133 NAPOS LELKI DIÉTA

A rossz kommunikáció az első számú probléma mind a magánéletünkben, mind az üzleti életben vagy a szolgálatban.

Vagyis…

– nem igaz, hogy nem lehet kellemetlen dolgokat megmondani – csak jól kell megmondani

– nem igaz, hogy dolgokat nem lehet megbeszélni – csak rosszul fogunk hozzá

– nem igaz, hogy az ötleteinkből nem lesz semmi – csak nem tudjuk azokat meggyőzően továbbadni

– nem igaz, hogy nem hallgatnák ránk – legfeljebb nem tudjuk megragadni a figyelmüket

– nem igaz, hogy vannak tabutémák – csak nem tudjuk, hogyan beszéljünk a kényes dolgokról

– nem igaz, hogy nem értjük egymást – csak nem értünk szót egymással

… és lehetne folytatni hosszasan.

A legtöbb üzenetünket, gondolatunkat, ötletünket, mondanivalónkat nem azért nem veszik figyelembe, mert nem jók, nem értékesek, nem fontosak – hanem mert nem jól kommunikáljuk őket. Nem a megfelelő időben, nem a megfelelő módon, nem a megfelelő személynek. Az üzleti életben, a párkapcsolatokban és a misszióban a legtöbb probléma a kommunikációs problémákból fakad, vagy arra vezethető vissza. Ez a három terület különösen fontos!

És sajnos itt is vissza kell utalnunk a bűn miatt eltorzult, megsérült, meghibásodott jellemünkre, a szívünkre, ahogy a Biblia fogalmaz, mert a szív teljességéből szól a száj is. Sokszor a szívünk, a fejünk tele van félelemmel, szorongással, elfojtott dolgokkal, dühvel, szégyennel, sértődöttséggel, haraggal, kétséggel – és ezeknek gondolkodás nélkül adunk utat a hangszálainkon keresztül, sokszor jóvátehetetlen károkat okozva. És ez legjellemzőbben az emberi kapcsolatainkra igaz.

Nem hiába mondja Jakab apostol: „…ha valaki beszédében nem vétkezik, az tökéletes ember, meg tudja fékezni az egész testét” (3:2)

Két alapvető kommunikációs hibát szoktunk véteni:

1.) vagy rosszat mondunk, rosszul vagy rossz időben – tehát amit mondunk, azt vagy nem kellene, vagy nem úgy kellene, ahogy mondtuk

2.) vagy nem mondunk semmit – pedig kellene

A kommunikáció hiánya is kommunikációs hiba. Sok házasság és párkapcsolat bomlott fel már emiatt, és ez a leggyakoribb oka a szülő-gyermek konfliktusoknak is.

Holnap még maradunk a Példabeszédek könyvénél, és azt vesszük sorra, amit Salamon a kommunikációról tanít nekünk. Előtte azonban érdemes még számba venni, mit nyerhetünk azzal, ha megtanulunk jól, hatékonyan kommunikálni:

1. JÓ EREDMÉNYEK

„A mit mond az ember, annak a gyümölcséből fog jóllakni a teste, és amit a beszéde terem, azzal kell jóllaknia.”
Példabeszédek 18:20

A beszédünknek van valamiféle teremtő ereje. Természetesen nem abban az értelemben, ahogyan Isten szavának, de a beszédünk igenis meghatározza mind a tetteinket, mind azok eredményét! Erre utal ez az igevers is. Ha minden nap azt mondogatjuk, hogy beteg vagyok, beteg vagyok, ne csodálkozzunk, hogy tényleg az ágyban kötünk ki. Ha ezt mondogatjuk, hogy „úgyse fog sikerülni”, akkor az agyunk berendezkedik erre a végeredményre, hisz olyan sokszor erősítjük meg naponta. Persze attól, hogy valamit bebeszélünk magunknak, még nem feltétlenül lesz valósággá, de a gondolkodásmódunk, a beszédünk és a tetteink egymásra való hatását ma már senki nem hagyja figyelmen kívül!

2. TEKINTÉLY

„Az igaznak az ajka sokakat vezet…”
Példabeszédek 10:21

A követést ki kell érdemelni. Azonban ahhoz, hogy az embereknek legyen kedvük ránk figyelni és minket követni, ahhoz tudniuk kell, hogy helyes irányba tartunk, és ez nem csak a tetteinkből, de a szavainkból is ki akarják hallani, meg akarják érteni. Vezetni jó kommunikáció nélkül nem lehet! És ha egy vezetőnek nem erőssége a kommunikáció, akkor keresnie kell valakit maga mellé, aki kipótolja ezt a hiányosságát. A Bibliában is láttunk erre példát, Mózes és Áron esetében.

3. ÖRÖM ÉS ELÉGEDETTSÉG

„Örül az ember, ha válaszolni tud, és milyen jó az idején mondott szó!”
Példabeszédek 15:23

Amikor olyat tudok mondani, ami másoknak örömöt okoz, ami másoknak segítség, megerősítés, amikor a szavaimmal jót tudok tenni, az nekem is örömöt okoz.

4. TISZTELET

„Aki szereti a szív tisztaságát, és jóindulattal beszél, annak barátja a király.”
Példabeszédek 22:11

A tiszteletteljes, igaz, egyenes, nemes beszéd vonzó! A negatív beszéd, a pletyka, az irigység, a panaszkodás viszont taszítja az embereket. Hogy kik lesznek a barátaink, kik akarnak a barátaink lenni, az sok dologtól függ, és ezek közül az egyik fontos tényező az, hogyan kommunikálunk!