Miért nem vagyunk képben?!

Olyan korban élünk, amelyet a tudás határoz meg. Információs társadalom, tudástőke, naprakészség, aktualitás, professzionalizmus… ezek határozzák meg a gazdaságot, politikát, és a személyes életünket is.

Kicsit megkésve olvastam egy interjút az egy évvel ezelőtti National Geographic-ben  Benedek András professzorral, akinek volt egy elképesztően tömör, frappáns és kifejező definíciója a “tudásról”. Azt mondta: a tudás “összefüggésbe illesztett információ”. Ennyi.

Megismétlem, mert szerintem ezt végre nagyon meg kellene értenünk:
a tudás összefüggésbe (kontextusba) illesztett információ.

Miért hozom fel ezt?

A mai egyház, kereszténység iszonyúan le van maradva a saját korától,kultúrájától, környezetétől. Egyszerűen képtelenek vagyunk elérni, megszólítani, megragadni és megtartani az embereket. És meggyőződésem, hogy nem azért, mert ostobák, maradiak, IQ-hiányosak, beszűkültek vagyunk, hiszen van Bibliánk, vannak nagyszerű válaszaink a ma aktuális kérdésekre is, van kétezer éves tapasztalatunk, és nem utolsó sorban van Szentlelkünk, aki segít nekünk, aki a bölcsesség Lelke bennünk. Vagyis információnk, hasznos, értékes, hatékony, inspirált, meggyőző, motiváló, megoldást jelentő információnk van. Csak valódi tudásunk nincs, már nem értjük a világot, az embereket, már azokat se nagyon, akik vasárnaponként még eljönnek a templomainkba -mert az információinkat elfelejtettük beleilleszteni a mai kor, a mai élet, a technológia, a társadalom, a kultúra összefüggéseibe. Az információink jók – csak nincsenek beleillesztve az “összefüggésekbe”. És pontosan ezért tűnik a kereszténység a mai emberek, és elsősorban a fiatalok számára maradinak, túllépettnek, konzervatívnak, ósdinak, hiteltelennek, hatástalannak… Vagyis nem az információval van a baj, nem a Biblia, a Szentlélek, a “kereszténység” lett lejárt lemez – hanem a kapcsolódási pontjaink hiányoznak! Az “információink” nem illeszkednek bele már szinte semmilyen összefüggésbe. Ez a baj! (Legalábbis az egyik legfontosabb…)

Szerintem.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük