Missziós kihívások 1. rész

Szeretem elemezni a jelent és a jövőt, sokat olvasok és gondolkodok, vannak terveim és folyamatosan készülődök, gyülekezeti és kultúrmisszióra egyaránt. Ahogyan az elmúlt években, úgy idén is azzal kezdtem az évet, hogy átolvastam az általam követett influencerek írásait, hogy mit gondolnak a 2018-as év gyülekezetépítést és missziót meghatározó kihívásairól és változásairól. Nyilván ezek a “trendek” elsősorban az amerikai és protestáns közegnek szólnak, és inkább a városi gyülekezetekre jellemzőbbek, de a nyugati kultúra már elég erősen globalizált egyházi viszonylatban is, s így a számukra érvényes gondolatokból talán mi is levonhatunk tanulságokat a magunk élethelyzetére áttranszformálva.

A gyülekezeti élet egy (és a megfelelő!) részének kiszervezése az online térbe

Ez egy mindent átfogó kulturális hatás, a 21. század legmeghatározóbb változása az életünkben, amit lehet szeretni vagy utálni, de figyelmen kívül nem lehet hagyni. Az információink legnagyobb részét a neten keressük és találjuk, egyre nagyobb mértékben már a neten vásárlunk, a neten tartjuk a kapcsolatot az ismerőseinkkel, a neten filmezünk és játszunk, és a közösségi életünk egy része is már online térben zajlik. A technológia teljesen behálózza a hétköznapjainkat – és ha az egyház nem akar kimaradni a hétköznapjainkból, követnie kell bennünket.

Az egyház fél a változástól, és úgy érzem, félreérti ezt a kulturális változást. Nem arról van szó ugyanis, hogy a 21. században megszűnnek a vasárnapi istentiszteletek, mert mindenki majd a youtube-on fog prédikációkat nézni. Sokkal inkább arról, hogy a mindennapokban már megszoktuk, hogy a dolgaink egy részét praktikusan a neten, méghozzá elsősorban a telefonjainkon intézzük – és ezeknek (!) a gyülekezeti megfelelői is sokkal hatékonyabbak lennének ott és úgy. A szervezési feladatok, a kapcsolattartás, az információk elérése, a tanítói szolgálatok egy része 2018-ban már igazán átkerülhet az online térbe, mert a faliújságok és a fénymásolt szórólapok osztogatása már nálunk is kiment (vagy kimehetne végre) a divatból. De jelenti ez azt is, hogy a vasárnapi istentiszteleteknek is át kellene alakulniuk, éppen azért, mert az információátadásra ott a net. Meg vagyok győződve arról, hogy az egyoldalú, az interaktivitást és a valódi közösség megélését nélkülöző vasárnapi megmondásoknak (sok prédikáció nem több ilyen “katedra” mögüli egyszemélyes megmondó shownál, amit igazán csak az előadója élvez) lejárt az ideje – mert arra ott a net, illetve a neten a milliónyi sokkal jobb, összeszedettebb, konkrétabb “megmondás”, tanítások, képzések, tanfolyamok, előadások, amik között hamarabb találunk válaszokat a saját konkrét és személyes kérdéseinkre, mint abban a vasárnapi prédikációban, ami egyszerre akar megszólítani és lelkileg táplálni fiatalt és időst, egyedülálló fiatalt és háromgyerekes szülőt, friss hívőt és 50 éve presbitert… De nehogy félreértsük, nem azt mondom, hogy a vasárnapi prédikációra nincs szükség – dehogynem, kell az, de már nem a 20. századi módon és nem a 20. századi tartalommal! A modern embernek az ideje a legdrágább. Ha ezért szállunk versenybe, akkor ezt az időt nem szabad tékozolni, olyan felesleges dolgokra pocsékolni, amit a gyülekezet online, személyes jelenlét nélkül is meg tud oldani, ráadásul sokkal hatékonyabban. Ezzel szemben a közösségi élet megélését vissza kellene szereznünk például a facebooktól, és a valódi térben zajló “alkalmainknak” egyre inkább a valóban közös élményekről kellene szólnia, s nem arról, amit a hét másik hat napján mi magunk is az okostelefonjainkon intézünk.

Inkább prédikáció, mint tanítás

Folytatom a megkezdett témát egy fontos megkülönböztetéssel, még akkor is, ha első olvasásra ezzel most pont az előzőeknek mondanánk ellent.

Úgy látom, a 20. század végén a tanítás felemelkedett a gyülekezetekben a maga méltó helyére. A gyülekezetek újból felfedezték, hogy tanulni jó, hogy szükség van a gyülekezeti bibliaiskolákra, és arra, hogy nagyon erős identitást és meggyőződést kaphassunk. Fontos tudnunk, hogy mit hiszünk, és hogy miért hisszük azt, szükségünk van teológiára és apologetikára, hogy a mindennapjainkban legyen, ami eligazít.

