Milyenek a keresztények a Google találatai alapján?

Találtam egy döbbenetes képet az egyik angol nyelvű blogon arról, hogy milyennek látnak bennünket, keresztényeket a saját kortársaink a Google keresései alapján.

A biztonság kedvéért fordítok.

A keresőkifejezés ez: „A keresztények miért ennyire…” – és innen a Google a legáltalánosabb és leggyakrabban begépelt találatokat kínálja fel automatikusan a lehulló menüben. Ez a lista tehát az internetes keresések alapján generálódik.

Akkor írom, sorrenben:

– a keresztények miért ennyire hülyék

– a keresztények miért ennyire aljasok

– a keresztények miért ennyire ostobák / tudatlanok

– a keresztények miért ennyire gyűlőlködők

– a keresztények miért ennyire intoleránsak

– a keresztények miért ennyire dühösek / erőszakosak

– a keresztények miért ennyire dilisek

– a keresztények miért ennyire őrültek

– a keresztények miért ennyire arrogánsak

– a keresztények miért ennyire naívak / hiszékenyek

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem nem sikerült ezt a listát reprodukálnom, nálam a Google nem hozta ezt a listát – de sajnos valószínűleg csak azért, mert azóta változtattak az Instant szolgáltatás motorján.

VISZONT, megpróbáltam a Yahoo-t és a Bing-et is, és sajnos az eredmények hasonlók lettek (pár új jellemzővel kiegészülve) :

– a keresztények miért ennyire ítélkezők

– a keresztények miért ennyire aljasok

– a keresztények miért ennyire gyűlőlködők

– a keresztények miért ennyire intoleránsak

– a keresztények miért ennyire dühösek / erőszakosak

– a keresztények miért ennyire naívak / hiszékenyek

– a keresztények miért ennyire bosszantók

– a keresztények miért ennyire arrogánsak

A Bing csak három automatikus találatot ajánlott fel:

– a keresztények miért ennyire ítélkezők

– a keresztények miért ennyire hülyék

– a keresztények miért ennyire arrogánsak

Hát ez bizony elég nagy gáz!

Valamit nagyon elrontottunk, ha az összes internetes keresőmotor ugyanazt vágja az arcunkba! Ilyennek lát bennünket a világ, ilyennek látnak az embertársaink, az osztálytársaink, munkatársaink! Lehet ezen felháborodni, lehet összeesküvés-elméletelet gyártani a Google kereső-motorjának sátánista manipulálásáról, és lehet a lelki gőgtől elvakultan megvonni a vállunkat, hogy „na és, ez meg kit érdekel?”… De akkor is az a kellemetlen igazság, hogy a (valószínűleg) nem k eresztény embereket a keresztényekkel kapcsolatban ezek a kérdések foglalkoztatják.

Nyilván nem ok nélkül!

És közben mi meg csodálkozunk azon, hogy miért nem kell az evangélium az embereknek?! Hogy miért üresek a templomaink?! Hogy miért fejlődik gyorsabban az iszlám, a boszorkányegyház vagy az osho gyorsabban, mint akármelyik keresztény egyház vagy felekezet…?!

Megmondom őszintén, a Bibliát olvasva egyszerűen nem értem, miért így néz ki ez a lista! Nem értem, miért nem ezt generálják le az internetes keresőmotorok:

– a keresztények miért ennyire önzetlenek

– a keresztények miért ennyire örömteliek

– a keresztények miért ennyire kiegyensúlyozottak

– a keresztények miért ennyire őszinték

– a keresztények miért ennyire barátságosak

– a keresztények miért ennyire nagyvonalúak

– a keresztények miért ennyire segítőkészek

– a keresztények miért ennyire megértőek

– a keresztények miért ennyire szelídek

– a keresztények miért ennyire megbocsátóak

– a keresztények miért ennyire józanok

(Na jó, értem, persze… sajnos…)

De csak képzeljük el: ha internetezők ezrei meg ezrei ezeket gépelnék be a Google-ba, akkor máris írhatnánk a válaszainkat, hogy azért, mert Jézus…!  Azért, mert ez van az Igében! Legyél Te is keresztény, mert akkor Te is ilyen lehetsz – amilyen a saját erődből úgysem tudnál! És bátran hirdethetnénk az evangéliumot, mert lenne, aki meghallgatná, akit érdekelne a válaszunk!

De így?!?!

Meg kellene változtatni az internetes keresőmotorok találati listáit! Ez egy jó cél! Mert az egészen biztos, hogy akkor nem csak pár printscreen nézne másképpen, hanem az életünk, a világunk is!

CSINÁLJUK MÁSKÉPP! CSINÁLJUK JOBBAN!

Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat. (Máté 5:16)

9 hozzászólás
 1. Endre
  Endre says:

  Nagyon figyelemfelkeltő a cikk, fel is használom a mostani karácsonyi üzenetemben, de a teljesebb kép miatt, hadd jegyezzem meg, hogy érdemes ezt is kipróbálni a yahoo-ban:
  why are people so

  ugyanazok a negatív szavak, mint a keresztények esetében, vagyis ez az egész legalább annyira szól, az általános emberi negatív természetről (vagyis, hogy a rosszat keresem másokban), mint a keresztényekről. Ettől függetlenül a jelenséggel foglalkoznunk kell. Nem eshet ennyire messze az alma a fájától…

  Válasz
 2. Zoltan
  Zoltan says:

  Szó mi szó szomorú.Nagyon sokat gondolkodom ezen a dolgon én is.Sajnos nem a világ tér meg Istenhez hanem a keresztények a világhoz.Azt mondja az ige,hogy mi vagyunk a világ sója.De ha só elveszti az izét akkor ki dobatik és megtapodják.Amikor Isten igéjét hallják prédikálni a hívők akkor örülnek de mikor végiggondolják a halóttakat akkor jön a hát, a de,meg a mentegetőzés,hogy ne keljen megtérni.Jézus azt mondta,hogy Istent csak Szellemben és igazságban lehet imádni.Meg, hogy aki Isten elé járul annak hínni-e kell, hogy Ö letezik.

  Válasz
 3. Váradi Attila
  Váradi Attila says:

  A válaszom sztem egyszerű… (a tévedés jogát fenntartom persze)

  Mert a legtöbb gyülekezet nem a kegyelmet hirdeti, hanem az önjavítást, a légy jobbot, stb… így az embereknek gőzük sincs arról, hogy Jézus és a kereszténység az a BŰNÖSÖKé, nem az igazaké…

  Pedig a kegyelem arról szól, hogy de gáz vagyok, Uram, segíts rajtam (és ez nem egy pillanatnyi megtérésélmény, hanem egy folyamatos rádöbbenés, hogy ebben is, ebben is, ebben is…). És amikor ide eljutunk, akkor abbahagyjuk mások szeretetlen ítélgetését, a szellemi gőgöt estébé, estébé…

  Jézus azt mondta a farizeusoknak, (kovászuk a képmutatás), szóval NEKEM, hogy a külső tisztogatása helyett adjam oda Neki és az embereknek, ami belül van. Magyarul: legyek őszinte, legyek átlátszó, dobjam el a megfeleléskényszert.

  Az emberek azért bunkók, ítélkezők, stb, mert JÓK akarnak lenni. És ez TÉVÚT. Az embereknek BŰNÖSöknek kell lenniük ahhoz, hogy KEGYELEMBEN részesüljenek, hogy irgalmasok legyenek. Mert Isten nem áldozatokat akar, hanem irgalmasságot…

  A kereszténység nem a JÓKé, hanem a BŰNÖSöké, ezt kellene megértenünk, és ajj, de jó is lenne.

  Válasz
 4. Tomihawk
  Tomihawk says:

  Alapvetően egyetértek VÁRADI ATTILA kommentjével. Ha belegondolunk egyébként, hogy Jézus Krisztus Urunkat is mennyi rágalom, gyalázat és elutasítás érte amíg e Földön járt;; ŐT, aki Isten Fia volt, tökéletes, bűntelen és feddhetetlen volt mindenben, szóval azért ne hagyjuk, hogy a VILÁG mondja meg hogy milyenek vagyunk, illetve milyennek kellene lennünk.

  Még egy dolog: a köznyelvben a “kereszténység” azért egy olyan gyűjtőfogalom, ami az unitáriusoktól kezdve a HIT gyülekezetén át számtalan egyházat, szektát, eszmét és ideológiát takar, egyébként teljesen tudatlanul és bibliaellenesen. Ezek után ne csodálkozzunk, ha ilyeneket gondolnak a “keresztényekről”.

  Mindezek ellenére természetesen törekednünk kell a feddhetetlen és tiszta életre, ahogy Krisztus elénk adta, élte. És jegyezzük meg, hogy ha a világ és a Krisztus Egyháza között “szent a béke”, és mindent átitat a tapintatosság, tolerancia és a “szeretet”, az egyenlő a megalkuvással, hitehagyással, és az földi egyház végével!!… A világot az bántja, hogy Az Ige figyelmezteti őket a elveszett állapotukra, bűneikre, és megtérésre szólít fel. Az Isten teljes szuveneritásáról és az ember teljes romlottságáról szóló Bibliai tanítás sajnos nem fér le a mai humanista talajon álló ember torkán..

  Jn. 15:22. Ha nem jöttem volna, és nem szóltam volna hozzájuk, nem volna bűnük, most azonban nincs mentségük bűneikre.

  Lk. 12:51. “Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre? Nem – mondom nektek -, hanem inkább meghasonlást.”

  1Jn. 3:1. “Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk. Azért nem ismer minket a világ, mert nem ismerte meg őt.”

  1Jn. 3:13. “Ne csodálkozzatok, testvéreim, ha gyűlöl titeket a világ.”

  Válasz
  • Athileus
   Athileus says:

   ADRISKA szerintem a világ azokat a keresztényeket sosem fogja elfogadni akik az Úrhoz hűségesek. Számtalan példát találunk a Bibliában is Ó és Újszövetségben egyaránt arra hogy ha valaki nem megalkuvó azt üldözték sőt hülyének is nézték. Látásom szerint azokra a keresztényekre könnyű mondani hogy hülye hiszékeny akik nem tagadják meg Krisztust és nem akarnak megfelelni a világi gondolkodásnak. Azok a vallásos (nem hívő) emberek akik pedig kipipálják a naptárukba a vasárnapi templom látogatást azok lehet különbnek és jobbnak érzik magukat másoknál ezért lehetnek agresszív fennhéjázó, öntelt, arrogáns megnyilvánulásaik. De ha az embert az Atya elvezeti ahhoz a felismeréshez hogy én milyen bűnös voltam/vagyok te nélküled Uram akkor azzal is tisztában lesz hogy semmivel sem különb a legutolsó alkoholista drogos hajléktalannál hiszen mindkettőjüknek kegyelemre van szükségük. Hiszen csakis kegyelem miatt van üdvösségünk hit által lát igaznak Isten nem a cselekedeteink miatt és a hitet is ő adja hogy ne legyen mivel dicsekednünk. Hogy Pál szavaival éljek. Uff beszéltem

   Válasz
 5. andriska
  andriska says:

  kössz ATHILEUS.Az I.Korinthus első rész vége felé is hasonló lelki örömökről szól ez a hirhedt,bűnösök közt a legmegmosottabb.Minden atavisztikusságot nélkülözve azonban a a belsőszilágysági Erkeden ezt igy viszonozták:Öff,de sziépen besziél eza priédikátór!

  Válasz
 6. Szilágyi József
  Szilágyi József says:

  MILYENEK A KERESZTÉNYEK? – a világ véleménye kb. 1900 évvel ezelőtt:
  ————————————————————-

  Ifjabb Plinius (62-113) levele Traianus császárhoz – részlet:

  “… A jelentések szerint azonban az a legnagyobb vétkük vagy eltévelyedésük, hogy bizonyos meghatározott napon hajnalhasadta előtt összegyülekeznek, és váltakozva karban énekelnek az istennek hitt Krisztus tiszteletére, és esküvel kötelezik magukat, nem ám valami gaztettre, hanem arra, hogy nem lopnak, nem rabolnak, nem követnek el házasságtörést, nem szegik meg esküjüket, a rájuk bízott letét kiadását felszólítás esetén nem tagadják meg: ennek végeztével pedig rendszerint szétszélednek; majd ismét összejönnek, hogy közösen fogyasszák el közönséges és ártatlan lakomájukat; ezt azonban abbahagyták, miután parancsodra betiltottam a titkos társaságokat. Éppen ezért annál szükségesebbnek tartottam, hogy két szolgálóleányból – ezeket ők diakonisszáknak nevezik – még kínvallatás árán is kivegyem az igazságot. Nem találtam bennük egyebet ostoba, határtalan babonaságnál.

  Ezért elnapoltam az ügy kivizsgálását, és hozzád fordulok tanácsért. Mert meggondolásra méltónak láttam ezt a dolgot, legfőképpen a vádlottak nagy tömege miatt; ugyanis mindenféle korú, mindenféle társadalmi osztálybeli emberek, férfiak és nők vegyest, igen sokan kerültek és kerülnek vád alá. Nemcsak a városokban, hanem a falvakban és a tanyákon is elharapódzott ennek a babonaságnak a ragálya…”

  (internetről)

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük