133 NAPOS LELKI DIÉTA

A következő napokban egy olyan tulajdonságról szeretnék írni, amely bármilyen nagy cél megvalósításának a kulcsa lehet. Enélkül a tulajdonság nélkül egyszerűen nem lehet maradandó, hosszútávon is valóságos és működő sikereket elérni. Viszont ez a tulajdonság pótolni képes majd minden hiányosságot. Jellemzője minden olyan embernek, akit a történelem méltónak tartott feljegyezni, legyen szó az élet bármilyen területéről – akik maradandót alkottak, és nem csak a saját életüket, hanem az utánuk következő generációkat is formálták és gazdagították. Ráadásul ez egy olyan tulajdonság, amelynek elsajátításáért nem kell drága tréningeken részt vennünk, amely mindenki számára elérhető, ingyenes és rendelkezésre áll, mert semmiféle külső feltételtől nem függ. Kizárólag a saját elhatározásunk és önfegyelmünk kell hozzá.

Melyik ez a tulajdonság?

A SZORGALOM.

Ránk, emberekre sajnos a szorgalom alapvetően nem jellemző. Ez az igazság. A bűnös emberi természetünk olyan, hogy magától mindig a kisebb ellenállás felé mozdul. Azonnali örömöket hajszolunk, a vágyainkat a lehető leghamarabb és a legkisebb erőfeszítések árán akarjuk kielégíteni – mert ilyen az alaptermészetünk.

Próbáljuk meg definiálni, mit is jelent a szorgalom: kitartó, kemény munka valaminek az elvégzéséhez – a lehető legokosabb módon. Ez talán megteszi.

És akkor nézzük, mit is takar mindez.

1. KITARTÁS

A kitartás, állhatatosság azt jelenti, hogy a terhelés alatt is a helyünkön maradunk, helytállunk. És pontosan ez az, ami egyébként természetellenes. Szorgalom az, amikor 5000 hiábavaló kísérlet után még 5000 alkalommal próbálkozunk, és nem adjuk fel. Edison így alkotta meg a villanykörtét, több mint 10.000 kudarccal végződött kísérlet után. Egyébként ő mondta azt is, hogy „a zseni egy százalék tehetség, és kilencvenkilenc százalék szorgalom” És ezen a téren Edison elég hiteles ember.

2. KEMÉNY MUNKA

Mikor kemény a munka? Nem akkor, amikor őrült tempóval csináljuk, amit csinálnunk kell, amikor beleizzadunk, amikor hihetetlen erőforrásokat mozgatunk meg. Ez keménykedő munka – de nem igazán az, amit a szorgalmas munka kifejez. A kemény munka azt jelenti: HATÉKONY.

A hatékonyság eredményességet jelent. Nem akkor dolgozok keményen például egy fa kivágásán, ha egy óriási baltával tíz órán át püfölöm a kétméteres  törzset – hanem ha kerítek egy láncfűrészt, és fél óra célirányos, hatékony munkával kivágom a fát.

Tehát a szorgalmas munka:

3. OKOS MUNKA

Az okos munka jól gazdálkodik a rendelkezésre álló erőforrásokkal. Nem pocsékol, ellenben mindent, amit tud felhasznál és kihasznál. EZ a szorgalom. Éberen kutatni mindazokat a lehetőségeket, amelyek a sikerünkhöz vezetnek, és megragadni, élni vele, jól élni vele és a lehető legtöbbet hozni ki belőle.

A szorgalom tanulható tulajdonság. Olyan dolgokat foglal magában, mint a kitartás, kreativitás, tervezés, hatékonyság, eredményesség. A szorgalom rengeteg más tulajdonságot olvaszt magában – és egyben formál ki bennünk, vagy erősít meg.

És most egy kényes kérdés, amire őszintén kellene válaszolnod, anélkül, hogy hamis illúziókban ringatnánk saját magadat:

TE SZORGALMAS EMBER VAGY?

Szorgalmas embernek látnak mások is?