133 NAPOS LELKI DIÉTA

Bár volt egy ilyen című érdekes, német film, most mégsem erről akarok beszélni. Hanem arról, hogy hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet magunkból. Mert talán túl sokszor feszegetjük a saját korlátainkat: nincs elég időnk, lehetőségünk, pénzünk arra, amit szeretnénk elérni vagy megvalósítani.  De van honnan merítenünk – mert nem vagyunk egyedül!

A Róma 14,19-ben Pál ezt mondja: „Azokra a dolgokra törekedjünk tehát, amelyek a békességet és egymás építését szolgálják.” Közösségben élve építhetjük egymást – vagyis az erőforrásainkat, lehetőségeinket kölcsönösen megoszthatjuk egymással. Ha ez valóban kölcsönös, akkor mindenki gazdagodhat. Szeretnék pár lehetőséget mutatni arra, mi az, amit mások életéből kamatoztathatunk – és amivel mi magunk is szolgálhatunk másoknak, gazdagítva, kiegészítve, megáldva őket.

1. MÁSOK TUDÁSA

Egyetlen bölcs gondolat, egy segítő ötlet, a tapasztaltabb véleménye – sokszor valóban egyetlen szó vagy mondat a helyére tesz mindent bennünk vagy körülöttünk, tovább vezet arról a pontról, ahol megrekedtünk, vagy új távlatokat nyit meg. Mások tanácsa aranyat ér! „A bolond helyesnek tartja a maga útját, a bölcs pedig hallgat a tanácsra.” – írja Salamon a Példabeszédek 12,15-ben.

KÉRJ TANÁCSOT! TANULJ!

Az igazán sikeres emberek állandóan figyelnek, hallgatnak, kérdeznek, tanulnak, olvasnak, keresnek, böngésznek. Ez egy mentalitás, amely aktív nyitottságot igényel és jelent. Járj nyitott szemmel és nyitott füllel, és nézz mindenkire úgy, hogy mit tanulhatsz tőle!

2. MÁSOK EREJE

Mi az, amit mások jobban csinálnak, csinálnának, mint te? Amihez más valaki jobban ért, vagy csak nagyobb örömmel, lelkesedéssel vetné bele magát? Add oda neki! Meg kell tanulnunk átadni azt, ami nem a mi erősségünk, amire nem marad annyi erőnk, hogy nagyszerűen végezzük el. Használjuk ki mások erejét – mert akkor közösen fogunk célba érkezni és győzni!

Ez természetesen azt is jelenti, hogy a saját erőmet is szolgálatba állítom mások javára. Így kölcsönös, és így működőképes. Sokszor abból van a probléma, hogy valahogy nem jól működik a „logisztika”: mindenki csinál valamit, de nem azt, amit a legjobban szeretne, amihez a legjobban ért, ahol a legeredményesebb tudna lenni.

3. MÁSOK FORRÁSAI

Van, amikor forráshiányunk van, és egyhelyben toporgunk, mert nincs elég emberünk, időnk, pénzünk. Ilyenkor mindenki veszít. Pedig lehet, hogy másutt ott van a kihasználatlan, a működésből, hozamból, megsokszorozódásból kimaradt forrás. Nagyszerű lenne egy erőforrásbank, ahová benyújthatjuk az igényeinket, és megsokszorozva a kölcsön kapott forrásokat, többet tennénk vissza – hogy másoknak is jusson. Sok dolog „alszik” az életünkben, ahelyett, hogy dolgozna. Ez eltékozolt lehetőség. Persze ez csak akkor fog működni (és talán éppen emiatt nem működik jól), ha a cél a közös gyarapodás. Sokszor túl önzőek vagyunk ehhez. Pedig ha én odaadom a saját, kihasználatlan lehetőségeimet annak, aki ki tudná használni, és a nyereségből én is gazdagodhatok – miért ne tenném. Ezt csinálják a befektetők. Befektetnek. Mi is megtehetnénk, kicsiben, a saját környezetünkben, bölcsen, de nyitottan.

4. MÁSOK SIKEREI

Rengeteg erőt lehet meríteni mások sikereiből. Ha neki sikerült – nekem is fog. Tanulhatok abból, hogy a másik hogyan jutott el a célba – és a sikere feltételeit – ha nem is másolnom kell – adaptálhatom a magam életére és küzdelmeire. Kutassuk a sikeres embereket a környezetünkben – és legyenek a példaképeink! Tanuljunk tőlük! Sőt, álljunk melléjük, legyünk a „fegyverhordozóik”, az „inasaik”, a sikereik részesei, támogatói, segédmunkásai – mert az ő emelkedésükkel mi is előbbre juthatunk.

5. MÁSOK KUDARCAI

Az alapelv ugyanez: tanulni mások kudarcaiból. Benjamin Franklin ezt mondta: „Az ember vagy megfizeti, vagy kölcsönzi a bölcsességet. Ha megveszi, a saját idejével, vagyonával fizeti meg az árát, ha kölcsönzi, akkor másokéval, mert azt tanulja meg, amiért mások fizettek.”

Durva a példa, de ha egy aknamezőn kell átkelnünk, és egy társunk aknára lépett, a halála nem lesz teljesen hiábavaló, mert már tudjuk: ott egészen biztosan akna van.”

6. MÁSOK KAPCSOLATAI

A mai kor a közösségekről, a kapcsolatokról, a hálózatokról szól – amiben mi is csak egy-egy láncszemek vagyunk. Minden egyes új kapcsolattal egy egész kapcsolati hálózatot nyerünk meg. Minden ember kulcsember, hiszen emberek sokaságát jelenti, akiket rajta keresztül elérhetünk, akik rajta keresztül hatással lehetnek ránk – vagy mi rájuk. Ezért minden egyes kapcsolatunk óriási érték! Minden szempontból – hát még missziós szempontból! Csak meg kell tanulnunk kezelni, menedzselni a kapcsolatrendszerünket. Tudatosan ápolni és építeni a kapcsolatainkat.

Összegezve: az az ember, aki egy közösség aktív részese – óriási lehetőségekkel bír. Sajnos sokszor túlságosan individualista életet élünk: magunkban hiszünk, magunkkal foglalkozunk, és magányos farkasként egyszemélyes háborút viselünk egész életünkben. Eljuthatunk így is valameddig – de azt hiszem, a célba érkezés nem fog egyedül menni. Közösség kell hozzá – ahol valóban KÖZÖS lehet az életünk. Őszintén, nyíltan, becsületesen, igazságosan, szeretetben. Kevés ilyen közösség van a világban. Mi ismerünk egyet: csak legyen is az, aminek hisszük és valljuk!