133 NAPOS LELKI DIÉTA

4. HA TÉVEDTÉL, ISMERD BE!

Egy szituációban jogosan alul maradtál: valamiben hibáztál, tévedtél, vétettél. Ilyenkor nincs mentség – ne is akarj találni magadnak! Senkin nem segít, ha elkezdesz vádolni valakit azért, ami a te hibád volt. Nem változik meg tőle az adott szituáció, és az érzések is nagyon ritkán változtatnak irányt. Megmarad a veszteség, a kudarc-érzés és a másik részéről a csalódás. Az ilyen szituációkból általában mindkét fél vesztesen jön ki.

Mit lehet tenni?

Ismerd be a hibádat. Azonnal, pontosan és egyértelműen.

Az a legjobb rossz ilyenkor, ha rögtön, miután ez kiderült (a te számodra is, mert azt nem is feltételezzük, hogy szándékosan át akartad volna verni a másikat azzal, hogy tudtál a hibáról, de nem ismerted be magadtól) – tehát miután kiderült, és a másiknak emiatt bele kellene „lovalnia magát” negatív érzésekbe és a veled való konfrontációba a hiba miatt, vedd át azonnal a szót, és „vádold”  magadat te! Ezzel két dolgot is nyersz. Az egyik, hogy megóvod a másikat a felháborodástól és haragtól, és elkerülsz egy vitát, esetleg egy komolyabb személyes konfliktust, ami a tényekért és az igazságért való harc mellékterméke lehet. Másrészt megóvod magad attól, hogy más szájából hallgasd végig a megsemmisítő kritikát – az sokkal rosszabb, mintha te magad mondod ki!

Az ilyen esetekben sokszor a másik a védelmedre fog kelni, és mivel a vita, a konfliktus, amire ő is számított, elmaradt, megindulhat a közös megoldáskeresés. Ekkor azonban már újból egymás mellett álló partnerekként vehettek részt ebben, és nem egymással szembenálló ellenfelekként.

Tehát ne vitatkozz, hanem ha a másiknak van igaza, azonnal és határozottan ismerd be, és vállald fel a felelősséget! Ezzel nem egy vitát nyersz meg, hanem egy embert!

5. LEGYÉL BARÁTSÁGOS!

„Régi és igaz mondás az, amely szerint több legyet foghatsz egyetlen csepp mézzel, mint egy akó epével. Így van ez az emberekkel is: ha bárkit meg akarsz nyerni a saját ügyednek, győzd meg előbb arról, hogy őszinte barátja vagy! Ebben van egy csepp méz, amely megfogja a szívét, és – akármit is mondasz ezután – ez az út vezet az eszéhez.”

Abraham Lincoln

Ha valaki utál téged, ha ellenséges a légkör, tele van feszültséggel, nincs az a logika, amellyel megnyerheted magadnak a másikat. A zsémbes szülőknek, a házsártos feleségeknek, a zsarnokoskodó férjeknek meg kellene érteniük végre, hogy az emberek nem fogják, mert akarják megváltoztatni a gondolkodásukat addig, amíg nem változtak meg az érzéseik. Nem tudok senkit rákényszeríteni arra, hogy egyetértsen velem – legfeljebb arra, hogy vizsgálja meg a dolgokat az én szemszögömből is. Ehhez azonban egy oldalon kell állnunk, vagyis az érvek előtt szeretetre méltónak, barátságosnak, őszintének és előzékenynek kell lennem. A vitákat nagyon ritkán döntik el a rideg tények – legtöbbször az egymáshoz való hozzáállásunk dönt. Ez a különbség a győztes-vesztes típusú vita, és a győztes-győztes típusú között.

6. KÉRDEZZ OKOSAN!

Amikor valakivel beszélsz, soha ne olyan dolgokkal kezdd, amiben eltér a véleményetek, és ami miatt egymással szembenálló oldalra kerülhetnétek. Találj olyan dolgokat, amelyekben megegyeztek! Vezesd úgy a beszélgetést, hogy a másik már a legelején kimondhassa. „Igazad van, egyetértek!” És mindenképpen kerüld el azt, hogy „nem”-et kelljen mondania.

A tagadó válasz az egyik legnehezebben leküzdhető akadály. Ha valaki „nem”-et mond valamire, már csak a büszkesége miatt sem fogja visszavonni – legalábbis az esetek nagy részében.

A retorika szabályai szerint az ügyes szónok a beszéde elején rögtön a kimondott vagy ki nem mondott „igen”-ek felé mozdítja el a hallgatóit. „Igen, ez az, igaza van, én is így gondolom, na pont erről van szó…” – ha a hallgatók fejében ilyen hangok szólalnak meg, akkor befogadó képessé vált az üzenetre. És ez a cél! A „NEM” sokkal több, mint egy hárombetűs szavacska. Aki kimondja, az valamit elutasít, és az egész lénye, még fiziológiailag is az elutasítás, illetve az azzal való szembenállás miatti harcra való felkészülés állapotába kerül. Vagyis a „nem” szó mindig együtt jár egy görccsel. Ezzel szemben az „igen” szó a közös győzelmet készíti elő, és ellazulást, örömöt, elégedettséget jelent. Tehát legyél „igen-ember”, és viselkedj úgy a másikkal szemben is, hogy igent mondhasson!

Tehát a mai összefoglaló – a következő három tanáccsal az emberekkel való bánásmód terén:

4. Ha tévedtél, ismerd be! Határozottan és azonnal!
5. Legyél barátságos! Ne vitákat akarj nyerni, hanem embereket!
6. Kérdezz okosan! Úgy, hogy arra mindig „igen” legyen a válasz!