz, és azért nehéz, mert így van kitalálva. Azért nehéz, mert nem egyedül vagyunk benne, mert rengeteg rajtunk kívül álló körülmény és ember akarattal vagy önhibáján kívül nehézzé teszi, és nehéz azért is, mert ha semmi és senki más nem is lenne benne, akkor is ott vagyunk mi magunk, akik nehézzé tesszük az életünket a saját hibáink, hiányosságaink és gyarlóságaink miatt.

Miért fontos, hogy ezt megértsd?

Mert ha hamis elképzeléseid és elvárásaid vannak az életről, ha azt várod el, hogy munka, áldozat, és az ezzel járó nehézségek, esetenként veszteségek nélkül legyél győztes, akkor előbb-utóbb egészen biztosan csalódni fogsz. És ez a csalódás frusztrációt, stresszt, kiábrándulást okoz majd, és pontosan ez az, amiből a kiégés, a fásultság, az apátia, a pesszimizmus és a depressziós gondolkodás fakad. Ilyen gondolkodásmóddal pedig soha nem lehet győztes életet élni, soha nem lehet boldog, elégedett életet élni, és nem lehet értékes életet felépíteni! Miért? Mert rosszul álltál hozzá az élethez! Mert rosszul gondolkodtál az életről, a világról és benne önmagadról! Mert naív, irreális, helytelen elvárásaid voltak! És ezek szükségtelenül – de elkerülhetetlenül – fognak majd neked szenvedést okozni!

És még valami: kérlek hidd el, hogy mindenkinek nehéz! A sikeres, gazdag embereknek is nehéz, nem csak a szegényeknek! Nézd meg, miről szólnak a pletykalapok, mennyi botrány és nyomorúság van az általunk sokszor naivan bálványozott sztárok életében! Lehet, hogy sokkal több, mint a miénkben! Vagy mondok mást: egy barátom felsővezetőket mentorol, és elmondta, hogy egy-egy multinacionális cég vezérigazgatója milliókat – szó szerint milliókat – fizet egy pár órás „lelkigondozásért”, mert lehet, hogy másnap dolgozók százainak vagy ezreinek elbocsátásáról kell döntést hoznia, és ezt valahogy fel kell dolgoznia a saját lelkiismeretének is! Érted? Az élet neki is nehéz, és hiába veszi fel a nagy fizetését, lehet, hogy olyan terhekkel kell élnie az életét, amelyeket az általa elbocsátott gyári szalagmunkás soha nem fog átélni!

Az élet tehát mindenkinek nehéz! És ez a nehézség ezerféle arcot ölthet az életünkben. Persze az, hogy az élet nehéz, rengeteg kellemetlenséget, fájdalmat, terhet fog jelenteni nekünk – ugyanakkor rengeteg lehetőséget rejt magában! Sőt, azt kell mondanom, hogy az az egyszerű tény, hogy az élet nehéz, ha helyesen állunk hozzá, akkor a legnagyobb ajándékot jelentheti a számunkra! A terhek, a kihívások, a próbák a legnagyobb jót tehetik velünk: megadhatják a növekedés, a fejlődés, az erősödés és a győzelem lehetőségét! És ennek most csak egyetlen, és talán legnagyobb áldását hadd fogalmazzam meg neked: a nehézségek és a kihívások azok, amelyek a legnagyobb mértékben formálják és csiszolják a jellemünket! Ezt ma nagyon divatos lebecsülni! Olyan világban élünk, amelyben a külsőségek, a teljesítmény, és kapcsolatok azok, amelyek értéket képviselnek, és amelyektől a sikert és a boldogságot remélik az emberek. De ha körbenézünk, azt látjuk, hogy az emberek valahogy mégsem boldogok, és mégsem boldogulnak. Valami nem működik igaz emberség, igaz jellem nélkül! Gerinctelenséggel, jellemtelenséggel, felszínességgel legfeljebb túlélni lehet – de nem lehet egy értékes életet élni!

Tehát hadd ismételjem meg: az élet nehézségei és kihívásai óriási lehetőségeket rejtenek magukban, óriási kreativitást és energiákat szabadíthatnak fel bennünk, és talán a legjobb, de egészen biztosan a leggyakoribb eszközei annak, hogy a jellemünk csiszolódjon és formálódjon, s ezzel az egész személyiségünk, az egész lényünk és életünk értéke növekedjen. Természetesen csak akkor, ha jó a hozzáállásod – de pont ezért csináljuk ezt a tréninget! Mert ha rossz a hozzáállásod, akkor a nehézségek nem fejlesztik, hanem torzítják és tovább pusztítják a jellemedet. Ha a gerinctelenséged miatt bajba jutottál, és ebből nem tanulsz, hanem rossz a hozzáállásod, a viselkedésed miatti szenvedést helytelenül reagálod le, és megbánás nélkül egy másik gerinctelenséggel akarsz kijönni belőle, akkor a végén még nagyobb bajba fogsz kerülni. De jó hozzáállással minden gödörből egy magasabb szintre tudsz kilépni! Miért? Mert a nehézségek és a problémák változásra és tettekre motiválnak. Kimozdítanak a komfort-zónádból, a mozdulatlanságból és a merevségből, és rákényszerítenek arra, hogy fejlődj. Mert a jelenlegi erőddel, a jelenlegi tudásoddal, a jelenlegi lehetőségeiddel nem vagy elegendő, nem vagy győztes – hiszen ha az lennél, nem lennél nehézségben. Ezért több erőt, több tudást, több lehetőséget kell felhalmoznod – és ezzel egyrészt legyőzöd a problémádat, másrészt te magad is erősödsz és gazdagodsz!

Tizenévesen elmentem edzőterembe. Amikor beiratkoztam, a 20 kilós üres fekvenyomó rudat nem tudtam nyolcszor egymás után kinyomni! Nehéz volt. Mondhatni, az élet akkor kifejezetten nehéz volt, mert egy tizenéves fiúnak „ekkora” teljesítmény bizony nagyon cikis volt. És döntenem kellett: vagy elmenekülök a nehézség és a kihívás elől, vagy szembeszállok vele! És döntöttem: ott maradtam az edzőteremben. Másfél évvel később 75 kilóval nyomtam fekve a nyolcas sorozatokat megállás nélkül. Mit tett velem a nehézség? A legfontosabb, hogy megadta azt, amivel nem rendelkeztem: a fizikai erőt. De ezzel együtt kitartóvá tett, segített legyőzni a büszkeségemet, önfegyelemre és rendszerességre tanított, és ezeket aztán az életem más területére is be tudtam építeni! Nem volt könnyű hetente háromszor izzadni és küzdeni, voltak kudarcaim, de a pillanatnyi sikertelenség és kudarc az út elején az út végére győzelmet készített elő! Változtam – és ez a változás azt jelentette, hogy erősebb lettem.

Persze az élet sokkal többről szól, mint a súlyzókon lévő korongok számáról! De ugyanígy működik ez, ha a jellemünkről van szó! Ha az igaz emberséget, ha valódi értékeket kell kigyúrnunk, kiedzenünk, kiküzdenünk magunkból és az életből! Ha helyesen állsz az élet nehézségeihez, akkor gazdagodni fogsz általuk. Ha elmenekülsz, ha kikerülöd, ha lerázod magadról, akkor maradsz, aki és amennyi voltál azelőtt is. Mert így nem tudsz és nem is fogsz növekedni! És talán éppen azért, mert ma akkora divatja van a nehézségek és az áldozatok kikerülésének, divatja van az instant, az azonnali dolgoknak, a zacskós levestől a hitelekig az élet minden területén, talán éppen ezért él olyan sok ember gyerekes jellemmel, erőtlen, önfegyelem nélküli, teherbírás nélküli, bátorság nélküli jellemmel és éretlen gondolkodásmóddal! Összefoglalva tehát, egy jó hozzáállással az élet nehézségei a jellemünket formálják és erősítik, kiégetik belőlünk a salakot, éretté, erőssé és felnőtté tesznek bennünket! A lényeg a jó hozzáállás! Erről sokat fogunk még beszélni ebben a sorozatban, mert ez a kulcsa annak, ami az életünkben velünk történni fog!

És pár igevers a végére:

Az első a Zsoltárok 90:10.14-ből:

Életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük hiábavaló fáradság, olyan gyorsan eltűnik, mintha repülnénk… Áraszd ránk kegyelmedet reggelenként, hogy vígadjunk és örüljünk egész életünkben!

Az élet nehéz – de ez nem azt jelenti, hogy értelmetlen, és hogy nem lehet örömteli! Nem könnyű – hanem örömteli, boldog, gazdag és áldott. Mi, keresztények abban hiszünk, azt tapasztaljuk, hogy Isten megmutatja, segít nekünk, hogyan élhetünk helyesen. Erről még sokat fogunk tanulni az év során.

A másik két igevers pedig a Példabeszédek könyvében található.

Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet! (Péld 4:23)

A szív a Bibliában nem az érzelmek központja, hanem a döntéseké, a motivációké és a hozzáállásé! Ez a másik nagy témánk, holnaptól majdnem egy héten át csak ezzel fogunk foglalkozni! És ugyanez áll az „értelemre” is a másik kiemelt igeszakaszban:

Élet forrása az értelem annak, akinek van, de a bolondot még inteni is bolondság. (Péld 16:22)

Az élet nehéz! De Isten segítségével, a Biblia iránymutatásai alapján, a Szentlélek vezetése által, és helyes szívvel, értelemmel – vagyis helyes és igaz motivációkkal, hozzáállással, és a jó döntésekkel összhangban álló helyes és igaz tettekkel élhetünk egy nem könnyű, de boldog életet! Ez egy reális lehetőség, nem naivitás, és nem egy megvalósíthatatlan idealizmus!

(Ezért a nyitó gondolatért nagy köszönet Schlingloff Sándornak!)