Mit várnak a fiatal felnőttek a gyülekezettől?

LifeWay Research készített egy felmérést a 18-34 éves fiatal felnőttek között tavaly. Íme, a lényeg.

A gyülekezetbe járók 73%-a, a gyülekezetbe nem járók 47%-a azt mondta, hogy az életükben alapvetően meghatározóak azok a csoportok, ahol a kortásaikkal közösségben lehetnek.

A gyülekezetbe járók 71%-a olyan házicsoport vagy kis közösség tagja szeretne leginkább lenni, ahol nagyon gyakorlatiasan, együtt beszélgethetnek az életükről, és közösen kereshetik illetve alkalmazhatják a Biblia igazságait.

A gyülekezetbe járók 68%-a, a gyülekezetbe nem járók 45%-a kifejezetten olyan kiscsoportokat keres, amelyekben hozzájuk hasonló, és hasonló életkörülmények között élő, hasonló tapasztalatokat szerzett, kortárs emberekkel építhetnek kifejezetten személyes kapcsolatokat

A gyülekezetbe járók 66%-a, a gyülekezetbe nem járók 47%-a számára a mások szükségeinek betöltése, tehát egyfajta szociális érzékenység és segítségnyújtás kihagyhatatlan eleme a közösségi életnek.

YoungAdults

Oké, akkor gondolkodjunk! A fiatal felnőttek négy legfontosabb elvárása a gyülekezettel szemben (is):

1. VALÓS KAPCSOLATOK
Ennek a generációnak a legnagyobb szüksége a valós, tartalmas emberi kapcsolatok iránt van. És az egyháznak kellene a legjobb, legmélyebb, legőszintébb, legszeretőbb barátságok forrásává válnia.

2. BIBLIAI ÉRETTSÉG
Vágynak a bibliai igazságok felfedezésére és alkalmazására – de elegük van abból, hogy dedósként kezelik őket, akiknek akár 30 évesen is kiskanállal rágják szájba a lelki eledelt. Készek megküzdeni az igazságok felfedezéséért, benne akarnak lenni a folyamatban, már nem a jóllakás a cél, hanem meg akarnak tanulni főzni! Olyan helyet keresnek, ahol ezt megadják nekik – és nem tartják őket lelki kiskorúságban, kiszolgálva őket, mint „hozzá nem értőket”.

3. TÁRSADALMI/SZOCIÁLIS ÉRZÉKENYSÉG
A mai fiatal felnőttek olyan gyülekezetekhez és közösségekhez vonzódnak,akik nem csak „szónokolnak”, hanem részt is vesznek a megoldásokban. Társadalmilag és szociálisan érzékenyek, tudatosak, aktívak és kezdeményezők. Olyan közösségeket keresnek, amelyeknek jól felismerhető küldetésük van, és amelyek benne élnek a korukban, kultúrájukban és emberi közösségükben. És a lényeg: valóságosan munkálkodnak, dolgoznak is, aminek látható, mérhető eredményei és gyümölcsei is vannak.

4. EREDETISÉG
Olyan közösséget keresnek, amelynek van „egyénisége”, stílusa, arculata – amely felismerhető, markáns, egyedi. És amely a szó eredeti értelmében is „eredeti” – vagyis amelynek van ereje, hatása, „következménye”, a saját életükre nézve is, és a társadalomra, kultúrára is, amelyben élnek.

Jogos elvárások?
Feltétlenül!

Ilyenek a gyülekezeteink?
????

7 hozzászólás
 1. Irma Bacsi
  Irma Bacsi says:

  Koszontelek az Ur-Jezus szeretetevel,tetszik az iras,a felfogas,a torodes stb … a lenyeget kiemelem amit azt hiszem mindenki egyet ert velem az az ,hogy
  ”Nem csak „szónokolnak”, hanem részt is vesznek a megoldásokban.”ez nagyon fontosss…

  Válasz
 2. Erzso
  Erzso says:

  Mit várnak a gyülekezettől???
  A gyülekezet MI vagyunk! Olyan a gyülekezet, amilyenek mi vagyunk! Hát ne azt várjuk, hogy majd a másik mit csinál, hanem álljunk fel és menjünk! és akkor lesznek emberek, akik társakként mellénk állnak, ezt megtapasztaltam én is!

  Válasz
 3. lay-chi
  lay-chi says:

  Erzsóval értenék inkább egyet: Mit tettél azért, hogy a gyülekezet olyan legyen, mint ami neked megfelelő? Vagy konzum keresztyén módjára megeszed,amit főztek, de nem állsz be a szakács mellé segédnek?! Én úgy gondolom, hogy elvárásaim akkor lehetnek egy adott gyülekezet felé, ha már tettem le valamit az asztalra. ELŐBB ÉN ADOK, HOGY ELVEHESSEK!!!

  Válasz
 4. andriska
  andriska says:

  aprócska ref.gyülekezetben vagyok,lp.Kb.l4 aránylag fiatal házaspár is tartozik közénk,akik soha semmiben nem vesznek részt,csak elfogadják a családlátogatásaimat,meg hogy rágom a fülüket,hogy ők kellene legyenek már rég a vezetőink.Egyikük hatalmas adományokat ad rendszerint a nálunk épülőiszákosmentő központ költségeibe.Aztán az inteligens bólogatás.Hozzájuk képest,szerintem,ha valakinek végre van lelki igénye, az keressen,találjon helyet magának e plánétán.Persze,hogy rosszul esne,hogy másfelé jár igét hallgatni,mint hozzánk,különösen akkor,ha ki se próbálta soha személyem unalmasságait,- azonban mindennél fontosabb az,hogy közösségre találjon valaki.Mondja a Lélek:nem haragra rendelt minket az Úr,hanem arra,hogy üdvösséget találjunk a Krisztus Jézusban.

  Válasz

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] This post was mentioned on Twitter by apcsel29 and Szelíd Szó Egyesület, Szelíd Szó Egyesület. Szelíd Szó Egyesület said: Ezt érdemes megnézni: https://www.apcsel29.hu/2010/02/08/mit-varnak-a-fiatal-felnottek-a-gyulekezettol/ […]

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük