133 NAPOS LELKI DIÉTA

Nos, folytassuk a tegnapi témát.

Arról volt szó, hogy embervoltunknak több dimenziója van,a melyek mind együtt, és egymást kiegészítve működtetik az életünket. És amit ma szeretnék megmutatni, az az, hogy amikor valami elromlik az életünkben, az ritkán fogható – és emiatt ritkán gyógyítható – egyetlen területen.

De hogy ne kelljen visszalapozni a tegnapi levélre, megismétlem: az ember „részei” – többek között:

– a szelleme
– a gondolkodás-módja
– a képzelete
– az érzelmi világa
– a fiziológiája (testisége)
– és a viselkedése.

Nagyon jó példát találtam Everett L. Worthington „Lelkigondozói ABC” című könyvében (Harmat Kiadó, 2003.), amit meleg szívvel ajánlok mindenkinek elolvasásra és kijegyzetelésre, aki önmagának és embertársainak a lelkivilágával, lelkigondozásával komolyan és felelősen szeretne foglalkozni. Ezt a felosztást is tőle vettem kölcsön.

Ebből a könyvből szeretnék egy részletet – egy esettanulmányt – röviden felvázolni, mert ez nagyon szemléletesen bemutatja, amire szeretném ma a figyelmed felhívni.

Tehát van egy Beth nevű lány, akinek nem túl magas az önértékelése. Sok területen él át kudarcokat, amik miatt egyre jobban elkeseredik.  A kudarcokról egy sor további probléma, és egy „örök vesztes” jövőkép van állandóan a szeme előtt, amik miatt gyakran sír, és egyre jobban magába zárkózik. Elmagányosodik, mert úgy gondolja, hogy ő senki számára nem kellemes társaság, ha valahová elhívják, inkább nemet mond és otthon marad, és csak emészti önmagát tovább. A feladataiban egyre felszínesebb, elhanyagolja a házimunkát, és a végén már önmagát is. Nincs kedve Bibliát olvasni, imádkozni, mert úgy érzi, Isten úgysem segít neki, nem is figyel rá, és elmarad a gyülekezetből is. A kialakuló depressziója miatt egyre rendszertelenebbül eszik, ami miatt lefogy, anyagcsere-problémai lesznek, ugyanakkor korán kel, és folyamatosan kialvatlan.

Ismerős ez a szituáció? Félek, hogy nincs is túl távol, vagy mi magunk is voltunk már ilyen időszakban, vagy talán túl könnyen találnánk Beth-hez hasonló embert a környezetünkben.

Mi a baj? Illetve a fontosabb kérdés, hogy miképpen lehetne ebből az állapotból kilábalni?

Vannak (barátok, lelkigondozók), akik azt mondanák, hogy biztos valamilyen bűn van a háttérben. Vagyis lelki-szellemi szempontból három forrást lehetne / kellene találni Beth életében: vagy valamilyen bűn, vagy az én (ego), vagy a Sátán a felelős ezért az állapotért. A megoldás az imádkozás, bibliaolvasás, gyülekezetbe járás… legalábbis „klasszikusan”. Le kellene vetnie a régi megromlott természetét, életfeltárást kellene végeznie, böjtölnie kellene, esetleg szabadító szolgálatra lenne szüksége – melyik közösségben, kegyességi formában mit „szokás” ilyenkor tenni.

Ha a klasszikus pszichológia szempontjából kezdené valaki Beth életét helyretenni, akkor azt mondaná, hogy bizonyára a gondolkodásmódjával van a problémája. A kisebbrendűségi komplexus volt a kiinduló ok (talán…), tehát meg kellene változtatnia a gondolkodás-mintáját és szokásait. Albert Ellis pszichológus azt mondja, hogy az emberek legtöbbször azért szenvednek, mert irracionális gondolatokkal szemetelik tele a fejüket, és ezek a téveszmék aztán egy sor problémához vezetnek.

Megint mások – például Eric Berne, akit az „Emberi játszmák” című könyvéből talán többen ismerhetnek – azt mondanák, hogy valahol kisiklott Beth életének elképzelt és felépített filmje, és a jövőképe, a képzelete valamiféle önbeteljesítő próféciaként hajszolja szegény lányt az egyre nagyobb mélységek felé. Vagy esetleg a probléma a valós és ideális én közötti távolság, illetve az amiatt fellépő szorongás.

Aztán lennének, akik a helytelen érzelmi reakciókat okolnák ezért az összetört életért. Freud a tudatalattiból vezetné le a bajokat, talán Beth nem tudja az érzéseit, a dühét helyesen levezetni, ezért önmaga felé irányítja, és szinte önpusztítóvá válik.

A behaviorista terapeuták, akik az emberi viselkedést tartják központi szerepűnek, kielemeznék Beth viselkedését, cselekedeteit, és feltérképeznék, mit tett helyesen, és mely szokásait, tetteit kellene kiigazítani vagy átformálni ahhoz, hogy az élete elkezdhessen helyreállni.

Ha egy orvos vizsgálná meg őt, meglátná a borzalmas vérképét, a felborult anyagcsere-folyamatokat és a kialvatlanságot, máris nyúlna a vénytömbbért, vagy írná a beutalót a kórházba.

Lehetne folytatni a sort. Természetesen nagyon leegyszerűsítettem most minden megoldás-részletet – amik egyébként önmagukban mind-mind fontos igazság-részleteket hordoznak, és nagyon hasznosak, helyesek és óriási segítséget jelentenek abban, hogy Beth meggyógyulhasson, De a célom ma mindössze egyetlen fontos dolog volt ezzel a fiktív esettanulmánnyal: megmutatni, hogy sokrétűek vagyunk. Ahogy Shrek mondta, nem csak az ogrék, az emberek is olyanok, mint a hagyma: rétegeink vannak, és ezek összessége adja meg az egész egységét. Ezt meg kell értenünk és meg kell tanulnunk. Különösen lelki problémákra, az életünk helyes értelmezésére és gondozására, sőt, különösen a gyógyítására nem léteznek egyszerű, mindenki számára hatásos uniformizált megoldások. Nem lehet odavetni a bajban lévőnek, hogy imádkozz, vagy térj meg – és nem tehetjük meg azt sem, hogy nem vesszük komolyan az orvos utasításait, csak azért, mert hívők vagyunk. Igenis van testünk, lelkünk, szellemünk, vannak masszív gondolkodási szokásaink, érzelmi reakcióink, képzeletünk – és ezek mind-mind együttesen felelősek azért, akik vagyunk, és amivé válunk. Nem elég „jó hívőknek” lennünk csupán, meg kell tanulnunk helyesen gondolkodni, uralkodni az érzéseinken vagy akár egészségesen táplálkozni.

Azt gondolom, ez nem csak ésszerű, hanem egyúttal biblikus elgondolás is.