133 NAPOS LELKI DIÉTA

Amikor azt csinálod, amit szeretsz, valószínűleg (és persze a kutatások alapján is) sokkal nagyobbak az esélyeid a győzelemre és a sikerre, mint amikor csak kényszerből, megszokásból, unalomból vagy érdekből csinálunk valamit. Vagyis ha szereted a munkád, a feladatod, akkor nagyobb lesz a lelkesedésed, több örömöt lelsz a munkádban, kevésbé fog kimeríteni és lemeríteni.

Mi a legbiztosabb jele annak, hogy az életed ezen területe rendben van, és a munkád nem ellenséged, hanem „jóbarátod”? Az, hogy várod a hétfő reggeleket, és nem gyűlölöd őket!

A munka nem az ellenségünk, erről volt már szó korábbi leckékben. Megtanultuk, hogy a bibliai héber nyelvben a munka szava ugyanaz, amit sok esetben az istentiszteletre illetve Isten dicsőítésére is használtak. Azonban az igazság az, hogy ennek ellenére nem mindig vagyunk túlságosan lelkesek a feladataink iránt.

Pedig ha igazán szereted a munkádat, annak számtalan előnye van még mindezeken túl is! Könnyebben felismered a hozzájuk kapcsolódó vagy bennük rejlő lehetőségeket, jobb döntéseket tudsz hozni, és kevesebb a munkád miatti stressz – hiszen élvezed, amit csinálsz. Ha ráadásul hozzáértően teljesítesz a munkájában, akkor profivá is válsz közben.

De mit tudsz tenni akkor, ha ez nem így van, ha egyáltalán nem élvezed a munkád, vagy csak „átmenetileg” untál bele?

Fontos tudnod, hogy minden munkának, tevékenységnek, megbízásnak vannak kellemetlen oldalai – a bonyolult vagy épp a „méltóságon alulian” primitív, unalmas, piszkos, vagy nehéz feladatok. De a célbajutáshoz ezekre is szükség van!

Ha nem szereted, amit csinálsz, tudatosan és öntudatlanul is ellenségesen viszonyulsz hozzá, és a legegyszerűbb feladatok is bonyolulttá, az igazán nehéz részei pedig egyenesen elviselhetetlenné tudnak válni. Ilyenkor alakul ki, hogy az ember már utál felkelni, munkába járni, és rosszabb esetben (vagy hosszabb távon) emiatt már elkezdi megutálni az embereket, a munkatársait, főnökeit is.

Az igazi kérdés: mit csináljunk, ha épp utáljuk azt, amit tennünk kell?

Három egyszerű tanács ehhez, amit elkezdhetsz azonnal megvalósítani, gyakorolni!

1. Írj egy listát arról, amit szeretsz – vagy ennek hiányában szerethetsz, szerethetnél a munkádban! Például: mi az, ami miatt érdemes csinálni? Milyen értékek születnek a munkád nyomán? Ki nyer vagy gazdagodik belőle? Te mit nyerhetsz, miben fejlődhetsz a munkád által?

2. Írj egy másik listát arról, hogy mit nem szeretsz a munkádban! Mi az, ami miatt néha legszívesebben faképnél hagynád az egészet? Hosszú munkaidő, az ügyfelek panaszai, egészségkárosodás veszélye, undok főnökök, stb. stb. Ezután gondold át – akár írd be a listádba is, hogy miképpen változhatnának meg ezek a rossz dolgok. Mi az, amit Te meg tudnál tenni azért, hogy ezek a rossz dolgok változzanak? És persze ne csak írd, hanem kezdd is el cselekedni!

3. A harmadik listád szóljon a munkád céljairól. Miért kezdtél bele? Mi a teljes kép? Hová fogsz megérkezni? – Sokszor az út nem annyira lelkesítő, mint ahová tartunk, de elengedhetetlen a célba érkezéshez! Gondolj csak arra, hogy az 5-10 órányi vezetés bizony lehet nagyon unalmas és fárasztó – mégis megéri, ha az út végén célba érünk egy csodás balatoni vagy tengerparti nyaralás helyszínére!

A munkánkkal is így vagyunk néha. Ha az út miatt el is veszítjük a lelkesedésünket, akkor gondoljunk a célra, és lelkesedjünk a végeredményekért, a következményekért, az eredményekért!

És végezetül mindezt természetesen átültethetjük a hívő életünkre is!

Mert néha nem szeretünk imádkozni, istentiszteletre járni, vagy akár istentiszteleten prédikálni! Elveszítjük a lelkesedésünket, az örömünket. Van ilyen, mert emberek vagyunk! A jó hír, hogy ez visszanyerhető! A listaírás csak egy a bizonyára sok jó módszer közül. Ha szükséged van rá, próbáld ki!