Példázatokban tanított…

Jézus értett ahhoz, hogy megértesse magát a hallgatóival. Olyan képeket, példázatokat használt, amelyek egyszerre világosították meg, és takarták el az üzenetét. A példázat görög szava ugyanis magában hordoz egy kis rejtélyt is – a jelentés nincs az orrunk előtt, nincs kimondva, a kép mögé kell nézni érte, és ez megköveteli az aktív részvételünket a hallgatásban és a megértésben. És ezzel máris benne vagyunk nyakig az üzenetben. A példázat nem mehet egyik fülünkön be, a másikon ki – mert akkor csak képeket néztünk és szavakat hallottunk, de mégsem “láttunk” és mégsem értettünk.

Szeretném megmutatni nektek az egyik kedvenc mai “példázatomat”, egyfajta vizuális prédikációt. Hihetetlenül sok van benne, ha valaki nem csak nézi, hanem látja is. Fel lehet használni prédikációk illusztrálásaként, ifiken vagy házicsoportokon egy-egy tartalmas beszélgetés kiinduló pontjaként. De mindenképpen érdemes átgondolni, mit is jelent NEKÜNK mindaz, amit látunk. Pár perc az egész, a megemésztése minden bizonnyal több időt vesz igénybe, mint a megnézése. De érdemes “emészteni”.

A címe: ALMA.
Az alma spanyolul azt jelenti: “lélek”

Alma from Rodrigo Blaas on Vimeo.

9 hozzászólás
 1. boresit
  boresit says:

  Háááát…. csak néhány gondolat így hirtelen:
  – azzá válunk, amit birtokolni akarunk
  – kísértés: a csapda abban van, amit a legjobban kívánunk – ez pedig mindig a lényünk része. Lehet úgy nézni a filmre, mint a bűn működésére: ami nagyon kell nekünk annak végül a rabjává válunk
  – Lélek: benne vagyunk abban, ami a “miénk”, vagy amik “mi vagyunk” – ezt le lehet fordítani a kapcsolatainkra, a munkánkra, a szolgálatunkra
  – ki mit gyűjt? A bolt lelkeket. Ki és hogyan gyűjt lelkeket a világban?

  De hozzuk össze – ki mit lát benne?

  Válasz
 2. Yo
  Yo says:

  Hehe nekem csak most tűnt fel hogy amikor a kislány először elmegy a bolt előtt látszik hogy az ablak felett fogakat mintáz a boltozat olyan így a kirakat mint egy nagy gonosz száj ami fel akarja falni. Ahogy kicsit elgondolkoztam rajta pár dolog leesett abból amit felsoroltál, ami talán kicsit plusz azokhoz képest:
  – sok embert nagyon könnyű az egójával megfogni,ezt is szimbolizálja az hogy egy “főszereplő” bábut mutat a kirakat. Ha meglátjuk ez esélyét annak hogy mi legyünk a sztárok, mi legyünk a középpontban máris megragadjuk a lehetőséget, mert ki ne akarná magát fényezni… és közben csak ezzel is eszközök leszünk egy gonosz tervben…

  -a bűn működéséhez még egy gondolat, megmutat valamit, amit megkívánunk aztán nem engedi hogy a miénk legyen, de ezzel is csak még jobban bevon az ördögi körbe, mert annál jobban akarjuk majd, de ha már lemondanánk róla, kinyílik az ajtó…

  Szerintem ezek is benne vannak a film jelentései között, de amiben nem látom mit szimbolizálna az az hogy miért írja fel a kislány a falra hogy “lélek”? ….

  Egyébként nagyon tettszik,elgondolkodtató, jó kis alkotás :)
  Valamiért teljesen az Ördög ügyvédje jut róla az eszembe…

  Válasz
 3. minus
  minus says:

  Szakdolgozatom kapcsán keveredtem az oldalatokra! Zseniális, gratulálok! Ez a jövő! A példafilm annyira tetszett, hogy rögtön posztoltam facebookra és fél óra sem telt el és máris azt a kommentet kaptam, hogy MÉG ILYET! Szívemből szóltak, MÉG ILYET! De komolyan! Jó lenne, ha több hasonló rövidfilm hozzáférhető lenne nálatok!

  Köszi

  Válasz
 4. Dobner András
  Dobner András says:

  A “lélek” szerintem csak a kapcsolódási pontot jelenti a példázat átvitt és triviális értelme közt. Mivel minden parabola, példázat ez is két szálon fut és a két szál megfeleltethető egymásnak. Itt az egyik szál a kislány és cselekedetei, a kislány neve Alma(ezért írja fel a többi gyerek neve mellé). A másik szál általában az ember lelkének jellemzése, alma spanyolul lélek (ezért írja kis betűvel a falra).
  üdv

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük