017. Kommunikáció


 „Gondolkozz úgy, mint egy bölcs, de beszélj mindig a közemberek nyelvén!”
William Butler Yeats

Ha nem tanulod meg jól kifejezni magad, ha nem tanulsz meg kifejezetten „ékesszólóan” beszélni és írni, részed lesz abban a naponkénti kudarcban és megaláztatásban, hogy erényeid vagy tudásod töredékével bíró emberek elorozzák előled a sikereid legnagyobb részét. Mert hiába vannak jó gondolataid, ha nem tudod átadni őket, és hiába tudod, mit kell tennie a többieknek, ha nem tudod irányítani és motiválni őket. Ez a kommunikáció egyéni szempontja.

MIRE VAN SZÜKSÉG A HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓHOZ?

A kommunikáció-elméletek helyett most „mindössze” néhány nagyon egyszerű tanácsot adnék:

 1. Légy őszinte!

A nyílt kommunikáció erősíti a bizalom kialakulását, amely az elkötelezettség egyik tartópillére. Ha rejtett céljaid vannak, ha kívülállókon keresztül üzengetsz, ha a rossz híreket cukormázzal bekenve próbálod meg beadni, minden esetben károsítod a kapcsolatrendszered.

Válassz ki egy-két olyan embert, akikkel kifejezetten rossz a kapcsolatod, nem kommunikálsz velük vagy nem vagy őszinte és nyílt velük. Szánd el magad, hogy ezen változtatni fogsz! Írd le a problémáidat velük kapcsolatban, és a következő 24 órában vedd fel a kapcsolatot velük, és beszéljetek meg időpontot egy találkozóra, hogy megkezdődhessen a kapcsolatotok rendezése.

2. Légy gyors!

Ha olyan a mentalitásod, hogy inkább halogatod a dolgok megbeszélését, végy erőt magadon, és tartsd be a 24 órás szabályt! Mit jelent ez?

Amikor személyes konfliktusba kerül valaki, legtöbbször elkerüli azt az embert, akivel gondjai vannak. Fontos tudatosítani, hogy az idő önmagában soha nem oldja meg a konfliktusokat, inkább csak tartósítja. Ha nincs a legrövidebb idő alatt kezelve a probléma, akkor úgy járunk, mint a kicsiny sebbel, amit ha azonnal kifertőtlenítettünk volna, nem fertőződött volna el, és nem kellene miatta az egész lábunkat amputálni.

A HUSZONNÉGY ÓRÁS SZABÁLY azt jelenti, hogy ha bármilyen konfliktusba keveredtél egy társaddal, mindig beszéld meg vele 24 órán belül! Nem kell azonnal meg is oldani, mert nem biztos, hogy ez lehetséges, de 24 órán belül kezdd meg a problémáról való tárgyalást az érintettel. És ne mással, hanem vele – illetve ha másnak is beszélsz róla, akkor is a muszáj, hogy az érintettel is beszélj ezen az időintervallumon belül. Tanuld meg: minél előbb beszéltek róla, annál hamarabb tudjátok rendezni, és annál hamarabb tudtok a probléma helyett újból a közös célra fókuszálni. A konfliktusok mindig elvonják a figyelmet, az erőt és a kedvet a közös munkától – ezért létszükséglet, hogy soha ne engedjünk teret a probléma növekedésének!

3. Légy nyílt! Mindig vond be a többieket is mindenbe, amibe csak lehet!

Vannak, akik visszatartják az információkat, ha nem muszáj megosztani őket. Ez azonban – még ha nem is lenne muszáj mindent elmondani, mert közvetlenül nem érinthet mindenkit – mégis inkább megszegényíti a kapcsolatokat, mintsem támogatná. Jegyezd meg: az emberek azokért a célokért dolgoznak szívesen, amelyeknek a részesei – nem csak a kiszolgálói! Az információk megosztásával, tudatos áramoltatásával az összetartozás érzését erősítheted a többiekben is. Ezért minden közösséget érintő és érdeklő információt tégy a lehető legkönnyebben elérhetővé mindenki számára! Az információforrás amúgy is mindig vezetői pozíciót eredményez. (Jó esetben abból is fakad!)

4. Légy számonkérő és számonkérhető!

A kimondott szónak akkor van értelme, ha súlya is van. A súlya pedig mindig mérhető. Ez azt jelenti, hogy ha valamit elhatározunk és kommunikáljuk, akkor mindig számon is kell kérni annak a várt következményeit. Különben kiüresedik a beszédünk, hiteltelenné válunk és előbb-utóbb már nem fognak hinni nekünk, és nem is lesznek kíváncsiak ránk. A megbeszélt dolgokhoz tartsuk magunkat, és ezt várjuk el a többiektől is!

5. A fontos információkat mindig írd le!

Azokat az információkat, amelyek felelősségvállalással járnak, minden esetben érdemes leírni. Ez a tiszta és nyílt kommunikáció megőrzése miatt ajánlatos. Ahogy a régi mondás tartja: „a szó elszáll, az írás megmarad” – a leírt információnak mindig nagyobb kötelező ereje van a csupán szóban elhangzottaknál. Természetesen mivel a szó élő kapcsolatot jelent, minden információt érdemes szóban közölni, és írásban megerősíteni. Ez nagyon sok félreértés és kommunikációs probléma alól kihúzza a talajt, és sok kapcsolati konfliktus megelőzhető ezzel az egyszerű szabállyal.

KERESZTÉNY SZEMPONTBÓL a kommunikációnak két nagyon jelentős irányát kell nagyon tisztán és működőképesen tartanunk – ahol ugyanezek a szabályok érvényesek. Az egyik az Istennel való kommunikációnk, a másik pedig az evangélium üzenetének kommunikálása kortársaink felé.

Hogyan tudnád alkalmazni a fenti öt tanácsot ezen a két területen?

Kérlek szánj időt ennek a kérdésnek a megválaszolására, lehetőleg írásban! És legalább hetente olvasd el, egészítsd ki a listádat, vagy beszéld meg barátaiddal a gyülekezetben!