De pontosan erre értettem az előbb, hogy mehet az internetre! Mert tematikusan tanítani ma már sokkal hatékonyabban lehet célorientált kiscsoportokban és online, elsősorban videókon, interaktív rendszereken és játékosítva. Az “élő” alkalmainkon viszont másra van szükség – pontosabban azt a mást nem lehet a youtube-on megkapni, csak élőben. Ez pedig a prófétai szó, a szívnek szóló és a tettekre inspiráló üzenet. Muszáj specializálni a gyülekezetek “szószéki” tevékenységeit: elválasztani egymástól a tanítói és a prédikációs alkalmakat. Az előzőek rendszerekbe foglalva az online térben vagy kiscsoportokban sokkal hatékonyabbak, míg a személyes üzenetekre, a lelkesítő és motiváló közösségi élményekre “élőben” van szükség. Ami viszont se nem ez, se nem az, a langyos és semmilyen, se tanításnak nem elég mély, se prófétai szónak nem elég inspiráló és valóságos életváltozásra és tettekre nem lelkesítő rutin-prédikálás, azt hagyjuk abba!

Letölthetetlen közösségi és istenélmények

És még mindig a megkezdett logikai ívet követjük. Olyan világban élünk, aminek minden pillanatát archiválhatjuk. Az istentiszteletek felvehetők és bármikor újranézhetők a youtube-on, a dicsőítést letölthetjük a telefonunkra, mindannyiunk zsebében ott a fényképezőgép, és minden pillanatunkat azonnal megoszthatjuk bárkivel. Erre a technológia-mindenhatóságra születő, szintén egyetemes kulturális trend a valódi élményekben való részvétel megszülető igénye. Csak két példát hadd említsek. A youtube és a torrent teljesen átalakította a zeneipart, s mára a CD sokkal inkább promóciós tárgy, mint valódi adathordozó. Maga a zene már bárhonnan letölthető – viszont a zene és a zenekarok valódi 21. századi hozzáadott értéke már letölthetetlen: ez pedig a zene személyes átélése, a koncertélmény, ami a 21. században reneszánszát éli. A másik példám a saját személyes kultúrmisszióm, a társasjátékozás, ami ma az aranykorát éli, éppen a videójátékok ellenkultúrájaként. A játék, ami fizikailag is átélhető, ami valóságos közösségi élmény a legdinamikusabban növekvő szabadidős hobbivá teszi a társasjátékozást – nem véletlenül mondom mindenkinek, hogy milyen jó missziós előszobája lehet ez bármelyik gyülekezetnek.

A lényeg: ami letölthető, és ami letöltve is élvezetes, azt mindannyian letöltve fogyasztjuk. Azonban van, ami letölthetetlen – és a gyülekezeti alkalmaknak, a vasárnapoknak, az istentiszteleteknek ilyenekké kell válniuk a 21. században. Azok a gyülekezetek vonzzák az istenkereső embereket, ahol le lehet maradni valami nagyon fontosról és nagyon átélhetőről, ha hiányzunk, mert hiába is készül róla videófelvétel, az üzeneten túl, amit bármikor negérthetünk belőle, történik valami több is. Valami, amit a közösség, a hangulat, az élmény – amit az élő Isten tesz hozzá a Szent Lélek által.

Popup gyülekezetek

Nagyobb városokban egyre több úgynevezett popup üzlet vagy étterem nyílik – ez egy viszonylag új üzleti modell, aminek a lényege, hogy a hely az adott helyen csak egy rövid ideig működik, azután új helyre költözik. A nagyobb cégek ezzel kísérleteznek, hogy megtalálják a végleges helyüket, vagy hogy minél több új helyen érjék el a potenciális vásárlóikat. De ez voltaképpen egy kulturális reakció a 21. század megváltozott szokásaira és igényeire, aminek a kulcsa a mobilitás, a dinamizmus, a kísérletezés, a mikrokörnyezetek meghódítása. És nagyon jól jelképez egy változást (egy angol szójátékkal élve): az elmúlt két évezredben a church inkább az épületet jelentette, míg a 21. században sokkal inkább az emberek közösségét, a gyülekezetet. Vagyis a gyülekezet nem épület, hanem ember- és közösségközpontú. S lehet, hogy az emberek elérésének egy nagyon új módja lehet az, ha a gyülekezet egy-egy negyedévre mindig más helyre költözik a városban, és ahelyett, hogy hatalmas pénzeket ölne egy saját épület “bebetonozásába”, ugyanezt inkább az emberekbe fektetné. Persze tudom, hogy ez mennyire idegenül hangzik nekünk…

Innen folytatom a jövőhéten, mert van még téma bőven…

Addig is két dolog még:

Időnként visszaolvasom az évekkel ezelőtti cikkeket a blogon, és olyan jó látni, hogy nem egyszer hatalmas beszélgetések,akár viták alakultak ki a bejegyzések alatt. Ezek mostanában elmaradtak. Jó lenne, ha beszélgetnénk-beszélgetnétek a felvetett gondolatokról, engem legalábbis érdekel, mit gondoltok például ezekről a felvetésekről. Szóval szóljatok hozzá :)

A másik dolog, hogy elkezdődött a januári támogatásgyűjtésünk a portál fenntartására, az APCSEL29 működési költségeinek fedezésére. Ha tehetitek, támogassatok bennünket. Köszönjük.

A támogatásgyűjtésről szóló oldalunk itt érhető el.

8 hozzászólás
 1. Eszéné Gerencsér Marianna
  Eszéné Gerencsér Marianna says:

  Én is időszerűnek tartom a technológiai vívmányok használatát a gyülis életben, bár szerintem az 50-es korosztály felettiek nem igazán tudják használni. E.G.Mariann

  Válasz
 2. Fürj György
  Fürj György says:

  Életbevágóan fontos kitörni a gyülekezet falai közül, szerintem is. Szeretnék még többet olvasni a popup gyülekezetekről!
  Hogy lehet ezeket működtetni itt, Magyarországon? Mit kezdünk a kialakulóban lévő kapcsolatokkal, amik sokkal lassabban fejlődnek, most a posztmodern korban, mint a modernben? Nem jár-e felületességgel az, hogy egyszer itt, másszor ott elindítunk valamit.
  Fürj Gyuri

  Válasz
 3. Bekő Zoltán
  Bekő Zoltán says:

  Mélyen egyetértek az online-evangelizációról mondottakkal.
  Ezen túl nekem mégis a templomhoz való kötelező kötődésünk problémája a fő gond. Bár lehet, hogy ezt csak az én esetemben, és csak én látom olyan komoran, ahogy kifejtem:
  Máté18 […] 20Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. – tehát Jézus nem feltétlenül csak a templomban van
  1.Korinthus3 […] 16Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik? – tehát nem (feltétlenül) templomban lakik a Szentlélek
  Máté28 […] 20tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. – tehát nem feltétlenül csak a templomban lesz velünk

  Ma a templom, mint épület ma a kereszténység számára olyan bálvány, ahol gyakran (nem mindig) egyedül üdvözítőnek tekintet szószéki, túlnyomórészt passzív tagoknak szóló, főleg szórakoztató-ipari tevékenység folyik. Ahol végeláthatatlanul új és új formákban próbáljuk kicsavarni az igazságból az utolsó cseppeket is magunk számára ahelyett, hogy kimennénk az épületből, és normális emberként baráti kapcsolatainkon keresztül hagynánk azt áradni szét a társadalomban. Mert a társadalom már nem akar bejönni a templomainkba. Így templomaink lélekszáma csökken, állaguk romlik, fenntartási költségük, rezsijük nő. A fenntartásukra szánt temérdek pénzt pedig számos missziós területen látványosan fel lehetne használni.
  De mert “templomunk az Isten háza”, ezért úgy az illdomos, ha annak fenntartásáért vívott küzdelemben egy gyülekezet csődöt jelent vagy kihal. És az idevezető folyamatokra a lelkészfüggőség miatt az egész gyülekezet is csak azt tudja mondani, amit a lelkész: Ámen!
  Én ezzel szemben a házi kiscsoportok híve vagyok, kb. havi egyszeri közösségi élményalkalmakkal – akár bérelt helyen is.

  Válasz
 4. Szilárd
  Szilárd says:

  Néhány éve nem járok gyülekezetbe – nem véletlenül. Az okok közül nagyon sok említve van ebben a bejegyzésben.

  Szomorú azt látni, hogy az újprotestáns gyülekezetek ugyanúgy belesüllyednek a nagy, régi felekezetek lomha gépezetének felőrlő tespedtségébe és tehetetlenségébe.
  Pedig vannak helyek (talán egyre több), ahol a hang(- és fény)technika adott, az internetes jelenlét megvan, hosszú összejövetelek és mindenféle alkalmak vannak, és valami mégis hiányzik…, valami mégsem az igazi…

  Örömmel hallom viszont az új kezdeményezéseket, próbálkozásokat. Kívánom, hogy Isten bontakoztassa ki a mostani időkre szóló tervét ezzel kapcsolatosan!

  Válasz
   • Szilárd
    Szilárd says:

    Igen, valószínűleg az eredeti terve a mostani időkre is vonatkozik. Az evangélium nem változott, de a világ és a körülmények igen. Én úgy értettem, hogy a mai modern életforma kihívásaira, ami mindenkit érint és megpróbál, milyen válaszunk van a személyes életünkkel illetve a gyülekezetben. Sajnos nagyon kevés a hiteles válasz, még kevesebb a hiteles élet, ami követésre méltó lenne. Pál azt mondta, hogy legyetek a követőim, ahogy én is a Krisztusé. Ki merné ma ezt kimondani?
    Ha mindig csak a világ után kullogunk folyton lemaradva, a modern élet kihívásaira pedig nincs válaszunk (mert azt látom, hogy valódi válaszok nincsenek), akkor a gyülekezet nem más, mint egy ócska színház vagy egy unalmas klub. Gyülekezetben ülve néha már az volt az érzésem, hogy ennél szinte bármi hasznosabb volna… Nos, akkor hogy is van ez?

    Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük