133 NAPOS LELKI DIÉTA

John Wooden olyan ember, akit majd minden személyiségformálással, sikerességgel, vezetéssel kapcsolatos könyvben felhoznak példaként – bár mi európaiak kevésbé ismerjük őt.

John Wooden valószínűleg a leghíresebb kosárlabdaedző az Egyesült Államokban. Csapata, a Los Angeles-i UCLA Egyetem kosarasai 88 mérkőzésen keresztül aratott győzelmet sorozatban, és ezzel a leghosszabb győztes széria az övék – más csapat még csak megközelíteni sem tudta ezt az eredményt. Az UCLA-nál töltött 27 év alatt a csapatnak egyetlen vesztes évada sem volt. Az utolsó 12 esztendőben tízszer ők nyerték meg Az Amerikai Nemzeti Egyetemi Sportszövetség (NCAA) bajnokságát (hét évben egymás után folyamatosan!)  Ő az egyetlen olyan ember, akinek a Kosárlabda Hírességek Csarnokában játékosként és edzőként is őrzik az emlékét.

Érdekes edző lehetett ez az ember. Állítólag a 27 év alatt egyetlen alkalommal sem szónokolt a győzelemről – de minden egyes edzésről máig megvannak az írásos jegyzetei. Ezt vallotta: „Számomra a siker nem külső forrásból származik, hanem egyfajta lelki békesség, amely abból a meggyőződésből származik, hogy minden tőlem telhetőt megtettem, és kihoztam magamból a maximumot. Ezt úgyis csak mi magunk tudjuk, a szívünk mélyén: önmagunkat úgysem csaphatjuk be.”

Ide másolom személyes hitvallását, amelyet édesapjától kapott, és ami szerint az életét élte:

1. Légy mindig őszinte magadhoz – soha ne csapd be önmagad!
2. Minden egyes napodat tedd megismételhetetlen remekművé!
3. Segíts másoknak!
4. Meríts mélyen jó könyvekből, elsősorban és legtöbbet a Bibliából!
5. A barátságot úgy gyakorold, mint a művészetet!
6. Építs menedéket az esős napokra – vagyis számíts a nehézségekre, és légy felkészült!
7. Minden nap imádkozz útmutatásért, számíts arra, hogy áldásban részesülsz, és legyél nagyon hálás mindenért!

Ez a lista az én íróasztalom felett is kinn van a falon.

Olvasd el újra és újra Te is, és értékeld újra az életed – megéri!

A címben feltett kérdés (idézet) Steven Spielbergtől származik. Ő egyszer azt mondta, számára a filmkészítés gyermekkori álmának beteljesítése, és annyira izgalomban tartja még ma is, hogy sokszor reggelizni sem tud a feszült várakozástól, hogy vajon mit hoz a mai nap, milyen lesz a forgatás…

Szóval, mi az, amit akkor is csinálnál, ha neked kellene fizetned érte? Amitől semmilyen körülmények között nem lehetne téged eltántorítani?

Ahhoz, hogy küldetésed legyen, rá kell találnod arra a dologra, ami tűzbe hoz, amiért még fizetnél is – mert tudd meg, hogy a küldetésnek mindig ára van! Muszáj lesz érte fizetni! Időt, tanulást, gyakorlást, szorgalmat, lemondást, elkötelezettséget, kitartást – mert befektetés nélkül, erőfeszítés nélkül soha nem születnek nagy teljesítmények és komoly gyümölcsök!

De hogyan találhatod meg a küldetésed?

Szeretnék segíteni ebben is pár tanáccsal – remélem, hasznosnak bizonyulnak. A legjobb az lenne, ha ezekre a kérdésekre írásban válaszolnál, majd egy nappal később újra elővennéd a listád, és pontosítanád, konkretizálnád az „eredményeket”.

1. Milyen életet álmodsz magadnak? Mi az „álmaid foglalkozása”, az az életkörülmény, szakma, elhívás, tevékenység, amiben leginkább meg tudnád valósítani önmagadat, amiben a legjobban éreznéd magad, amit szívesen csinálnál egy életen át, és amit szívesen tanítanál másoknak is?

2. Készítsd listát azokról az eseményekről, tevékenységekről, időszakokról, amelyek az életedben a leginkább boldoggá tettek. Emlékezz vissza, melyik időszakodban voltál a leginkább elégedett önmagaddal, a körülményeiddel, az életeddel?

