133 NAPOS LELKI DIÉTA

2. ALAKÍTSD A JÖVŐT!

Erről is volt szó tegnapelőtt – most részben folytatni, részben az akciólépések közé illeszteni szeretném ezt a témát is.

A stratégiai tervezéshez muszáj a jövőt fürkésznünk. Mégpedig azért, mert egy dolog 100%-os biztonsággal már most, ebben a pillanatban is megállapítható tény: hogy mondjuk 5 év múlva nem ugyanaz leszel, aki most vagy, és ami most vagy! Változni fognak a gondolataid, a tapasztalatod, a körülményeid, a lehetőségeid, az eszközeid, a kapcsolataid. Jó esetben pozitív irányban, gazdagabban. De az teljesen biztos, hogy a jövőbeli és a jelenbeli életed, munkád, szolgálatod között VÁLTOZÁS LESZ!

Márpedig ha így van, ha így lesz – akkor az egyetlen dolog, amit tehetsz, sőt, amit tenned kell, HOGY A SAJÁT KEZEDBEN TARTSD A VÁLTOZÁS IRÁNYÁT!

Tulajdonképpen ennyi a mai lecke! Ha ezt megértenénk és komolyan vennénk, már ennek óriási hatása lenne a jövőnkre nézve.

Ha valami elkerülhetetlen, akkor tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy hatással legyünk rá, sőt, hogy mi irányítsuk azt! Mert ha nem tesszük meg, akkor majd irányítja más! A külső körülmények, más emberek, a véletlen, a politikai vagy gazdasági változások, a főnökünk vagy a konkurenciánk, ki tudja, mi minden. Ha mi kiengedjük a gyeplőt a kezünkből, vagy megyünk céltalanul a vakvilágba, vagy majd valaki más megfogja helyettünk – de akkor ne zúgolódjunk, ha oda jutunk, ahova nem is szerettünk volna menni!

A változás elkerülhetetlen.

De a változásokat befolyásolni, irányítani, vezetni lehet.

És voltaképpen ez különbözteti meg a sikeres vezetőket a céltalanul vagy felelőtlenül sodródó, sikertelen emberektől.

Lássunk példát és egyben egy gyakorlatot erre.

Vegyél elő egy A4-es lapot, és álló helyzetben oszd ketté egy vonallal. Csak két nagy hasábra lesz szükség. És válassz ki életed egyik területét. Lehet ez az életszínvonalad, szakmai karriered, a szolgálatod a gyülekezetben, vagy akár az egész gyülekezeted.

Az első hasábba próbáld meg leírni, hogy szerinted milyen leszel az adott területen öt év múlva – mindenféle különösebb tervezés, tudatosság, küldetés, eltökéltség nélkül. Ha nem változik semmi a mentalitásodban, hanem egyszerűen csak éled az életed. Írd le, hol fogsz dolgozni, milyen beosztásban, mennyi fogsz keresni, mennyi szabadidőd lesz, és azt mivel fogod tölteni. Mi lesz a szolgálatoddal, milyen eredményeid lesznek, hány emberre leszel hatással, vagy hányan lesztek a gyülekezetben, milyen szolgálati területeken fogtok szolgálni, mennyien lesznek újak, látogatók, megtérők, stb. stb.

És ha megvagy ezzel, a másik hasábba írd le, hogy ugyanezeken a területeken MIT AKARSZ ÖT ÉV MÚLVA LÁTNI! Ha rajtad múlna, mi minden változna meg öt év alatt a családodban, a munkádban vagy a szolgálatodban! Ha rajtad múlna, ha te megtennél mindent, amit megtehetsz, ha nagyon tudatosan rászánsz öt évet arra, hogy el is érj valamit, akkor mire lennél képes?!

Általában egészen más szokott lenni a két oszlopban. Mert „magától”, tudatosság, tervezés, befektetés, céltudatosság, jövő-orientáltság nélkül legfeljebb a töredékéig jutunk el annak az útnak, amit úgy érhetnénk el, hogy egyszerűen EL AKARJUK ÉRNI! Mert itt a lényeg: a döntés, hogy megtesszük, amit megtehetünk! Hogy nem sodródunk, hanem eltökélten célba akarunk jutni! Hogy tervezünk, és azután a terveinket végre hajtjuk.

Az ilyen embereknek van jövőképe. Távlata. És emiatt teljesen másképpen élik meg a jelen pillanatait is.

Kérlek, végezd el ezt az egyszerű – ám azért időigényes – feladatot, önmagadért, a családodért, a rád bízott munkáért vagy szolgálatért!