133 NAPOS LELKI DIÉTA

Mivel tápláljuk a szellemünket?

Nos, az első számú szellemi táplálékunk az OLVASÁS. Minden egyes szó, amit elolvasunk egy napilapban, egy regényben, egy blogon, egy szakkönyvben vagy a Bibliában – az szellemi táplálékká válik számunkra.

Manapság sokan leértékelik az olvasást – az internet és az audiovizuális kultúra szinte kiszorítja az olvasást az emberek szemléletéből, és az amúgy is rohanó idejükből. A felmérések döbbenetes eredményeket hoznak: az átlagos magyar ember napi szinten 13-17 percet tölt olvasással, ellenben közel 4 órát tévézik. És ebben még nincs is benne a számítógép előtt eltöltött idő, ami egyre nagyobb teret kap!

Szóval a mai emberek, a kortársaink nem szeretnek olvasni. Ha olvasnak, futólag teszik, és sokszor – bocsánat a nyers fogalmazásért – hihetetlenül igénytelen és felületes dolgokat olvasnak.

Ezzel szemben a nagy vezetők, az igazán eredményes emberek mind olvasnak!

Kifejezetten sokat olvasnak, és nagyon megválogatják, hogy mit olvasnak! Mert pontosan tudják, hogy amit olvasnak, azzal a lelküket és szellemüket táplálják! Tehát nagyon nem mindegy, hogy ilyen értelemben mit fogadnak be a szellemükbe – mert annak, amit megeszünk, mindig lesz valamilyen rövid vagy hosszútávú, rejtett vagy teljesen nyílt hatása és következménye.

A javaslatom tehát (hogy a lényegről beszéljünk): határozd el magad, hogy naponta egy órát olvasással fogsz tölteni! Nem bulvársajtót, nem regényt vagy bármilyen más szórakoztató jellegű irodalmat, hanem kifejezetten olyan könyveket, amelyek a céljaidban segíthetnek, amelyek szakmailag, a személyiségedben vagy a hitedben illetve szolgálatodban kifejezetten és valóságosan építhetnek!

 Ha naponta egy órát céltudatosan, minőségi módon olvasással töltesz, az évente 365 órányi olvasást jelent. Felmérések igazolják, hogy ha önfegyelemmel három évet egy téma tanulmányozásával töltünk, legyen szó bármilyen témáról, ami minket érdekel, az építőipartól a nukleáris fizikán át a gyülekezetépítésig, és arra átlagosan napi egy órányi olvasást rászánunk, KIZÁRÓLAG EZÁLTAL a téma országos hírű szakértőivé válhatunk! 5-7 év alatt nemzetközileg elismert szaktekintéllyé képezhetjük magunkat! Még egyszer mondom: csak azáltal, hogy naponta egy órát céltudatosan a bennünket érdeklő téma tanulmányozására fordítunk!

Szintén kutatási eredményeket szeretnék említeni – ugyan amerikai felmérések, de nem gondolom, nálunk túl nagy eltérések lennének ezen a területen. Nézzük tehát:

– egy átlag amerikai (közel 90%-a a lakosságnak) évente egyetlen könyvet sem olvas el végig!
– a lakosság 58%-a egyetlen szakkönyvet nem vesz a kezébe a diplomájának átvétele után

Döbbenetes! Az emberek nagy része a tanulmányait azzal az érzéssel fejezi be valamikor 18 és 25 éves kora között, hogy végre, megszabadultam a börtönből, és nem kell tovább olyan dolgot tennem, amit utálok. Mert a jelenlegi oktatási struktúra és módszer legnagyobb hibája, hogy megutáltatja a tanulást az emberekkel, mire azok felnőnek!

Csakhogy aki abbahagyja a tanulást, az lemarad. Ahogy egy nagy vezető mondta: amíg éretlennek érzed magad, addig fejlődsz! Mihelyt abbahagyod a tanulást és a fejlődést, mert úgy érzed, készen vagy, megértél – rögtön elkezdesz rothadni! Így van ez a természetben is, nem?!

Sokan azt mondják, nem tudnak jól olvasni. Lassan és nehezen megy. Persze, mert nem gyakorolták. Nem baj. Kezdjék el gyakorolni, és pár hónap után, ha valóban szokássá tesszük a napi egy óra olvasást, sokkal könnyebben és gyorsabban fog menni. De tanácsolom azt is, hogy iratkozzanak be egy olvasás-fejlesztő tanfolyamra. Egy év olvasás-tanulás, és percenként 3-5000 szót, vagyis akár 5-8 oldalt is el tudnak majd olvasni! Minden ember képes rá!

Még egy felmérési eredményt hadd említsek meg. A Gallup Intézet felmérése szerint az USA legfelső vezető rétege, a társadalmi elit, akik meghatározzák a gazdaságot, politikát és a társadalmi életet, és amelyet a népesség 1%-ában szoktak számszerűsíteni, évente 10-12 szakkönyvet olvas el a saját szakterületéről. Ez havonta egy szakkönyv elolvasását jelenti – és döbbenetes, de már ezzel a társadalmi elit 1%-ához csatlakozunk! És még egyszer hangsúlyozom, nem szórakoztató irodalomról van szó, hanem olyan szakkönyvekről, amelyek elősegítik céljaink elérését, és az eredményeinkben vagy a személyiségünkben való tényleges növekedést és fejlődést.

Ha tehát vállalod, hogy naponta egy órát olvasol rendszeresen, akkor hetente el tudnál olvasni egy szakkönyvet. Ez évente 50 könyv elolvasását jelenti. Ha ezt az életüket meghatározó SZOKÁSSÁ tennék, akkor a következő 10 évben 500 szakkönyvet olvasnánk ki arról a területről, amely érdekel bennünket! Mit jelentene 500 szakkönyv ismerete a saját szakterületeden?! (Megjegyzem, van olyan téma, amiből talán nincs is ennyi könyv!) Mekkora előnyhöz juttatna ez a tudás egy olyan világban, ahol az átlagember évente egy szakkönyvet sem olvas el?! És egy olyan világban, amelynek a legnagyobb értékmérője éppen a tudás! Ezt elképzelni sem lehet! Nem gondolod, hogy mindez befolyásolná az életedet, karrieredet, az anyagi és társadalmi helyzetedet vagy az önértékelésed?! Dehogynem!

Végül egy utolsó dolgot szeretnék megtanítani még az olvasással kapcsolatosan. Ez pedig az olvasott tudásanyag elmélyítése. Ez természetesen csak tanács, de azt hiszem, hasznos tanács lesz.

Azt tanácsolom, hogy mindenekelőtt készítsünk listát a bennünket érdeklő témában fellelhető könyvekről. Kezdjük a rövidebb, egyszerűbben érthetőbb, de fontos és áttekintő jellegű könyvekkel. De mindenképpen javaslom, készítsünk írásos tervet a kiolvasandó könyvekről. Nem kell ezeket feltétlenül megvásárolni, elég, ha egy könyvtárból kikölcsönözzük, de azt hiszem, aki komolyan gondolja, az úgyis megveszi, hogy bármikor kéznél legyen számára a szükséges tudás.

Amikor pedig hozzáfogunk egy könyv áttanulmányozásához, azt javaslom, ezt három lépésben tegyük meg! Tudom, hogy ez időt, energiát, önfegyelmet igényel – de semmi sincsen ingyen! Az igazán tápláló ételeteket meg is kell emészteni, hogy az élettani hatásuk érvényesüljön. Ez a lelki-szellemi táplálkozásra is igaz – meg kell tanulnunk emészteni is.

Tehát érdemes a könyvet először elolvasni, mint egy regényt, hogy átlássuk az összefüggéseket, a logikai szálakat, és legyen egy áttekintésünk az adott szakkönyv tartalmáról. Már az nagyon hasznos, ha olvasás közben minden fontos dolgot aláhúzunk a könyvben, vagy egy-egy lapszéli jegyzetben odaírjuk a gondolatainkat és ötleteinket a felvetett témával kapcsolatosan. (Persze ha könyvtári a könyv, ezt nem illik megtenni, már csak ezért is érdemesebb áldozni egy saját házikönyvtárra a saját szakterületünkön.)  Azután érdemes elölről kezdeni az olvasást, és egy olvasónaplót készíteni belőle – igen, pontosan úgy, mint az iskolában! Ha le is írjuk, csak vázlatpontokban, hogy egy-egy fejezet miről szól, kiírjuk az ütős idézeteket, tehát nem csupán aláhúzzuk, hanem le is írjuk, akkor az hihetetlen mértékben hozzásegíti az agyunkat az információ bevéséséhez és elmélyítéséhez! És harmadszor meséljük el valakinek részletesen, hogy mit tanultunk – lehetőleg olyan embernek, akit érdekel is mindazt, amit mondanánk, mert ugyanabban a témában érdekelt, mint mi, például a munkatársunk. Vagyis adjuk tovább a megszerzett ismereteinket!  Amelyik könyvet ilyen módon feldolgozunk, az valóságos tudássá épül be az életünkbe, és mivel átlátjuk, ismerjük a könyvet, bármikor hozzányúlhatunk, amikor keresünk valamit, mert tudjuk, melyik könyvben, hol találhatjuk meg. A könyveink ismerőseinkké és munkatársainkká válnak ilyen módon!

Tehát az első tanácsom: olvass napi egy órát, céltudatosan, szisztematikusan, rendszeresen! Ez az első olyan szokás, amit ki kell alakítanod az életedben, ha komoly változásokat és előmenetelt, ha eredményeket és sikereket szeretnél átélni a számodra fontos területeken.