Könyvek, írások, tanulmányok


sanyesz-2015Kicsit talán túlzó ez a cím, pedig nincs mögötte semmiféle fellengzősség, csak egyszerűen nem jutott eszembe más összegző kifejezés. Mindenesetre ha már oly sok kutatást, munkát, munkaórát beletettem ezeknek a tanulmányoknak, könyveknek a megírásába, sajnálnám, ha csak egyszerűen eltűnnének egy számítógép merevlemezének eldugott mappájában. Megosztom itt, remélve, hogy talán tudok általuk is átadni némi inspirációt, útmutatást, morzsányi tárgyi tudást. Olvassátok, használjátok – ha pedig valamiben tévedtem volna, a gondolataim elavultak lennének, azt nézzétek el nekem. Legyen segítségetekre, hasznotokra, áldássá számotokra mindaz, ami szerény tudásomból s tehetségemből telt.

A képzési anyagaink keretében megírt könyveim, a Magyarázó Bibliafordítás, a Theologion bibliaiskola valamint a Lelki diéta anyagai nem itt, hanem a saját menüpontjaik alatt érhetők el.


Megjelent könyvek

500 PRÉDIKÁCIÓ VÁZLATA | PDF LETÖLTÉS
Egy nyár alatt elolvastam és kijegyzeteltem úgy 12.000 igehirdetést – volt benne minden korból, nemzetből, felekezetből, témából. Ebből ötszázat feldolgoztam és könyvbe gyűjtöttem, hogy segítse az igehirdető kollégák felkészülését, impulzusokat, prédikációs irányokat adjon nekik.

TOP40 IFJÚSÁGI ÓRAVÁZLAT | PDF LETÖLTÉS
A Fiatalok Krisztusért missziós szervezetben ifjúsági órvázlatok és anyagok megalkotása volt az egyik feladatom, s a velük töltött emlékezetes évek egyik kézzelfogható eredménye ez a könyv.

TOVÁBB TANÍTHATÓ TANÍTÁSOK
Válogatás a tematikus igehirdetéseimből, amelyek nagyrészt a Miskolci Baptista Gyülekezetben hangzottak el 2000-2004 között.
A könyv anyaga az Igehirdetések szekcióban érhető el.

Teológiai / nyelvészeti tanulmányok

A tanulmányokat érdemes letölteni és PDF-olvasóban megjeleníteni, mert böngészőben megnyitva nem mindig helyesen jelennek meg a görög, héber, arab és egyéb speciális ókori betűkészletek, amiket használtam.

ESZTER KÖNYVE – IZAGÓGIKAI TANULMÁNY | PDF ETÖLTÉS
Ez egy ószövetségi házidolgozatként indult anno még a teológián, csak néhány oldalt kellett volna írnom, de annyira belemerültem a téma kutatásába, hogy csak 50 oldal után eszméltem rá, hogy talán túllőttem a célon (62 lett a vége, 260 lábjegyzettel). Mindenesetre diplomamunkának is elfogadták volna, s ha pótolnám az egyetlen hiányzó fejezetet, amit akkor már nem volt időm megírni, egy önálló könyv is kerekedhetne belőle annak a huszonöt hardcore teológusnak, akik talán el is olvasnák.

JELENÉSEK KÖNYVE – IZAGÓGIKAI TANULMÁNY | PDF ETÖLTÉS
A fenti történet megismétlődése. Akkoriban szerettem „tudóskodni”, magával ragadott a kutatás, és nagyon intenzíven foglalkoztam görög/héber nyelvészettel.

A 23. ZSOLTÁR EXEGETIKAI ELEMZÉSE | PDF LETÖLTÉS

A FELTÉTELES MÓD HASZNÁLATA AZ ÓGÖRÖG NYELVBEN | PDF LETÖLTÉS

AZ EGYHÁZ PRÓFÉTAI KÜLDETÉSE | PDF LETÖLTÉS

További írások

AZ ÉLET TISZTELETE – BIOETIKAI TANULMÁNY | PDF LETÖLTÉS
Ez volt talán az első komolyabb tanulmányom, 21 évesen, a megtérésem után egy évvel. Emlékszem, mekkora hévvel szívtam magamba mindent, ami a Bibliával és a teológiával kapcsolatos volt. Persze mára valószínűleg sok gondolat idejétmúlttá vált, bár ki tudja… (1996.)

AKI GONDOLKODIK, ANNAK HINNIE KELL! | PDF LETÖLTÉS
Filozófiai tanulmány Arisztotelész istenérveiről. Mivel jómagam addigra már több ezer könyvet olvastam el, és amúgy is eléggé filozofikus alkat vagyok, ez sokat segített a gondolataim letisztázásában. (1997.)

A CSÖND ÜZENETE | PDF LETÖLTÉS
Gondolatok az életről – kicsit filozófiai, kicsit teológiai elmélkedések. (2000.)

CSAPATÉPÍTÉS | PDF LETÖLTÉS
A kiemelkedő csapatmunka összetevői keresztény szemmel

Igehirdetések


Feltöltés alatt…