Online trendek 2011-ben Magyarországon

A NEXTWAVE-n megjelent egy kiváló összefoglalás a 2011-ben várható, elsősorban a közösségi médiát érintő, kifejezetten magyarországi trendekről. Egy-egy mondatban összefoglalom, és kiegészítem azzal, ami véleményem szerint kifejezetten keresztényeket érintheti ezekkel kapcsolatban.

10. INTERNETES (KÖZÖSSÉGI) VÁSÁRLÁS

Egyre jobban terjed. Nő a bizalom egyébként az internetes vásárlás minden formája felé. Vagyis egyre többen és egyre bátrabban használják vásárlásra, fizetésre is az internetet. Hol alkalmazhatjuk ezt? Például az online támogatásoknál, amire nálunk még alig van példa, nemzetközileg azonban már régen elterjedt. Ezen kívül talán érdemes lenne jó könyveket, anyagokat, lehetőségeket a gyülekezet saját online csatornáin is reklámozni. És még valami – de ez lehet, hogy már eretnekség. Mi lenne, ha csak azért, mert egy gyülekezetbe tartozunk, és egy gyülekezeti kedvezményrendszeren keresztül vásárolunk, akár 30%-kal olcsóbban is vásárolhatnánk például háztartási eszközöket? Ez bűnös dolog lenne, vagy inkább ésszerűség?!

09. A SZEMÉLYES BLOGOK HANYATLÁSA

Ennek oka az, hogy ezt a szerepet átveszi elsősorban a facebook. Aki a saját gondolatait osztotta meg korábban blogon, az ma már inkább ott teszi, mert sokkal hatékonyabb, többen olvassák.
Mit jelent ez számunkra? Lehetséges, hogy blogot kevesebben írtak a gyülekezetünk tagjai közül, hogy gondolataikat, bizonyságtételeiket, az őket érdeklő dolgokat másokkal megosszák, mert egyszerűen nem értenek az internethez annyira, hogy létrehozzanak, menedzseljenek akár egy ingyenes blogrendszeren sem, a facebookra írogatni szinte bárki tud már. Szóval csak hajrá! Töltsük meg a facebookot értékes, építő gondolatokkal, igeversekkel, hitvallásokkal!

08. A TÁRSADALMI, KÖZÉLETI ÉS POLITIKAI BLOGOK ERŐSÖDÉSE

Bár a személyes blogok átköltöznek a közösségi oldalakra, a hivatalos, közéleti, szervezeti, tehát a gyülekezeti oldalaknak és blogoknak nőni fog a jelentőségük, éppen emiatt a szegmentálódás miatt. Erre érdemes felkészülni, mert ebből előnyt kovácsolhatunk! Persze jó honlap, jó blog és jó online missziós stratégia kell hozzá!

És még valami: az evangéliumi kereszténység brutálisan szubkultúrizálódott (de szép szót kreáltam :–))) El kellene gondolkodnunk, hogy részeseivé váljunk a társadalmi életnek, és jelen legyünk a véleményünkkel, értékrendünkkel a közéleti blogokon, fórumokon is! Nem valamiféle igazságosztó hit-terminátorokként, akik levadásznak minden ateista hozzászólót, hanem szeretettel, tisztelettel, konstruktívan képviselve a Biblia üzenetét és a Megváltót!

07. SARLATÁNOK TÉRHÓDÍTÁSA

Ez elsősorban a tanácsadói és ügynökségi szakmákra értendő, de… Sajnos sok keresztény intéz el egy vállrándítással szakmai dolgokat, mondván, hogy majd a Szentlélek vezet. Ezen a ponton érdemes elgondolkodni azon, hogy ha ez tényleg elég, ha nem szükséges szakmai felkészültség és hozzáértés, továbbképzés, befektetés – például az online misszióba, honlapkészítéshez és működtetéshez, szervezetfejlesztéshez, vezetőképzéshez – akkor miért van ekkora hiányosság a gyülekezeteinkben ezeken a területeken?!

06. AZ IWIW TEMETÉSE

Nem vált be az iwiw nagy megújítására tett kísérlet, menthetetlenül süllyed! A facebook tavaly októberben már be is előzte az iwiwet napi látogatottságban! VAGYIS: ha idáig annyi volt a legtöbb gyülekezeti tag online tevékenysége, hogy regelt az iwiwre, és bejelölgette az ismerősöket, akkor ideje átköltözni a facebookra. Miért? Nem divatból – hanem mert ott vannak az emberek! És ha meg akarjuk őket szólítani, akkor erre már nem az iwiw a legjobb hely.

05. AZ OKOSTELEFONOK TÉRHÓDÍTÁSA

Egyre olcsóbbak. Az Android év végére beelőzi az iphone-t, és terjednek a telefonra írt internetes alkalmazások.
Hogy érint ez bennünket? Bizony fel kell készülnünk arra, hogy amit még az interneten se végzünk valami fényesen, azt lassan már a telefonokra kellene applikálnunk. És ez már kőkemény szakma! (Offtopic: Az Online Missziós Képzésben ezzel a témával külön is foglalkozunk!)

04. GEOLOKÁCIÓ

Az internetes kommunikációval eddig az volt a legnagyobb baj, hogy végtelen volt a tér. Egyáltalán nem biztos, hogy akivel épp csetelünk, az nem Ausztráliában lógatja a lábát az óceánba, miközben a laptopjáról írogat nekünk. Azonban a 2011-es év talán legerőteljesebb trendje éppen a geolokációs, vagyis a felhasználókat helyileg is azonosítani tudó alkalmazások elterjedése lesz. Mit jelent mindez? Ha lefordítjuk, hogyan használhatja egy gyülekezet azt, amit elsősorban reklámozásra fog használni az online média, akkor mondok egy példát: sétálsz a körúton, van két óra szabad időd, felmész a netre, és lekéred azokat a gyülekezeteket, amelyeknek van valamilyen előadása, nyílt alkalma a pillanatnyi helyezeted 3 km-es körzetében! Vagy beszélsz valakinek az evangéliumról, és lekéred a lakóhelyéhez legközelebb eső gyülekezetek címjegyzékét, ahová elmehet. Persze ehhez olyan gyülekezetek kellenek, akik szintén használják ezeket a rendszereket, és regisztrálják a saját programjaikat.

03. PR, BTL, SM – a marketing-tevékenységek integrációja

EZ szintén olyan terület, ahol alapból le vagyunk maradva. Sajnos nem hogy a helyi gyülekezeteknek, igazából az egyházaknak is alig van hatékony (vagy egyáltalán akármilyen) PR-tevékenységük, a többi rövidítésről már nem is beszélve! A világban egyre jobban integrálódnak a hagyományos és a digitális marketing tevékenységek (és ügynökségek), kiegészülve az olyan adat-alapú online direkt-marketing kampányokkal, amilyen pl. a Goolge Adwords (ez a BTL).

02. FACEBOOK-SZKEPSZIS ÉS LÁJK-CSÖMÖR

Persze kicsit már most unjuk a facebookot, a lájkolásokat, és azt jósolják, ez 211 végére egyre csak erősödni fog. Minden csoda három napig tart. Két tanulság van itt. Az első, hogy mint mindennel, ezzel is megtanulunk jól bánni. Sokan úgy vannak a facebookkal, hogy most ez az új játék, csak ezzel akarnak játszani – de aztán felkerül a polcra, és már csak akkor vesszük elő. ha tényleg az kell. Ez nem is baj feltétlenül.
A másik tanulság: a facebook nem csodaszer. A közösségi média, az internet, de még az online misszió sem az. Mert az internetes jelenlét semmit nem ér jó gyülekezeti élet, jó közösség, jó programok, vagyis jó offline valóság nélkül! Ugyanis az életünket mégsem az interneten éljük, hanem a való életben!

01. ROI, CRM, PIACKUTATÁS

Már megint ezek a rövidítések… A ROI a Return on Investment rövidítése, amely a pénzügyi szektorból vált ismertté, és a megtérülés arányszámát jelenti. Vagyis hogy a profit, az eredmény nagysága hogyan viszonyul a befektetés nagyságához. És ne csak pénzre gondoljunk, hanem időre, munkára, emberekre! Így már nagyon is hasznos kis rövidítés ez, jó lenne használni a saját dolgainkkal kapcsolatosan is, érdekes eredményeket „mérhetnénk” általa!
A CRM az ügyfélnyilvántartás rövidítése, olyan rendszerekre használják, amelyek gyűjtik és kezelik a vásárlók, ügyfelek vásárlási szokásait, viselkedését, kapcsolatrendszerét. Ez se lenne utolsó a gyülekezeti életben, angolul van már ezerféle, és mi is tervezünk idén egy hazai gyülekezeti CRM rendszert fejleszteni.
Piackutatás: mire van igény, mire van szükség, mik a kérdések, hol keresik őket – megannyi kérdés, amit talán még sosem tettünk fel se a gyülekezetünk tagjainak, se a környezetünkben.
A trend lényege, hogy mindez integrálódik az internetes alkalmazásokkal és a közösségi médiával. Profitálhatnánk belőle, hihetetlenül sokat – csak értenünk kell hozzá!

A NEXTWAVE cikke azzal ér véget, hogy 2011 a social business éve lesz. Számunkra pedig jó lenne, ha az onlie misszió évévé válna! Ezért is ajánlom figyelmetekbe újra a képzésünket!

1 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Online misszió – 2011-es trendek (ez már tényleg a kőkorszak…) […]

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük