Tesco a templomban: mi lesz így velünk?!

Tesco Express nyílt a brit Bournemouth városának egykori metodista templomában, amely több mint három évig állt üresen, amikor a Tesco megvette, és “újrahasznosította”. Ráadásul egyedi tesco-stílust teremtettek azzal, hogy még a szentképeket is meghagyták, csak betolták közéjük a hűtőpultokat és a polcokat. A hírhez még csak annyit, hogy a gyülekezet lelkészét felháborította a döntés, de mint mondta, az épületet eladták, és többé nem szólhattak bele, hogy mi lesz belőle.

Gondolom annak idején nem erre szánták az épületet.

De mi történhetett?

Valamikor itt is egy nagy gyülekezet élhetett, tele olyan emberekkel, akik hittek abban, hogy kell istentiszteleti hely, (ráadásul ekkora,) imádkoztak, áldoztak, dolgoztak, építkeztek egy szebb, keresztényibb jövőt remélve. Aztán ez a gyülekezet valahogy elfogyott. Talán valamikor abbahagyták az imádkozást, az evangélium hirdetését, az emberek szolgálását, talán bekebelezte őket az elintézményesedett és kiüresedett vallásosság, talán elvilágiasodtak, és ma az áhítat helyett chipszes zacskók csörgése és vonalkódleolvasók csipogása tölti be a helyet.

Ez vár ránk is?!?!?!

Mielőtt rávágnánk a nagy szellemi válaszainkat, csak egy pillanatra gondoljunk azokra, akik hajdanán felépítették ezt a templomot: ők se gondolták, hogy valamikor ez lesz belőle!

Tudom, hogy ma nagyon divatos az utolsó idők utolsó “óráiról” beszélni, de egy pillanatra játszunk el a gondolattal: mi lesz, ha az Úr Jézus nem jön vissza még vagy 2050-ig? (Elvégre maguk az evangélisták is azt gondolták, hogy már az ő idejükben visszajön az Úr!) Szóval csak gondolkozzunk el kicsit az emberi realitásokon:

– 2050-re az Európai Unió lakosságának háromnegyede muszlim vallású lesz, a kereszténység arányát 5-12% közé jósolják. Ennek a “jóslatnak” pusztán demográfiai alapjai vannak. Az unió összesített és átlagolt gyermekvállalási rátája 1,38, míg a muszlimoké 8,1! Például Franciaországban jelenleg a 20 év alattiak 30%-a már muszlim, 2027-re a teljes lakosság 20%-a lesz az, és 2039-re Franciaország muszlim országgá válik!

– Egy HVG-tanulmány szerint 2050-re a 18 év alatti magyar lakosság 50%-a roma lesz. Egyáltalán nincsenek faji előítéleteim, de ez alapvető társadalmi változásokat fog hozni, ami a missziónkat is érinteni fogja. És ez szintén csak tiszta demográfia.

Az első kommentek biztosan arról szólnának (vagy fognak szólni), hogy na pont ezek az utolsó idők jelei. (Már az első, és NEM a második statisztikai adat!!! A másodikat csak azért írtam, hogy elgondolkozzunk azon, kik ülnek majd a mai padjainkban és székeinken – ha ülnek egyáltalán?!)

De van ennek egy másik oldala is – és engem mindig is ez érdekel! Mert ugyan mit érünk azzal, hogy osztjuk az észt itt egymásnak, hogy ez így meg úgy benne van a Bibliában, jön az ítélet, kevés lesz az igazhitű (huhh, ez a kifejezés ismerős valahonnan… ;-), de sebaj, a bűnös világ elpusztul, de mi megmenekülünk… Nem akarom lekicsinyelni ezt! De itt emberekről van szó!!!! Más vallású, más bőrszínű, más kultúrájú, más hitű emberekről, akik Jézus Krisztus nélkül 75-80-90%-os demográfiai aránnyal, 8,1-es gyermekvállalási rátával “mennek a pokolba”, mert nekünk arra sincs hitünk, erőnk, időnk, kedvünk, pénzünk, imánk, kitudjamégmink, hogy a templomainból ne legyen tesco?!?!

Mi lesz így velünk?!

És főleg mi lesz azokkal, akikért bennünket küld az Úr, akiket ránk bízott, akiknek az üdvösségéért mi vagyunk a felelősek?!

10 hozzászólás
 1. Tankó Zoltánné
  Tankó Zoltánné says:

  Megdöbbentett ez a cikk. Már csak azért is,mert jövőre lesz 10 éve,hogy
  templomot építettünk. Isten kegyelméből tanúi lehettünk családommal, hogyan lesz a semmiből valami,és hogyan áldja meg Isten kicsiny gyülekezetünket, gurítva oda forintjait, mikor épp, mire volt szükség.
  A templom elsősorban Istennek épül,mert az Ő háza. Mindenkor azt jelenti, hogy ott találkozni lehet a csendességben a Mindenható Úrral.
  Ha üresen áll, ha nem látogatják, ha elfogytak a lelkészek,és ha elhallgatott az orgonaszó,az AKKOR IS TEMPLOM, AZ ÉLŐ ISTEN HÁZA!Ott találkozni lehet VELE.
  Már volt erre példa, Jézus korában amikor adtak-vettek a templomban,
  soha olyan haraggal nem fordult senkihez Jézus,- amíg a földön járt,- mint akkor….. “Az én házam imádság házának mondatik. Ti pedig azt latrok barlangjává tettétek” Máté ev.21:13.
  Hogy ki a hibásabb,aki elhagyta a templomot,vagy aki mással megtöltötte? Ez nem a mi dolgunk,ezt Isten döntse el!

  Válasz
 2. Mobilpap
  Mobilpap says:

  Hát ennek a templomnak lőttek, mint ahogy a jeruzsáleminek is Krisztus után 70-ben Titus római hadvezér.
  Szegény zsidók azóta is azt siratják, elevenükre tapintott Titus bácsi.
  Talán ez a Tesco a revans Jeruzsálemért?…
  Ahelyett, hogy 2000 évig síránkoznánk miatta, vagy felelősöket keresnénk, javaslom, hogy töltsük meg a Tescokat imádsággal!
  Többségünk kínjában Tescoba is jár, de vajon melyikünknek jutott eszébe az oda járó emberszázezrekért könyörögni?
  A családommal vasárnaponként ha elhajtunk autóval egy-egy tömött Tesco-parkoló előtt, gyermekeim már fújják a tőlem tanult mondást: itt a pénz istentisztelete…
  Az alábbiakban azok részére, akik nem tudják, hogyan kell a Tescoba járókért imádkozni, egy mintát közlök:

  “Drága Mennyei Atyám a Jézus Krisztus által, hadd hozzam eléd annak a rengeteg embernek a dolgát, akik ide járnak vásárolni, vagy itt dolgoznak! Ők is a Te teremtményeid, mégis többségükben a világ gondjai közt vergődő boldogtalan lelkek. Kérlek, adj lehetőséget, hogy eljusson hozzájuk az Evangélium, és mindnyájan megízlelhessék a Te jóságodat! Uram Jézus, Te szólítsd meg őket, és áraszd ki reánk hatalmasan Szent Lelkedet! Ámen!”

  Válasz
 3. battus
  battus says:

  Szomorú! De úgy gondolom ez az írás azoknak szól, akik még élő gyülekezetbe járhatnak. Komoly figyelmeztetés ez számunkra! Ahogy már (talán Sándortól) hallottam: “Isten olyan komolyan vesz bennünket, amilyen komolyan mi vesszük Őt.” Engem arra ösztönöz, hogy még komolyabban vegyem Isten ügyét, úgy éljek, hogy mind több ember figyelmét, Felé tudjam fordítani. Köszönöm a tartalmas motiváló írásokat, így tovább!

  Válasz
 4. Szilárd
  Szilárd says:

  Csak egy megjegyzést szeretnék tenni. Sokak számára ez világos, de van, akinek nem.
  Templom csak egy volt: Jeruzsálemben, ami a Mennyei Templom mintájára épült Dávid leírása alapján. Ezt Kr. u. 70-ben lerombolták. Azóta nincs Templom.
  Az egy helytelen szóhasználat, hogy a szent összegyülekezésre, istentiszteletre használt, általában toronnyal rendelkező épületeket templomoknak nevezik, illetve Isten házának. Isten háza is csak egy volt, ugyanaz a Templom.
  A másik, hogy az Újszövetség érvénybe lépése óta Isten nem lakik a Templomban (a Jeruzsálemiben, mivel előtte ott volt a dicsősége), hanem a kárpit kettéhasadása után és a Szent Szellem kitöltetése után mi, újjászületett emberek lettünk a templom, ahol Isten ezen a Földön lakik. Tehát semmiféle épülethez, bármilyen szép is, nem kötődik… Ettől függetlenül meg vagyok győződve arról, hogy lehet Isten számára kedves egy hely, de az Isten háza megnevezés nagyon megtévesztő, mert nem az épületben fog lakni, hanem az emberekben, akik azt az épületet megtöltik!

  Válasz
 5. jgyuro
  jgyuro says:

  Köszönöm ezeket a hozzá szólásokat.
  Nagyon sajnálom, hogy a cikkben szereplő templomból kufárok barlangja lett. Szomorú, de valóság ahol az imádkozók, az imaharcosok kihalnak ott sajnos bekövetkezik a a gyülekezet kihalása. Magyarországon nem eladják a templomot, hanem hagyják összeomlani.

  Válasz
 6. anna
  anna says:

  Úgy gondolom, hogy még mindig jobb,így mintha hagynák, hogy összedőljön az épület…. a mai világban már semmit nem lehet előre tudni…. ez a félig üres és félig tele pohár esete…..

  Válasz
 7. János
  János says:

  “a kereszténység arányát 5-12% közé jósolják.” – ha ma Európa (és benne Magyarország) lakosságának csak 10%-a keresztény (azaz krisztusi) ember lenne, egészen más lenne a világ. De erről szó sincs, sőt.

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük