133 NAPOS LELKI DIÉTA

„Amíg éretlen vagy, addig fejlődsz. Amint megértél, elkezdesz rohadni!”
(Ray Kroc)

Teljesítmény-centrikus világunkban nagy veszélyt jelent az, hogy amint elértünk egy bizonyos célt, szintet vagy eredményt, amelyhez megkövetelték tőlünk a fejlődést és a tanulást, abba is hagyjuk azt. Ha lediplomáztunk, ha letettük a nyelvvizsgát, nem tanulunk többet. Minek. Nem a valóságos tudás számít, hanem a papír. Ez azonban csak rövid távú és felszínes eredményeket fog produkálni az életünkben. Miért? Mert – és ez egy nagyon lényeges aranyszabály, amit be kellene vésnünk mélyen a gondolkodásunkba! – a fejlődésed határozza meg, hogy ki vagy, a kiléted határozza meg, hogy kiket vonzol és kikre tudsz hatást gyakorolni, és a vonzásköröd, a számodra elérhető kapcsolatok határozzák meg a céljaid elérésének sikerét. És a sor elején a fejlődésed áll, amelyért egyedül te vagy a felelős! Ez igényességet jelent önmagunkkal szemben! Ha fejlődni akarsz, be kell fektetned a legfontosabba és a legértékesebbe: önmagadba!

Néhány egyszerű tanács, hogy el tudd fogadni ezt az igazságot:

1. Soha ne a végcélt tűzd ki végcélodul, hanem a folyamatos fejlődést és előrejutást!

Mit jelent ez? Az előző példáknál maradva: nem az a lényeg, hogy lediplomázz, hanem hogy olyan valódi szaktudásra tegyél szert, amelyet talán nem is az osztályzataid fognak kifejezni, mert esetleg pár ZH-t rosszabbul írsz meg amiatt, mert a suli mellett a szakterületeden dolgoztál, hogy gyakorlatod legyen. És a diploma megszerzése után is tanulj és képezd magad, mert a világ folyamatosan fejlődik, és ha nem tartasz lépést, előbb-utóbb lemaradsz és behozhatatlan hátrányod lesz. Egyre több szakmában írják elő a folyamatos tanulást, és például az orvosoknál vissza is vonhatják a működési engedélyét annak, aki nem teljesít meghatározott időnként bizonyos számú továbbképzési kreditet.

2. Ne vakítson el a sikered!

A siker és a jó eredmény az önképzés másik nagy akadálya. Azt fogja megkísérteni, hogy ne tanuljon nyelvórára, akinek jó nyelvérzéke van, és az fogja kihagyni az áldozatokkal járó tanulási folyamatot, aki jól csinálja, amit csinál. Mert azt képzeli, hogy az eredményei azt jelentik, hogy nincs is szüksége a további tanulásra. De tudnod kell, hogy az eredmények a múltbeli tetteid jelenbeli következményei – a tanulás és a képzés viszont a jelen feladatai és lehetőségei közé tartozik, amelyektől a jövő sikerei függenek!

3. Legyél becsületes önmagadhoz!

Manapság a legtöbb ember úgy gondolkozik, hogy két pont között a legrövidebb út már nem az egyenes, hanem amelyik a kiskapun át vezet. De ez nem igaz! Ha az ember tanulás helyett csal, ha áldozatok és befektetések nélkül akar tudáshoz jutni, önmagát csapja be. Aki nem tanul, csak papírt szerez valahogy, soha nem az iskolát vagy a tanárt szegényíti meg, hanem önmagát! Minden el nem végzett házi feladat hosszútávon öngól!

4. Legyél alázatos!

Az alázat ebben az értelemben azt jelenti, hogy mindig kész vagy tanulni. Nem gondolod magadról, hogy te mindent tudsz, és nem gondolod másokról, hogy a másik ember semmit nem tud tanítani neked. Az igazi tudásra való szomjúság az önmagunk tudásával való „szent” elégedetlenségből és a mások tudása iránti tiszteletből áll.

5. Ne félj, hogy hibázol!

Aki tanul, azért tanul, mert valamit nem tud, vagy nem tud elég jól. És amíg nem tanulja meg, addig ez így is marad. És ez érvényes a tanulás folyamatára is, nem kell ettől megijedni. Aki soha nem hibázik, nem is fejlődik, nincs miért, nincsenek ismeretlen területek a számára, nincs kihívás, semmi, amihez kevés a tudása, ereje, és ami a további növekedés és fejlődés szükségével szembesíti őt.

Azonban soha ne kövesd el ugyanazt a hibát kétszer! Tanulj a hibáidból, és tanulj, hogy többé ne kövesd el őket!

6. Arra a területre fókuszálj, amiben amúgy is jó vagy!

Talán azt gondolod, éppen arra kellene összpontosítani, ami nem megy. De ez nem így van – legalábbis ha túljutottunk a kötelező iskolai tanulmányainkon, és már a szakmai sikereinkről vagy a készségeinkről van szó. Ahhoz, hogy eredményes, sőt kiemelkedő légy, nem elég középszerűnek vagy átlagosnak lenned! Sok időt, pénzt, munkát kell befektetned, hogy a saját területeden kiemelkedő eredményeket érhess el, és egy ember általában csak egy-két területen képes ezt megtenni élete során! Ezért abba fektess be, amiben amúgy is jó vagy, hiszen a gyengeségeidet legfeljebb szintre tudod hozni, de úgysem arra fogsz építeni!  Építs az erősségeidre és folyamatosan képezd magad azokon a területeken!