133 NAPOS LELKI DIÉTA

1. Segítség a győzelemben

„Irányítás kell a hadviseléshez, és segítséget jelent a sok tanácsadó.”
Példabeszédek 24,6

Minden hadvezérnek stratégiai ismeretekre, vezetői képességekre van szüksége, ha győzni akar. De bármennyire is felkészült és tapasztalt, egymaga csak egy oldalról, a saját szemszögéből képes látni és értékelni a saját terveit. A tanácsadók kiegészíthetik a legjobb terveket is, csupán azáltal, hogy más szemszögből, más-más irányból látják ugyanazokat a dolgokat.

Az élet is olyan, mint a hadviselés: harcolunk egy jobb életért, tartalmas kapcsolatokért, szeretnénk győztes személyiséget, házasságot, családot építeni, győztes gyermekeket nevelni, és szeretnénk győzni a munkahelyünkön vagy a szolgálati helyünkön is. Ez így természetes. Ez azt jelenti, hogy le kell küzdenünk akadályokat, ellenségeket, és el kell érnünk célokat. És bármibe is fogjunk bele, a tanácsadók mindig új és újabb dimenziókat nyitnak azáltal, hogy kívülről, objektíven, más szemmel néznek ugyanarra, amire mi magunk is. És minél több a tanácsadó, a jó mentor, annál pontosabb a kép, amit együtt kaphatunk. Csak a végletekig ostoba, gőgös ember képzeli azt, hogy egyedül győzni tud – nem tud! Közösségre vagyunk teremtve, Istennel és egymással egyaránt!

Tehát keress tanácsadókat, mielőtt bármit is meg akarsz valósítani, mert velük könnyebben, gyorsabban és biztosabban fogod elérni a céljaidat, mint egyedül. Amennyire magától értetődő ez elméletben, annyira hiányzik a mindennapokból!

2. A bölcsek között te is egyre bölcsebb lehetsz!

„Aki bölcsekkel jár, bölccsé lesz, az ostobák barátja pedig romlottá lesz.”
Példabeszédek 13,20

Segítséget jelent a sok tanácsadó – de nem akármilyen tanácsadók!

Tegnap már láttuk, hogy olyan emberek társaságát és segítségét kell keresnünk, akik előttünk járnak, tapasztaltabbak, bölcsebbek nálunk. Minél több időt töltesz el a társaságukban, annál több dolog ragad rád belőlük. Nem csak a konkrét tanácsaik, hanem láthatod, ők hogyan intézik az ügyeiket, hogyan kommunikálnak másokkal, hogyan reagálnak a krízisekre, hogyan oldják meg a problémáikat. Ez hihetetlenül értékes iskola.

Tölts sok időt a nálad bölcsebbekkel! A tanácsadóiddal, mentoraiddal! Keresd a társaságukat, a barátságukat, ne csak a tanácsukat!

3. Segítség a krízisben

„Van egyedülálló ember, akinek nincs senkije, sem fia, sem testvére, még sincs vége fáradozásának; nem elégszik meg a gazdagsággal, és nem mondaná: Ugyan kiért fáradozom, és kiért vonom meg magamtól a jót? Ez is hiábavalóság és elhibázott dolog. Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar.”
Prédikátor 4,8-12

Bár ezt az igeszakaszt általában házasságkötéskor szokták idézni, eredeti szövegkörnyezetében nem arról szól, és bár mindenképpen nagyszerű megerősítés arra vonatkozóan is, nem csak a házasságra érvényes, hanem általában mindenre! Minél többen vagyunk, minél többen küzdünk ugyanazért a célért, annál erősebbek vagyunk. De az erőforrástöbblet csak az egyik előnye ennek, a másik az, hogy amikor elesünk, van, aki megtartson. „Jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli fel senki!”

Egy dologról még beszélnünk kell: az élet egyensúlyra törekszik. És ha vannak melletted, akik fogják a kezed, segítik a munkádat, a szolgálatodat, megtartanak vagy felemelnek, ha elesel, akkor ez azt is jelenti, hogy te is ugyanilyen segítség vagy valaki más számára. Mindig lesznek nálad bölcsebbek, akiktől tanácsot, segítséget kérhetsz – de mindig lesznek körülötted olyanok is, akiknek te tudsz segíteni! Ne feledkezz meg erről sem! Jézus aranyszabálya erre is igaz: ahogyan szeretnéd, hogy veled cselekedjenek mások, te is úgy cselekedj!

Tehát a feladat: keress legalább három embert, aki tanácsadód, mentorod lehet – és keress hármat, akinek te tudsz segíteni! Vedd fel velük a kapcsolatot minél hamarabb, és add át nekik mindazt, amit erről tanultál!