133 NAPOS LELKI DIÉTA

Azt mondják, hogy minden ember érettsége azokkal a problémákkal és kihívásokkal mérhető le, amelyeknek nekigyürkőzik. Mert mindenki a saját formátumának megfelelő kihívást fogadja csak el. És optimális esetben ahogy telnek az évek, egyre komolyabb problémákkal merünk és akarunk szembenézni, mert egyre erősebbek és érettebbek leszünk.

Nagyon sok a helytelen hozzáállás a problémákhoz. A félelem, a hárítás, a menekülés, a racionalizálás mind-mind a rossz hozzáállások közül való, s aki ezek közül választ, arra egészen biztosan vereség vár. Egy rövid betekintés erejéig szeretnénk pár tanácsot adni:

1. Számíts a problémákra!

Naivitás azt gondolni, hogy az életben soha nem lesznek problémáink!  Egyszerűen nem életszerű, nem emberi, ha nem veszünk tudomást arról, hogy igenis várnak ránk próbák és nehézségek, amelyeket kötelességünk legyőzni ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, a személyiségünk fejlődhessen, és a céljainkhoz, a küldetésünkhöz egyre közelebb kerülhessünk. Nagyon tömören összefoglalva: a problémák soha nem ellenségek, hanem mindig lehetőségek a változásra és a fejlődésre!

2. Akard a győzelmet!

Olyan világban élünk, amelyben mindenki ösztönösen a legkisebb ellenállás felé húz. Ahol nehézségek vannak, oda nem megyünk. Ahol áldozatokat kell hozni, onnan pedig egyenesen menekülünk.

Dr. Livingstone Afrika egyik híres misszionáriusa volt, és egy alkalommal egy európai szervezet vezetője írt neki egy levelet, amelyben azt kérdezte, van-e már jó és biztonságos út oda, ahol épp tartózkodik, mert ha igen, akkor küldene segítőket a munkájához. Livingstone azt válaszolta vissza, hogy olyan emberekre nincs szüksége, akik csak akkor jönnének, ha jó és biztonságos az út, hanem olyanok kellenek neki, akik akkor is eljönnek, ha egyáltalán nincs út. Mert csak ez a hozzáállás az, amely átsegít bennünket a problémákon!

3. Soha ne túlozd el a problémát, hanem a valóságot lásd!

Mivel a problémákat általában fenyegetésként éljük meg, hajlamosak vagyunk eltúlozni, mert a valós súlyukhoz hozzáadjuk a saját félelmeinket is. A problémákkal való küzdelemben óriási szükség van a realitás-érzékre! Ha erre valamilyen okból nem vagyunk képesek, feltétlenül kérjünk segítséget, és vonjunk be másokat is a probléma megoldásába, akik objektívek tudnak maradni.

4. Soha ne a problémára fókuszálj!

Ne engedd, hogy a problémád eltakarja előled a „kilátást”, mert akkor a legfontosabbat veszíted szem elől: a célodat!

A legtöbb ember probléma-centrikus. Amikor szembetalálkozik a problémával, akkor leveszi a tekintetét a céljáról, és a problémára fókuszál. Ez azonban ahhoz hasonlít, mint amikor a tanulóvezetőnek a forgalomban előznie kell, és mivel az előtte lévő autót problémának látja, a kocsira fókuszál és automatikusan a fékre lép ahelyett, hogy az utat nézné és az indexet, a kormányt használná, és a gázba taposna.

5. Egyszerre mindig csak egy dologgal foglalkozz!

Soha ne próbáld meg az összes problémát egyszerre megoldani – csak egymás után leszel képes rá! Sorakoztasd fel őket egyesével, készíts fontossági sorrendet, és fegyelmezetten kezdd el leküzdeni őket!