Ha ez a lista is megvan, érdemes összehasonlítani az előzővel, hogy az álmok és a valós emlékek mennyire fedik egymást, ha ugyanarról a belső életérzésről van szó.

3. Most összpontosíts azokra, akiket csodálsz, akiket példaképednek tartasz, akikhez hasonlítani szeretnél! A legtöbb ember ösztönösen olyan „hősöket” és példaképeket keres magának, akik valamilyen szempontból kifejezik azt, amivé vagy akivé ők maguk is válni szeretnének. Tanulmányozd az életútjukat, a sikerük titkát – vagy ha a környezetedben élnek, legyél a barátjuk, és tölts minél több időt velük!

4. Készíts magadnak egyfajta élet-szabály-gyűjteményt, mint amilyen a fenti lista is. Nyomtasd ki, és tedd olyan helyre, ahol állandóan a szemed előtt lehet! Hidd el, ez nagyon sokat segít az elméd megfegyelmezésében és az életed fókuszálásában!

5. Mindenképpen keress magadnak egy társat, akit felhatalmazol arra, hogy rendszeresen rákérdezzen, hogy haladsz az álmaid megvalósításával. Magunkkal mindig hajlamosabbak vagyunk megalkudni, de ha van egy külső elszámoltatási viszony, az nyomós külső motivációt adhat azokon a napokon, amikor a belső megfogyatkozik.

6. Végül a legnehezebb feladat, ami sok-sok csendességet, elmélyülést, imádságot, gondolkodást igényel, hogy az álmaidból, a vágyaidból, az értékeidből, az erősségeidből, a lehetőségeidből és a jövőképedből összegyúrj egy valódi, konkrét, megfogalmazható küldetést, azt a „teljességet”, amely az életednek keretet és medret adhat.

ÉS MÉG EGY NAGYON LÉNYEGES SZEMPONT:

Keress támogatókat a küldetésedhez!

Egyedül nem fog menni!

Legalább hat irányból van szükséged támogatásra!

1. Fentről – Istentől! Keresztény emberként Isten életünkre szóló akaratát kell megvalósítanunk. Azonban a küldetésünket megtalálni nem egy passzív várakozást jelent, hogy Isten majdcsak elküld egy angyalt hozzánk, aki által majd utasításba adja, mit is kell tennünk – hanem imádsággal, bibliaolvasással, csendességgel összekötött felelős döntéseket jelent, mert Isten nem fogja az életünket helyettünk leélni. Azonban velünk együtt igen! Kész segíteni, tanácsolni, támogatni minket a küldetésünk megtalálásában és beteljesítésében egyaránt.

2. A családunktól – és elsősorban a házastársunktól. Mert ketten egy testté lettek, és már csak együtt fognak tudni célba jutni! Sok házasság éppen azért törik össze, mert az egyik fél nem hajlandó a másik támogatója lenni a küldetésében, gátolja vagy akadályozza azt, esetleg két külön küldetést akarnak megvalósítani egyszerre.

3. Szükségünk lesz példaképekre, mintákra, akiket követhetünk. Keress „nagy embereket” magad körül, és csatlakozz hozzájuk! Légy előbb tanítvány, mielőtt mesterré válnál, legyen szó bármilyen területen is – mert aki ki akarja spórolni a tanítványságot, a tanulás és felkészülés idejét, az úgysem jut sehová!

4. Szükség lesz legalább egy személyes mentorra, coach-ra, támogatóra, aki elszámoltathat, tanácsolhat, vigasztalhat, bátoríthat.

5. Jó, ha a barátaid, a környezeted is támogat – bár vannak, akiknek ezek hiányában kellett a küldetésüket beteljesíteniük.

6. És szükséges a visszajelzés is – azoknak a támogatása, akik felé a küldetésed irányul. Akiket szolgálsz, miközben beteljesíted a küldetésed. Mert az igazi, az emberhez méltó küldetés lényege mindig a szolgálat! Ezt hagyta ránk Jézus Krisztus is, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon másokat – mindannyiunkat! Ez a követendő minta számunkra is. És csak ennek lesz „mennyei” eredménye, amelyben kiteljesedhet az életünk, és megtalálhatjuk végre az élet értelmét és örömét egyaránt.