133 NAPOS LELKI DIÉTA

Ez egy nagyon lényeges kérdés, amely az életünk minden területét meghatározza. Mert a sikert nem csak a munkánkban szeretnénk elérni, hanem sokkal inkább a magánéletünkben. Persze ehhez találjunk ki gyorsan egy motiváló siker-definíciót: mit is jelent a siker? Az én meghatározásom (amit persze én is mástól tanultam) így hangzik: A sikeres élet abban áll, hogy felismerjük, milyenekké kell válnunk és hogyan kell élnünk, és ezt a magunk és mások örömére meg is tudjuk valósítani.

Tehát mi a különbség a sikeres és a sikertelen emberek között? Akik tudnak úgy élni és azzá válni, akik szeretnének lenni, és azok között, akik folyamatosan egy óriási belső konfliktussal élik az életüket (ezt nevezi a pszichológia egyébként ambivalencia-konfliktusnak)?

Nos, három alapvető területen egészen biztosan találunk óriási különbségeket.  Ez a három – mindössze egy-egy gondolat erejéig – a gondolkodásunk, a hozzáállásunk és a szokásaink. Most csak az elsőre koncentráljunk.

A gondolkodásunk határozza meg, hogy állunk hozzá a valósághoz. Egyáltalán hogy mennyit ismerünk fel belőle, mennyit fogadunk be belőle. A gondolkodásunk tulajdonképpen a hitünk. A hitünk abban, amit látunk, és amit nem látunk – hiszen az életünkben valószínűleg sokkal nagyobb az a terület, amelyet kizárólag a hitünk alapján foghatunk meg, hiszen nem tartoznak a látható és tapasztalható tartományba. A sikeres embereknek sikeres gondolkodásuk – és sikeres hitük van. Mert hite mindenkinek van. A hitünk a valósághoz való viszonyulásunk. A tényekhez kapcsolt jelentések, amelyek rajtunk múlnak! A tetteinket mindig a hozzáállásunk határozza meg, azt pedig mindig a gondolkodásmódunk táplálja. Így függ össze ez a három. És ha a gondolkodásunk torz – például úgy gondoljuk, hogy az emberekben nem lehet megbízni – akkor ebből mindig a gyanakvás és a bizalmatlanság születik meg, és ez negatív hatású tettekhez fog vezetni. Ez a vereség útja. Mert a sor elején egy negatív gondolkodási séma állt.

Két dolgot szeretnék a gondolkodásunkkal kapcsolatban nagyon nyomatékossá tenni! Az első, hogy a döntéseink 90-95%-át a gondolkodási mintáink alapján hozzuk meg. Vagyis nem mérlegelünk, hanem a rögzült gondolkodási sémákat futtatjuk le az adott helyzetekben. Olyan ez, mintha egy futószalagra feltennénk az alapanyagokat, és a gép legyártja belőle a kész terméket. Ez a futószalag a gondolkodási módunk. De mi van, ha rossz a gép? Ha hibás terméket szerel össze? Ha kihagy egy fázist, amin a végeredmény működőképessége múlik! Beülnétek egy olyan autóba, amelyet egy hibás gyártósor gyártott le? Én nem ülnék be! Óriási szerepe van a HELYES GONDOLKODÁSMÓDNAK!

A másik gondolat ezzel kapcsolatban a jó hír: hogy talán semmink nincs az életben, amin 100%-osan módunkban áll változtatni, mint a gondolkodásunk! Ahogy mondani szokták: Istentől 15 cm-nyi teret kaptunk, amelyen uralkodhatunk: azt, ami a két fülünk között van! Sokszor van úgy, hogy a körülményeinket, az állapotunkat, a lehetőségeinket nem tudjuk megváltoztatni, de a gondolkodásunkat van lehetőségünk akár 100%-osan is átformálni! Ha az életünk sikeressége a gondolkodásunkon múlik, akkor nagyon jó hírem van: Te is lehetsz sikeres! Mert a sikered kulcsa a Te kezedben van! A gondolkodásán mindenki tud változtatni, aki AKAR!