133 NAPOS LELKI DIÉTA

Ha ennyi negatív következménye lehet a halogatásnak, akkor miért csináljuk?

Csak röviden a két legfontosabb ok:

1.) Menekülünk a nyomasztó és kellemetlen feladatok elől

Ha választhatunk a kellemetlen és nehéz, illetve a kellemes és könnyű feladat között – nem kétséges, melyiket választjuk! Talán a bűnös emberi természetünk az, ami alapból a kisebb ellenállás felé húzódik, akkor is, ha tudja, hogy ebből még baj is lehet. A halogatás talán leggyakoribb oka és egyben módja a kellemetlen feladatok elől való menekülés egy kellemesebbe. Mindent szívesebben csinálunk annál, amit nem szeretnénk megcsinálni.

2.) Megpróbáljuk másra áttolni a feladatot

Addig halogatjuk, amíg valaki más meg nem csinálja helyettünk. Ez a feladat-elhárítás tisztességtelen módja, amely nem méltó hozzánk! A feladatokat lehet eredményesen megosztani – ha nem halogatjuk. Ezt hívják egyébként „delegálásnak”, és egy jó vezető nélkülözhetetlen tulajdonsága.  De ez nem lehet soha kibújás a saját feladataink alól!

Persze sok más oka is lehet a halogatásnak: bizonytalanság a célok helyességében vagy az elérésének módjában, információ- vagy forráshiány, a határidők hiánya, és az abból következő felelősség-hiány.

Meg kell találnunk ezekre az ellenszert!

HOGYAN?!

Íme néhány hasznos tanács, amelyektől lendületbe hozhatjuk magunkat – mert ez a legfontosabb, a lendület! Amikor halogatunk valamit, akkor egyhelyben állunk, nyugalomban vagyunk (ez a nyugalom most negatív fogalom!). A legnehezebb dolog ebből a nyugalmi állapotból való kimozdulás. Ha egyszer sikerül „belendülnünk”, akkor a nehezén már túl is vagyunk, és nagy eséllyel akkor már végig is csináljuk, amit tennünk kell. De ahogy reggel a felkelés a legkritikusabb, azután már könnyebben mennek a dolgok, ugyanúgy a lendület „elkapása” vagy megteremtése a legkritikusabb az élet más, talán minden területén is.

Szóval néhány tanács segítségképpen:

1. A túlméretezett, ijesztően hatalmasnak látszó feladatokat és célokat kezdd el apró darabokra, teljesíthető, reális részletekre szabdalni. Egyszerre képtelenek vagyunk felugrani egy tízemeletes ház tetejére, jó hogy halogatjuk, de lépcsőről lépcsőre megvalósítható ez a projekt is!

Henry Ford mondta: „Semmilyen munka nem nehéz, ha kisebb feladatokra bontjuk!”

Meg akarsz tanulni egy nyelvet? Minden nap tanulj egy órát!

Akarsz írni egy kétszáz oldalas könyvet? Írj naponta két oldalt – és négy hónapon belül meglesz a könyv!

Ki akarod olvasni a Bibliát? Olvass naponta 1 fejezetet – és egy év alatt ez is meglesz!

2. Nézz szembe a kellemetlen feladatokkal – és legyél túl rajtuk minél hamarabb! Mert maguktól nem lesznek elvégezve! Kár húzni az időt – csak az idegeskedéssel és a szorongással töltött idő lesz sokkal hosszabb, mintha minél hamarabb letudnánk. Furcsa, de a legtöbb ember a kellemetlen dolgokat hagyja legutoljára – ahelyett, hogy leghamarabb azokat tudná le. Sokkal stressz-mentesebb lenne az élete, mert felszabadulna lelkileg, és a többi időt sokkal boldogabban és produktívabban tudná felhasználni, mert nem lebegne egy sötét árnyék felette.

3. Kezdd a munkáidat mindig olyan munkafázissal vagy részfeladattal, amit kifejezetten szeretsz, élvezel – és ami így lendületbe tud hozni! Mivel a lendületbe-kerülés a legnehezebb, így érdemes az ilyeneket a sor elejére tenni, mert menet közben már könnyebben vesszük elő a nemszeretem munkáinkat is.

4. Mindenképpen használd a fontos/sürgős/nem fontos/nem sürgős prioritásos módszert, mert a jól átgondolt feladat-tervezés sokat segít a hatékonyságban. Ide tartozik az is, hogy írj listát az elvégzendő feladatokról, és húzd ki, amivel végeztél.

5. Ígérd meg valakinek, hogy időre végzel, hogy elvállalsz valamit – tehát legyen külső elszámoltató viszonyod valakivel, aki felé felelősséggel tartozol. Ez sokat segít az önmagunk motiválásában, mert magunknak még könnyen magyarázkodunk, de ha valaki másnak is el kell számolnunk, akkor sokkal több erőfeszítésre vagyunk készek.

6. Jutalmazd meg magad, ha valamit teljesítettél. Ez alapvetően pozitív természetű dolog. Ha elvégeztél egy nagyobb munkát, menj el cukrászdába, nézz meg egy filmet, vegyél egy könyvet. Ha teljesítesz, és elérsz egy magadnak felállított eredményt, akkor jutalmazd meg magad valamivel, amit nem biztos, hogy egyébként magától értetődően megvehetnél vagy csinálhatnál. Fontos, hogy légy becsületes és következetes – ennek csak így van rételme. Ha ez nem megy, akkor ezt is kösd egy külső személyhez, és vonj be valakit, aki megjutalmaz. Ez a kis pszichológiai ráhatás nagyon sokat segíthet a halogatás leküzdésében, minden területen!

7. Tűzz ki határidőket – és tartsd is be azokat! Ez a legegyszerűbb módszer. Ehhez reális időtervet kell készítened, és vigyázz, ne vállald túl magad!

8. Tarts minden napot nagyon fontosnak és értékesnek. Ez az egyetlen dolog az életünkben, amit semmiképpen nem hozhatunk vissza: az időnk folyamatosan fogy, és minden egyes nap óriási érték! Nem tékozolhatjuk el, legalábbis ha tartalmas életet szeretnénk élni, akkor nem engedhetjük meg magunknak ezt a luxust! Aki ezt a szívében megérti, végérvényesen leszokik a halogatásról, mert túl nagy lenne a vesztesége.

9. Legyél bátor és kezdeményező. Sokszor a halogatásunkban benne van az is, hogy valakire vagy valamire várunk. Ha van lehetőségünk (persze nem mindig van), akkor vegyük át a kezdeményezést, és várakozás helyett cselekedjünk. Sokszor többet nyerünk azzal, ha egy részfeladatot magunk végzünk el más helyett, mintha megvárnánk, míg ő elvégzi, s addig mi nem tudunk haladni.

10. És végül még egy: minden nap kérdezd meg: mik azok a célok, amiket mindenképpen el akarok érni, és mik azok az akadályok, amiket mindenképpen le kell küzdenem – és mit tudok tenni ezekért MA?