Online forradalom zajlik

Azt mondják a hozzáértők, hogy a társadalmunkban online forradalom zajlik. Én azt hiszem, ennek több “hulláma” is van.

Az első az offline emberekből online embereket formál. Vagyis az internetet korábban csak valamiféle luxuscikként vagy alternatívaként értelmező embereket bekapcsolja az online véráramba. És az első hullámban rájövünk arra, hogy mekkora lehetőség, potenciál van az internetben. Információt gyűjthetünk – ma már ez az elsődleges tudásbázisa a társadalmunknak. Kapcsolatokat építhetünk és ápolhatunk – erre bizonyíték a rengeteg közösségi szájt. A magyar 18-30 évesek 70%-a használja az IWIW-et. Nem pótolja a valódi barátságokat, az élő beszélgetéseket, de segít abban, hogy legyen kivel beszélhetnünk. A közösségi oldalak, a keresők újraértelmezik a világhoz való hozzáállásunkat. Ezt nem tagadni kell, hanem kihasználni – nekünk, keresztényeknek is!

A második hullám a szörfölőkből olvasókat formál. Ez már egyfajta tudatosságot jelent. Az internet szórakoztatásból kinőve munkaeszközünkké lesz. Méghozzá hihetetlenül hatékony munkaeszközzé!
Csak két fontos szempont:
– ezek a megoldások ingyenesek, nem kell szoftvereket vásárolni vagy illegálisan használni
– a helyi programoktól eltérően ezeket bárhonnan használhatjuk, mert a neten vannak, és nem az otthoni gépünkön. Minden, mindenhol, mindig kéznél van!
És mire jó az internet, ha tudatosan használjuk?
Kiválthatjuk vele az office-t, prezentálhatunk, publikálhatunk számtalan formában és helyen, kapcsolatot tarthatunk, telefonálhatunk, van online határidőnapló, amely ha kell, sms értesítést küld, üzleti oldalak, tartalomszolgáltatások… fel se tudnám sorolni.

A harmadik hullám – és ez már fontos a mi számunkra is – az olvasókból írókat formál.
Vagyis a közönség közösséggé válik. Régen (ez a hagyományos web, a web1) néhányan készítettek tartalmat sokaknak. Ma (a web2-ben) mindenki tartalomgyártó lehet. Blogolhatunk, írhatunk lexikont (wikipédia), formálhatjuk a közgondolkodást, szavazhatunk, kampányolhatunk, elégedetlenkedhetünk, csinálhatunk magunknak vagy bárki másnak médiát – egyszóval már nem csak a felhasználói, hanem a formálói is lehetünk az internetnek. És tudnod kell, hogy ezzel együtt a közgondolkodásnak, a társadalomnak is.

És készülőben a negyedik hullám is (web3), és még ki tudja, hány jön ezután!

És itt jön az, ami miatt belekezdtem ebbe a postba.

Mi keresztények egyszer már nagyon elszúrtuk a pozíciónkat, az eszköztárunkat, amellyel szolgálhattunk volna embertársaink felé. Amikor a televíziózást feltalálták, a keresztények rögtön valami sátáni dolgot láttak benne, és elhatárolódtak tőle. És mi lett az eredmény? A média ma önti ránk a szennyet. És jó, ha hetente 1-2 órás műsoridőnk lehet egy-egy közszolgálati tévében. Mire észbe kaptunk, nem maradt helyünk.

Ma az interneten van ugyanez. Sok keresztény ellenséget lát az internetben, vagy teljesen hidegen hagyja, mert az “világi dolog”. De hadd mondjam el, hogy az internet csak egy eszköz, egy kommunikációs csatorna – és ha nem töltjük meg tartalommal, megtölti majd más!

Mondok egy nagyon egyszerű példát.

Nézd meg a VIDEÁN a “Bebizonyítom” című videót. Talán 2 perc az egész, csináltunk hozzá magyar feliratot is. Feltöltöttük, és alig egy hónappal később a legnagyobb magyar videómegosztó portálon ehhez a videóhoz szóltak hozzá a legtöbben. Most is megy a vita arról, van-e Isten, vagy nincs. Az “ateista” oldalon nagyszerű és alapos érveléseket lehet olvasni, de alig-alig van rá válasz keresztény részről. Pedig azt gondolom, a 2500 látogató nagyobbik része mégis inkább keresztény volt, akik megnézték a videót (mert aktívan reklámoztuk). Ki fogja megválaszolni az ott feltett kérdéseket? Mert ez a vita most több tíz-, talán százezer ember színe előtt zajlik, akik a videát használják! Ez is misszió!

És csak egy másik példa – egy személyes dolog. Évekkel ezelőtt cseten megismerkedtem valakivel. Azzal kezdődött, hogy mutogattuk egymásnak a verseinket. Aztán elütötte egy autó a kislányát a felesége gondatlanságából (meg is halt), ő majdnem agyonverte a feleségét (majdnem az asszony is meghalt), és azután öngyilkos akart lenni. Utoljára felhívott, hogy cseteljünk. Három napig szinte nonstop beszéltünk, ott aludtam a gép előtt néhányszor pár órát. Ő is, a billentyűzete és a pisztolya mellett (mert biztonsági őrként dolgozott). A vége az lett, hogy 300 km távolságból feljött Budapestre egy hétköznapi bibliaórára, hogy személyesen is megismerkedjünk, mert “megmentettem” az életét azzal, hogy beszélgettem vele, ismeretlenül, egy számítógép monitorja mögül.

Szóval a kérésem, felhívásom:

Legyél aktív az interneten! Szólj hozzá mindenhez! Mondd el a véleményed, kommentálj mindent, ezt a blogbejegyzést is, a videókat, válaszolj a kérdésekre, a kihívásokra!

Ma mindenki begubózik, egyre inkább individualistává válik a világ, legalább mi, keresztnyek ne legyünk ilyenek. Az internet olyan közeg, ahol feloldódhatnak a felekezeti különbségek, ahol nem probléma a fizikai távolság, ahol rengeteg az ember, aki felé szolgálhatunk, ahol ezerféle módon tanulhatunk,akkor, amikor épp van időnk és kedvünk. Ez csak tudatosság, elhatározás és fontossági sorrend, értékrend kérdése!

Legyél otthon az interneten! Amiatt a lehetőség miatt, amit ez jelenthet ez a számodra! Jézus Krisztus ránk bízta ezt a világot – de nem kullognunk kellene utána mindig, hanem az első sorból utat mutatni! Akkor is, ha közben elbukunk, ha elfáradunk vagy elmegy a kedvünk az egésztől, de fel kell állnunk, és folytatnunk kell az utunkat, be kell töltenünk a küldetésünket. És erre az online tér egy mindenki számára rendelkezésre álló lehetőség. Itt már nem lehetnek kifogások, hogy nincs időm, nem tudom, hol szolgáljak, nincs emberem, nincs kinek elmondani az evangéliumot, én ilyen-olyan vagyok…

Egy általam becsült fiatal online marketinges szakember kiadott egy ebookot, aminek a címe: webfoglalás. Mint a honfoglalás. De hogy miből lesz több a neten, a szemétből vagy az értékből, az Istent gyalázó vagy az Istent dicsőítő hozzászólásokból, a közönyből vagy az aktivitásból, az elszigetelt keresztény szörfösökből, vagy az erős közösségeket építő missziós csoportokból és hálózatokból, rajtunk is múlik. Hogy mennyi helyet foglalunk Jézus Krisztus számára, hogy mennyi helyet foglal majd az online világból Isten országa – rajtunk múlik!

Rajtad is múlik!

13 hozzászólás a régi Tonhal blogon – ha érdekel, kattints ide!

1 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük