133 NAPOS LELKI DIÉTA

AZ ÁLLHATATOSSÁG

Kétféle ember él a földön: az egyik fáradhatatlanul, állhatatosan dolgozik azon, hogy „történjenek a dolgok” – hogy elérjék a céljukat, beteljesítsék az álmaikat – míg a másik csoport nem hajlandó erre.

A lényeg a „hajlandóság”. Aki nem hajlandó olvasni, tanulni, dolgozni vagy imádkozni – ők az élet igazi nagy vesztesei. Nem azok, akik egy objektív akadály miatt nem képesek tanulni vagy dolgozni – ők is vesztesek, de küzdenek, és kiléphetnek ebből a vesztes helyzetből. Az igazi vesztesek azok, akik megtehetnék – de mégsem teszik. Akik MULASZTANAK: elmulasztják a kitartást, az állhatatosságot, a küzdelmeket, a bukás utáni újrakezdést.

A Biblia is nagyon sokat beszél erről – csak pár igevers:

Róma 5,3-5
De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet; a reménység pedig nem szégyenít meg, mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által.

Lukács 21,19
Állhatatosságotokkal nyeritek meg majd a lelketeket.

Róma 2,6-7
Mert mindenkinek cselekedetei szerint fog megfizetni: azoknak, akik állhatatosan jót cselekedve törekszenek dicsőségre, megbecsülésre, és halhatatlanságra, örök életet ad;

Ray Kroc mondta – nagyon szeretem ezt az idézetet:
„Soha ne add fel! A világon semmi nem helyettesítheti az állhatatosságot! A tehetség nem – mert túl sok a tehetséges, mégis sikertelen ember. A zsenialitás sem – hiszen a meg nem értett zseni már szállóigévé vált. A képzések sem – mert a világ tele van túliskolázott roncsokkal. Egyedül az állhatatosság és az elszántság az, ami számít!”

 Mindenki vágyik a sikerre, de csak kevesen érik el – mert hiányzik belőlük az állhatatosság.

A Biblia eredeti görög szavának a szó szerinti jelentése valami olyasmi, hogy „alatta maradni a tehernek”. Amikor már alig bírjuk, amikor minden épeszű ember elengedné – akkor is tovább tartjuk. Ez az állhatatosság lényege. Nem adom fel, amikor jönnek a nehézségek, az akadályok, az üldözések, a problémák – hanem állok tovább, és tartom a megtartani valót.

Szeretnék néhány gyakorlati tanácsot is adni:

1. Mindig a legfontosabb dolgokat végezd el legelőször! Sokan kifejezetten szorgalmasok, amikor olyan munkákról van szó, amelyért nem kell jelentős áldozatokat hozni, és inkább ezeket végzik, mintsem felvállalnák az igazán komoly kihívásokat.
A fontosság megállapítására a legegyszerűbb képlet ez:

– mi az, amit azonnal el kell végezni
– mi az, amit hamarosan el kell végezni
– mi az, amit elég akkor, amikor ezekkel végeztem, és marad rá idő

2. Mindig elemezd ki a kudarcaid okát, és tanulj belőlük, majd kezdd el újra. Soha ne a bukástól félj, hanem attól, hogy a padlón maradsz!

3. Találkozz rendszeresen olyanokkal, akiknek hasonlók a céljai a tieidhez. Keress motiváló embereket, akikből erőt meríthetsz. Keress magadnak mentort vagy coach-ot, aki támogatja személyes és szakmai fejlődésedet.

4. Ha egy problémát hosszabb ideig sem tudsz legyőzni, kapcsolódj ki egy kicsit. Az agyunk egyik funkciója a logika, ám ha ez „túlhevül”, időt kell szakítani a lehűtésére, hogy a másik agyféltekénk, amelyben a kreativitás is lakozik, „felpöröghessen”.

5. Mindig számíts a váratlanra, és készülj fel a lehetséges buktatókra!

6. Mielőtt újabb munkákba kezdesz, próbáld meg befejezni azt, amit elkezdtél. Ne feledd, aki két nyulat kerget egyszerre, sokszor egyet sem tud megfogni. A nagy eredményeket elérőkre mindig a lézerpontosságú fókuszálás jellemző – ezt érdemes észben tartani!

7. Mindig tegyél egy kicsit többet, mint amit várnak tőled, vagy ami a kötelességed! Ezzel hozzászoktatod magad a pluszmunkához, és amikor ez hirtelen jön, nem fog felkészületlenül érni. Arról nem beszélve, hogy ezzel örömöt szerzel másoknak, és tekintélyt építesz előttük.