133 NAPOS LELKI DIÉTA

Szeretnék néhány rövid tanácsot adni arra, hogyan tehetjük eredményesebbé a mindennapos kommunikációnkat. Az „eredményességen” nem a másik lehengerlését értem, hanem azt, hogy elérjük az üzenetünk célba érkezését. Az eredményes kommunikáció ugyanis soha nem a kommunikátor győzelmét jelenti, hanem az üzenet győzelmét, amely mindkét felet győztessé teszi.

No de jöjjenek a jó tanácsok:

1. Kommunikálj! Sosem késő, hogy valamiről elkezdj beszélni! Tudnod kell, hogy a kommunikáció hiányából fakadó űrt mindig és hihetetlenül gyorsan betöltik a pletykák, a rémhírek, a félreértések, az ostoba feltételezések és a rosszindulatú vádak! Ha nincs igaz és helyes üzenet – akkor a hamis és ártó mindig felbukkan, és betölti a teret. Sajnos…

2. Legyél empatikus – azaz együtt érző!  Az empátia lényege, hogy nem feltételezel, nincsenek előítéleteid, nem gondolkodsz a másik helyett, hanem engeded, hogy a másik teljes értékű, önálló és egyenrangú félként álljon veled szemben. Tiszteled az ő érzéseit, véleményét, és megpróbálod a világot az ő szemén keresztül is megnézni.

3. Figyelj! Hallgatóként ügyelj arra, hogy pontosan azt halld, amit a másik kimondott – és ne azt, amit te gondolsz, vagy amit szerettél volna hallani. Ha beszélsz, gondoskodj arról, hogy pontosan fejezd ki magad, hogy ne legyél félreérthető vagy félremagyarázható. Ne kommunikálj kétértelműen, nyitottan (vagyis úgy, hogy a másik azt gondolja arról, amit mondtál, amit akar, anélkül, hogy ezt visszajelezné neked). Ha valami nem tiszta, kérdezz, vagy ellenőrizz, hogy jól értettek-e téged!

4. Kutasd az igazságot, és mondd az igazságot! Sajnos ez éppen a mai, rohanó és nagyon összetett világban nagyon nehéz. Ha olyasmit hallasz, ami hatással van rád, ami formálja a másokkal való kapcsolatodat (különösen egy harmadik féllel), akkor mindig ellenőrizd az információ hitelességét! Ezzel tartozol annak, akiről szól az információ, és a tisztázással megőrizheted a jó kapcsolatodat a kommunikációs folyamat minden résztvevőjével.

5. Ne azt halld meg, ami neked kedvező, amit hallani akarsz, ami téged igazol – hanem koncentrálj a tényekre – vagyis az objektív igazságokra! Légy mindig tudatában annak, hogy a legtöbb dolog, amit akár te, akár valaki más mond, valójában értelmezés és vélemény , amelyek többnyire korlátozott források és szubjektív benyomások összege. Ezért törekedj mindig az objektív tények megismerésére!

6. Maradj elfogulatlan! Ne engedd, hogy a beszélő személyéről kialakult véleményed rányomja a bélyegét a beszéde üzenetére! Ellenőrizd a hallottak megbízhatóságát és igazságtartalmát, de soha ne azonosítsd a beszélőt az üzenetével. Ez embereknél soha nem lehet 100%-os. Légy tudatában ennek, és maradj alázatos!

7. Lásd mindennek a pozitív és negatív oldalát is, és kövesd mindig a pozitívat! Feltételezz jót, és maradj optimista!

8. A kommunikációt használd mindig jóra! Vagyis ha nem építesz vele, hanem rombolsz, ártasz, szomorúságot vagy megosztást okozol, akkor inkább hallgass! A kommunikáció eszköz, amelynek a helyes célja a többiek gazdagítása, a célok elérése, a közösség építése.

És akkor a tanácsok után néhány igevers – ugyanezekről:

Filippi 4,8-9

Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe! Amit tanultatok és átvettetek, hallottatok és láttatok is tőlem, azt tegyétek, és veletek lesz a békesség Istene!

Példabeszédek 10,19
A sok beszédnél elkerülhetetlen a tévedés, de az eszes ember vigyáz a beszédre.

Példabeszédek 15,1
A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.

Példabeszédek 16,23-24
A bölcs szívű értelmesen beszél, és ajkával is gyarapítja a tudást.
Lépes méz a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek.

Prédikátor 3,7
Megvan az ideje a hallgatásnak, és megvan az ideje a beszédnek.

Máté 5,37
Ellenben a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van.